tromaktiko: Σχετικά με το θέμα των εκπαιδευτικών

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με το θέμα των εκπαιδευτικών



Αγαπητέ μου φίλε, προσπαθώντας να απαντήσεις στο θέμα του κόμπλεξ των αμόρφωτων και των εκπαιδευτικών έπεσες σε μεγάλα σφάλματα..
Κατ’ αρχήν, όπως και συ ο ίδιος λες, το ότι σπούδασες (και μάλιστα και στο εξωτερικό) δεν σε καθιστά αυτομάτως μορφωμένο. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η φράση σου «Οι μορφωμένοι κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια με την γελοιότητα των ισχυρισμών σας» μόνο το πόσο ξιπασμένος είσαι δείχνει καθότι εσύ ο ίδιος φτιάχνεις μια καινούργια κλίμακα μορφωμένων και μη, θέτοντας το εαυτό σου στο πάνω σκαλί και τους υπόλοιπους πτυχιούχους των Ελληνικών Πανεπιστημίων κάπου παρακάτω μαζί με τους απόφοιτους Λυκείου, Δημοτικού κ.λπ. Κάνεις λοιπόν αυτό που κατηγορείς τους άλλους ότι κάνουν, αλλά τώρα προβάλεις τον εαυτό σου ως καλύτερο.
Σπούδασες λοιπόν στη Φιλοσοφική. Θα έπρεπε λοιπόν να είχες καταλάβει ότι ο διαχωρισμός της προηγούμενης αναγνώστριας, δεν αφορά τους Τίτλους Σπουδών του καθενός αλλά την Παιδεία τους. Κρίνοντας βέβαια συνολικά από το ύφος της ανάρτησής σου, μάλλον η Παιδεία είναι άγνωστη λέξη για σένα. Αν είχες έστω και λίγη δεν θα έκανες τέτοια σχόλια και τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Αλήθεια, τι πιστεύεις ότι σου δίνει το δικαίωμα να κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια για τα λεγόμενα μιας (απ’ ότι φαίνεται) άλλης εκπαιδευτικού και ταυτόχρονα αφαιρεί απ’ αυτήν το δικαίωμα να σχολιάζει τα λεγόμενα κάποιων άλλων; Οι περίφημες σπουδές σου στο εξωτερικό;
Παρακάτω λες «Αυτοί οι αμόρφωτοι όμως, τα παιδιά τους τα στέλνουν σχολείο και μπορούν να έχουν "ιδιαν" άποψη, για την πρόοδο των παιδιών τους». Αλήθεια; Τι κριτήρια έχουν; Αν αύριο, ο γιος σου πάει φαντάρος, θα έχεις "ιδιαν" άποψη για το αν το στράτευμα κάνει καλά τη δουλειά του; Α! ξέχασα, εσύ θα έχεις γιατί είσαι μορφωμένος!

Ακόμη λες «Ποιος σας είπε κυρία μου ότι υπάρχει παντού(σε παγκόσμιο επίπεδο) το αίτημα για αλλαγή στα συστήματα εκπαίδευσης; Οι συνδικαλιστές σας;». Μια μεγάλη απορία έχω. Πού το είδες αυτό γραμμένο στην ανάρτηση στην οποία απαντάς; Τι να υποθέσω; Ότι βγάζεις πράγματα απ’ το μυαλό σου; Ή μήπως ότι η μόρφωσή σου είναι τέτοια που άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις (και είσαι και της φιλοσοφικής); Πού έγινε σύγκριση των Ελλήνων εκπαιδευτικών με αυτούς του εξωτερικού; Πουθενά!!!
Τι σας ζητάει –λες- η πολιτική ηγεσία να κάνετε; Τη δουλειά σας. Εσύ που σπούδασες στο εξωτερικό για πες μας λοιπόν. Τα ίδια μέσα διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό ώστε να κάνουν τη δουλειά τους και τα ίδια εδώ; (και επειδή είσαι και φιλόλογος, σε προλαβαίνω. Όταν λέω «μέσα» δεν εννοώ «βύσμα», εννοώ τεχνικά μέσα, ευκολίες, εξοπλισμό κλπ). Επίσης, μήπως μπορείς να μας πεις, πόσα χρήματα παίρνει στο εξωτερικό ένας καθηγητής;

Τέλος, όπως λες και εσύ «Άλλωστε εσείς μόλις καταδείξατε το επίπεδο σας, απαντώντας με ύβρεις και προσβολές αντί επιχειρημάτων. Αλλά η επιχειρηματολογία προϋποθέτει και την λογική αλληλουχία σκέψεων ικανών ν' αντικρούσουν την αντίθετη άποψη. Και φανήκατε πολύ λίγος σε αυτό. Διαλέξατε την εύκολη οδό. Την προσβολή.

