Έναν μόνο κωδικό έχει η αποκωδικοποίηση του περίφημου μηνύματος της κάλπης. Η κωδική λέξη είναι «Κάθαρση». Χωρίς κάθαρση, ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει στις κάλπες.
Διότι ο λαός δεν έχει απλώς στρέψει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, που ούτως ή άλλως το έχει απαξιώσει μέσα του. Έχει στρέψει την πλάτη του και στην ίδια την διαδικασία των εκλογών, την πιο σημαντική και ιερή στιγμή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της Δημοκρατίας.
Η προσφυγή στις κάλπες έχει εδώ και πολλά χρόνια μετατραπεί σε ένα είδος κολυμπήθρας του Σιλωάμ , αφού η λαϊκή ετυμηγορία (στην οποία περιλαμβάνεται και η αποχή), είτε ερμηνεύεται με βάση τις επιδιώξεις των κομμάτων – εξ ου και οι πολλοί πατεράδες της νίκης – είτε καταλήγει σε ξέπλυμα αμαρτιών.
Ταύτισε πλέον ο κόσμος τις εκλογές με την διαδικασία παραγραφής αδικημάτων των πολιτικών, όπως αυτή προβλέπεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, που έχει οδηγήσει σε απόλυτο ευτελισμό την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.
Μέχρι τις προχθεσινές περιφερειακές εκλογές, η κάλπη αποτελούσε το πιο σίγουρο συγχωροχάρτι για τα ποινικά αδικήματα των πολιτικών. Από προχθές, αποτελούν και τον πιο ασφαλή δρόμο προς την πολιτική παραγραφή.
Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός μετατρέποντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την μέχρι τώρα κυβερνητική του πορεία. Ο λαός ψήφισε, τα κεφάλια μέσα, ήταν περίπου το δικό του μήνυμα το βράδυ της Κυριακής.
Δεν έλαβε υπ’ όψιν ούτε την θηριώδη αποχή της τάξης του 40%, ούτε το γεγονός ότι τα άκυρα εξαπλασιάστηκαν και τα λευκά υπερδιπλασιάστηκαν. Απλώς έλαβε το (μεγαλύτερο) μερίδιο από το 45% που επιφύλαξε ο κόσμος και για τα δύο μεγάλα κόμματα και θεώρησε πως αυτό αποτελεί ανανέωση της εντολής και έγκριση της πολιτικής του.
Η συζήτηση έκλεισε χθες με μια παράδοξη δήλωση εκ μέρους του αρμόδιου για την τοπική αυτοδιοίκηση υπουργού, του κ. Γιάννη Ραγκούση.
Όπως είπε χθες, «για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. Για μας την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνο οι αρχές και οι αξίες του Καλλικράτη, οι γνώσεις, τα προσόντα και η αποφασιστικότητα των υποψηφίων να κάνουν πράξη αυτές τις αρχές και τις αξίες».
Για πρώτη φορά ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη πως είναι δυνατόν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να χωρίζονται – για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων – σε δύο σκέλη. Και πως οι αρχές και οι αξίες του Καλλικράτη υπηρετούνται κατά την εβδομάδα του δεύτερου γύρου και όχι στην εβδομάδα του πρώτου!
Ομολόγησε μάλιστα ο κ. Ραγκούσης πως οι απειλές του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές δεν ήταν παρά μια μπλόφα. Όπως είπε, "το σημαντικό είναι πως η χώρα, όπως ακριβώς επιδιώξαμε, απομακρύνθηκε οριστικά χάρη στη σοφή ψήφο του ελληνικού λαού από μια δραματική περιπέτεια πολιτικής αστάθειας στην οποία κινδύνευε να την οδηγήσει η εθνικά ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης". Το λέει δηλαδή ξεκάθαρα: «Όπως ακριβώς επιδιώξαμε»!
