tromaktiko: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Τι είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ)"

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Τι είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ)"



Επειδή και πάλι ο αμαθής "κύριος" αναγνώστης επιτίθεται και σε εμένα και στην Ομοσπονδία, και δεν έκανε καν τον κόπο να ενημερωθεί για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, πχ τηλεφωνώντας στα γραφεία, θα μπω στον κόπο να του απαντήσω άλλη μια φορά.
(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_9620.html )
Η μόνη εποπτεία επί της Ομοσπονδίας από μια Δημόσια Υπηρεσία όπως είναι η Διεύθυνση Δασών έγκειται αποκλειστικά και μόνο στην διαχείριση των Οικονομικών. Αν ο ¨κύριος¨ είχε διαβάσει τα καταστατικά των Κυνηγετικών οργανώσεων (Συλλόγων. Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδίας) θα έβλεπε ότι το κράτος για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τα σωματεία αυτά έχει απαιτήσει όπως τόσο ο ταμίας κάθε οργάνωσης όσο και ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής (δηλαδή της αιρετής επιτροπής που ελέγχει κάθε χρόνο τα πεπραγμένα των διοικήσεων των σωματείων και συντάσσει έκθεση προς την γενική συνέλευση των μελών) είναι διορισμένοι κατόπιν προτάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου (για κάθε θητεία) από την οικεία Δημόσια Αρχή και όχι εκλεγμένοι και απαιτείται να είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι εν ενεργεία (και αυτό για να μην υπάρχει η πιθανότητα σε αυτές τις ευαίσθητες θέσεις να βρίσκονται άτομα που έχουν καταδικαστεί ή παραπεμφθεί σε δίκη για οικονομικά αδικήματα ή κακουργήματα, αλλά και για να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους σε περίπτωση απάτης)
Όμως γιατί είναι τόσο αυστηροί στο θέμα ελέγχου των οικονομικών?
Τα σωματεία αυτά ούτε επιδοτήσεις παίρνουν από το κράτος ούτε χρηματοδοτούνται από άλλη δημόσια πηγή?
Αυτό γίνεται γιατί διαχειρίζονται χρήματα από συνδρομές των μελών τους τα οποία κατά κύριο λόγο διατίθενται για φιλοθηραματικούς και οικολογικούς σκοπούς. Η δε συνδρομή των μελών τους καθορίζεται με υπουργική απόφαση!
Και τέλος επειδή η δυνατότητα έκδοσης άδειας κυνηγίου είναι πρακτικά δυνατή μόνο μέσα από κάποιο Κυνηγετικό Σύλλογο. Τυπικά ο οποιοσδήποτε πληροί κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να εκδώσει άδεια κυνηγίου (όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τις προϋποθέσεις ας επικοινωνήσει με κάποιο κυνηγετικό σύλλογο ή Δασαρχείο) και η άδεια εκδίδεται από το Δασαρχείο. Όμως για την έκδοση απαιτούνται κάποια παράβολα υπέρ του Δημοσίου και ασφαλιστήριο συμβόλαιο για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων για ατυχήματα πάνω στο κυνήγι. Τα ποσά των αποζημιώσεων της αστικής ευθύνης καθώς και τα παράβολα καθορίζονται με απόφαση του κ. Υπουργού Γεωργίας. Επειδή όμως η σύναψη συμβολαίου αστικής ευθύνης με ασφαλιστική εταιρεία από μεμονόμένα άτομα που να πληροί τις αποζημιώσεις που καθορίζει το υπουργείο είναι απαγορευτική, οι κυνηγετικοί σύλλογοι προχωρούν σε ομαδική ασφάλιση των μελών τους με μικρό κόστος (γιατί πλέον κάθε σωματείο έχει 3.000 -5.000 μέλη οπότε το τελικό ποσό ανά μέλος είναι μικρό) τελικά όλοι οι κυνηγοί εκδίδουν άδειες μέσω κυνηγετικών συλλόγων. Ακριβώς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία οικονομική ατασθαλία σε όλες αυτές τις χρηματικές συναλλαγές και επειδή η καταβολή από μέρους των μελών της συνδρομής είναι υποχρεωτική όπως και ο τρόπος που αυτή θα διατεθεί προβλέπεται από Νόμο υπάρχει ο έλεγχος της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Δεν ελέγχονται πχ οι εκδηλώσεις που θα κάνει κάποιο σωματείο, ή στο πως θα διατεθούν τα χρήματα, παρά μόνο αν υπάρχουν τα αναγκαία παραστατικά για τις δαπάνες (σύμφωνα με τον ΚΒΣ) αν υπάρχουν αποφάσεις των οργάνων διοίκησης και αν συνολικά οι δαπάνες έγιναν με την προβλεπόμενη από το νόμο ποσόστωση για φιλοθηραματικές δαπάνες( το 50% πρέπει να είναι τέτοιες) και το ποσοστό για διοικητικές (δηλαδή ενοίκια μισθοί υπαλλήλων λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ που μπορεί να είναι το πολύ 50% των δαπανών).
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φορέα εποπτευόμενο από το δημόσιο αλλά σωματείο συνεργαζόμενο με το δημόσιο και ελεγχόμενο ως προς τις δαπάνες (και εξήγησα τον λόγο πιο πάνω). Και με απλά λόγια στο εξήγησα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου ότι είναι σαν μας λες ότι όποτε μια επιχείρηση (που είναι και αυτή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) θελήσει να προσλάβει προσωπικό να πρέπει να το κάνει μέσω ΑΣΕΠ (με την λογική σου θα πρέπει να γίνει αφού και η επιχείρηση εποπτεύεται από το Δημόσιο, από την διεύθυνση εμπορίου, απο το Επιμελητήριο, που είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και από την Εφορία).
Και θα σου επισημάνω για τελευταία φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο, οι υπάλληλοι δεν αμείβονται από το δημόσιο και δεν επιχορηγείται από το δημόσιο. Δηλαδή ο δασολόγος που θα προσληφθεί θα αμειφθεί από τις εισφορές των μελών.
Και τέλος για να πεισθείς ότι έχεις άδικο και ότι πράγματι όλα έγιναν νόμιμα κάνε προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Δασών να δεις τι θα σου απαντήσουν. Θα σου απαντήσουν αυτά που σου είπα. Πίστεψέ με γνωρίζω πολύ καλά την νομοθεσία των Κυνηγετικών οργανώσεων και έχω διαβάσει το καταστατικό τους.
Παρακαλώ πολύ να αναρτηθεί ως απάντηση στον κύριο που επιμένει να μην καταλαβαίνει τι είναι δημόσιος φορέας και τι σωματείο, μια και η απαντησή του δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!