Υ.Γ. 1. Να υποθέσω ότι παρ’ όλες τις σπουδές σας στο εξωτερικό, εδώ προσπαθήσατε να διοριστείτε αλλά δεν τα καταφέρατε σε κανέναν ΑΣΕΠ, οπότε τώρα επιβεβαιώνετε τα λεγόμενα της προηγούμενης αναγνώστριας βγάζοντας τα απωθημένα σας εναντίον των εκπαιδευτικών;

Υ.Γ. 2. Μπορεί να το έχετε ξεχάσει μετά από τις σπουδές σας στο εξωτερικό, κύριε της φιλοσοφικής, αλλά, εδώ στην Ελλάδα δεν γράφουμε σε ατονικό. Χρησιμοποιούμε ακόμη τόνους.

Υ.Γ. 3. Δεν είμαι εκπαιδευτικός, ούτε και έχω καμία σχέση με την εκπαίδευση. Πήγα όμως σχολείο, απέκτησα μια κάποια παιδεία, προσπάθησα να την καλλιεργήσω, και είμαι σε θέση να κρίνω. Εσείς;
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Διάβασα με προσοχή τις απόψεις σας και εντυπωσιάστηκα. Είναι τρομερό το πόσο κενό νοημάτων μπορεί να είναι ένα κείμενο!
Δηλαδή πιστεύετε ότι το κράτος θέλει να γίνονται μαθήματα τα Χριστούγεννα το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά δεν το κάνει, όχι γιατί έτσι επιβάλλεται από τους κανόνες της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά γιατί φοβάται τις …απεργίες των εκπαιδευτικών! Περίεργο πράγμα!!! Έχουν τόση δύναμη οι απεργίες αυτές; Μακάρι να είχαν την δύναμη που λέτε. Όλο και κάτι θα είχε φτιάξει στο δημόσιο σχολείο!

Κάπου διαβάσατε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη αλλαγής των εκπαιδευτικών συστημάτων» και το αποδώσατε σε μένα. Και κάπως έτσι σας φάνηκε χρήσιμο να ανακατέψατε μέσα συνδικαλιστές, εφημερίδες και άλλα (ακατ)ανόητα. Δεν ξέρω που τα διαβάστε αυτά. Προφανώς όχι στο δικό μου κείμενο –ανατρέξτε να το διαπιστώσετε-. Μην διαβάζετε κείμενα που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Σας μπερδεύουν χειρότερα, απ΄ ό,τι ήδη είστε μπερδεμένος.

Δεν ισχυρίστηκα ποτέ πως όποιος έχει τελειώσει ένα Πανεπιστήμιο είναι μορφωμένος. Ισχυρίστηκα –και επιμένω- πως όποιος είναι ανορθόγραφος είναι αμόρφωτος!!! Έχει διαφορά. Δεν ξέρω αν την βλέπετε βέβαια… Ισχυρίστηκα –και επιμένω επίσης- πως όταν διαβάζουμε την άποψη ενός καταφανώς αμόρφωτου, καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας πως η άποψή του αυτή μπορεί να πηγάζει από κόμπλεξ κατωτερότητας και διάθεση εκδίκησης απέναντι στους «κακούς» εκπαιδευτικούς που ο ίδιος συνάντησε στην ζωή του.