Με την χθεσινή του δήλωση, ο κ. Ραγκούσης έκλεισε βιαστικά και αυθαίρετα κάθε συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη πολιτικού μηνύματος για τον δεύτερο γύρο. Κατά την γνώμη του, αν το βράδυ της προσεχούς Κυριακής δεν βαφτεί τελικά η Ελλάδα πράσινη, αυτό δεν εμπεριέχει κανένα πολιτικό μήνυμα.
Δεν έχουν την ίδια γνώμη όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ήταν λάθος το δίλημμα (ανάμεσά τους και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ως προσκεκλημένος προχθές το βράδυ του Ν. Χατζηνικολάου στο Alter) που έθεσε ο πρωθυπουργός – κάνοντας προφανώς την πολιτική εκτίμηση πως το μήνυμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, όσο θέλει να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.
Αλλά και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει τις ενστάσεις της. Όπως είπε στο ραδιόφωνο του Αντέννα και στους Β. Αδαμόπουλο και Χρ. Χωμενίδη, αποκάλεσε γκάφα τον τρόπο με τον οποίο έγινε η περαίωση. Αναθερμάνθηκε έτσι η παλιά κόντρα, από την προ ανασχηματισμού εποχή, όταν η Κατσέλη εμφανιζόταν να διαφωνεί σταθερά με τον κ. Παπακωνσταντίνου και οι κόντρες μεταξύ έκτου και εβδόμου ορόφου στο υπουργείο των Οικονομικών ήσαν συχνές – ακόμη και ενώπιον της τρόικας. Τότε, η κ. Κατσέλη υποστήριζε πως η ακρίβεια οφείλεται στην διαρκή επιβολή νέων φόρων, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας (που ανήκε στον τομέα της).
Πάντως, αυτό που μας έμεινε από τον πρωθυπουργικό εκβιασμό – πέρα από την δική του παραμονή στην εξουσία – ήταν το άνοιγμα της ψαλίδας του spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού.
Χθες, που μπήκε τέλος στην εκλογολογία, υποχώρησε κατά 36 μονάδες βάσης, παραμένοντας όμως στις ήδη πολύ υψηλές 887,8. Την Παρασκευή, προπαραμονή των εκλογών, το spread βρισκόταν στις 909 μονάδες βάσης, ενώ εκτινάχθηκε προς στιγμήν και στις 927, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Οκτωβρίου, οπότε εκτοξεύθηκε η πρώτη πρωθυπουργική απειλή. Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 18 Οκτωβρίου, το spread βρισκόταν στις 650 μονάδες βάσης.
Και όλα αυτά για να επιτευχθεί διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ λιγότερη από 2 μονάδες.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός ήθελε ακόμη και χθες το βράδυ να «διαβάσει» διαφορετικά το μήνυμα των περιφερειακών εκλογών και να οδηγήσει την χώρα σε γενικές εκλογές, καθώς ο φόβος να πτωχεύσει η χώρα στα χέρια του παραμένει υπαρκτός. Προφανώς ισχύει πάντα αυτό που είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο στο Ζάππειο κατά την συνέντευξη Τύπου για τις 100 ημέρες της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνω εκκαθαριστής της πτώχευσης».
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, το τεράστιο χρέος , την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας και την επερχόμενη, την επαύριο του δεύτερου γύρου των εκλογών αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, άμεσες λύσεις δεν δείχνουν να υπάρχουν. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι οι καινούργιες λύσεις ήταν οι… παλιές: Εξασφάλιση εσόδων μόνο μέσω της φορολογίας.
Κάτι που δεν μοιάζει να θεραπεύεται ούτε με τις νέες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ο κ. Γιουνκέρ αποκάλεσε αξιόπιστο το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση, αναφορικά με τις προσδοκίες ή τις προοπτικές του 2014, να διορθώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι επίσης σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2011. Σε γενικές γραμμές και σε ό,τι αφορά τον ελληνικό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι το αυστηρό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστο».
(http://www.elzoni.gr/):