Λέτε πως τελειώσατε την Φιλοσοφική…Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό!!! Σας ενημερώνω λοιπόν πως στο κείμενό σας, εκτός από την έλλειψη νοημάτων και την σύγχυση σχετικά με όσα ΝΟΜΙΣΑΤΕ πως είδατε στο δικό μου κείμενο, είδα με μια γρήγορη ματιά τα παρακάτω : «εν ετει 2010 ο,τι το να τελειωσεις ενα πανεπιστημιο», «με το σκεπτικο(ακουσον-ακουσον)ο,τι ειναι αμορφωτοι», «Νομιζετε ο,τι οι εκπαιδευτικοι» Το «ότι» είναι διαφορετικό από το «ό,τι». Αλλιώς χρησιμοποιείται το ένα κι αλλιώς το άλλο. Και δυστυχώς για σας η αυτόματη διόρθωση του word τα δέχεται και τα 2 σωστά!!! Όχι, δε χρειάζεται να έχεις βγάλει την Φιλοσοφική για να το ξέρεις. Αρκεί να βγάλεις το Δημοτικό. Αξιοπρεπώς!!!
Ευχαριστώ πολύ που μέσα από το κατάπτυστο κείμενό σας, στηρίξατε με αποδείξεις την άποψή μου.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Είμαι σίγουρη πως μπορούμε όλη μέρα και όλη νύχτα να ρίχνουμε ο ένας στον άλλον (εννοώντας τη μεριά των παιδαγωγών και τη μεριά των γονέων)επιχειρήματα, απόψεις και αναμνήσεις μας από δυσάρεστα βιώματα για να αποδείξουμε πόσο "κακός" είναι ο "αντίπαλός" μας. Όμως αξίζει να κάνουμε μια παύση και αναρωτηθούμε: Είμαστε αντίπαλοι ή σύμμαχοι; Μήπως ο στόχος μας είναι κοινός; Ποιος γονιός θέλει να έχει γκρίνια το παιδί του γιατί δε θέλει να πάει στο σχολείο; Ποιος παιδαγωγός θέλει να έχει παιδιά που δε θέλουν να πάνε σπίτι τους; Και στ!
ις δυο ερωτήσεις η απάντηση είναι: Κανείς!! Αυτό λοιπόν μας καθιστά συμμάχους και όχι εχθρούς. Συμμάχους στη σωματική και ψυχική υγεία, στην ευτυχία και στην όσο το δυνατόν καλύτερη μόρφωση και καλλιέργεια των παιδιών μας. Διδάσκουμε στους μαθητές μας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ως γονείς ότι τα παιδιά είναι ο καθρέφτης και η συνέχειά μας. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με πνεύμα ώριμο και χαμόγελο μεγάλο και ας δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη "σχέση" μας. Mην παίρνουμε "διαζύγιο" εν βρασÎ!
�ώ ψυχής! Άλλωστε έτσι θα αποτελέσ!
ουμε
και οι δυο ένα παράδειγμα αξιόλογο για τα αγγελούδια σας!!!


Με εκτίμηση και πολλές ελπίδες
μια νεαρή παιδαγωγός

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Εσείς ο "μορφωμένος" που έχετε σπουδάσει και στο εξωτερικό και θεωρείτε ανεπαρκές το πτυχίο του Ελληνικού Πανεπιστημίου, καιρός είναι να μάθετε πότε χρησιμοποιείται το "ό,τι" το αναφορικό και πότε το "ότι " το ειδικό!
Το Ο,ΤΙ είναι αναφορική αντωνυμία και είναι εύκολο να διακριθεί ως τέτοια όταν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε από το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ (παλαιότερα έπαιρνε και αυτό κόμμα αλλά καταργήθηκε).( Το εξηγώ απλοϊκά για να καταλάβουν τη χρήση του όλοι όσοι διαβάζουν αυτήν την ανάρτηση).
Το ΟΤΙ το ειδικό είναι ειδικός σύνδεσμος, εισάγει δευτερεύουσες ειδικές προτάσεις και μπορεί να αντικατασταθεί από το ΠΩΣ.
Για παράδειγμα (και διορθώνοντας το δικό σας κείμενο) το σωστό είναι:
"Νομίζετε ΟΤΙ οι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό είναι σαν της Ελλάδας" (Εδώ το "ότι" δεν θέλει κόμμα γιατί εισάγει ειδική πρόταση και μπορεί να αντικατασταθεί από το "πως").
Πριν λοιπόν τα βάλετε με τους εκπαιδευτικούς μας αντιμετωπίστε πρώτα την ημιμάθειά σας (αν δεν γνωρίζετε τη λέξη ανατρέξτε σε ένα λεξικό)!
Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι στην Ελληνική χρησιμοποιούμε ΚΑΙ ΤΟΝΟΥΣ!
Σημειωτέον, ΔΕΝ είμαι εκπαιδευτικός! Παρότι έχω Πτυχίο του Τμήματος της Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών, είμαι άνεργη αλλά ως μητέρα τριών παιδιών έχω μάθει να εκτιμώ το έργο των εκπαιδευτικών!
Οι περισσότεροί τους τουλάχιστον κάνουν πολύ καλά και φιλότιμα τη δουλειά τους!
Έχω βέβαια συναντήσει και κάποιους από αυτούς που δεν γνωρίζουν την διαφορά του "ότι" και του "ό,τι" αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!