tromaktiko: Το φως την ώρα του ύπνου προκαλεί κατάθλιψη

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το φως την ώρα του ύπνου προκαλεί κατάθλιψη



Πειράματα δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται με φωταψίες ή ανοιχτή τηλεόραση κινδυνεύουν από ψυχικές διαταραχές  Συνηθίζετε να κοιμάστε τη νύχτα με ανοιχτά φώτα- έστω και αμυδρά; Μήπως ανήκετε στα εκατομμύρια ανθρώπων που «σβήνουν» μπροστά στην τηλεόραση, ξεχνώντας την ανοιχτή; Καιρός να το ξανασκεφτείτε: μπορεί να αποτελεί σοβαρό παράγοντα για εκδήλωση μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Η έκθεση σε διαρκή τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ενώ η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φαίνεται ότι μετριάζει τα συμπτώματα κατάθλιψης» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Τρέισι Μπεντροσιάν ενώ ο συνάδελφος ερευνητής Ράντι Νέλσον πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει την υγεία μας».

Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών η αύξηση των ποσοστών της κατάθλιψης σε άτομα που εργάζονται τη νύχτα και εκτίθενται σε τεχνητό φως είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η έκθεση σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός στη σωματική και ψυχική υγεία. «Λόγου χάριν,οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία διαθέτουν έντονο φωτισμό όλη τη νύχτα, γεγονός που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στους ασθενείς» υπογραμμίζει ο δρ Νέλσον.

«Η έρευνα σχετικά με την επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενηλίκους που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο φωτός- σκοταδιού» καταλήγει η δρ Λόρα Φόνκεν. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε σιβηριανά χάμστερ. Χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε φωτισμένο δωμάτιο επί 24ώρου βάσεως και η άλλη κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο. Οσα χάμστερ κοιμούνταν σε φωτισμένο δωμάτιο εμφάνιζαν περισσότερα εξωτερικά συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο ημέρας- νύχτας. Από την άλλη πλευρά τα χάμστερ που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχθούν στο σκοτεινό τους κύλινδρο, όταν το επιθυμούσαν, εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση ομάδας εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταγράψουν τις συνέπειες ανάλογου πειράματος στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία περαιτέρω διερεύνησης της επίδρασης του τεχνητού φωτός στην υγεία αφού, εκτός από τους εργαζομένους που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, πολλοί ενήλικοι, έφηβοι αλλά και παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ ή «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο, με συνέπεια να διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος φωτός- σκοταδιού.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο Νευροεπιστημόνων στις ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση «Βehavioural Βrain Research».

Φωτοθεραπεία: φάρμακο για τη «βαριά» διάθεση

Το σκοτάδι κάνει καλό τη νύχτα, αλλά και το φως κάνει καλό τις σκοτεινές ημέρες. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να αντιμετωπίσει την εποχική διαταραχή της διάθεσης (SΑD), έναν τύπο κατάθλιψης που προκαλείται από τις σύντομες χειμερινές ημέρες και το εκτεταμένο σκοτάδι. Η έλλειψη έκθεσης στο φως του ήλιου, που απαντάται κυρίως στις υπερβόρειες χώρες, είναι υπεύθυνη για την περιορισμένη έκκριση της γνωστής ορμόνης μελατονίνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και λήθαργο. Η φωτοθεραπεία συμβάλλει στη ρύθμιση του εσωτερικού «ρολογιού» του σώματος με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το φως του ήλιου. Μια καθημερινή θεραπεία 30 λεπτών κάτω από πολύ δυνατό λευκό φως είναι ικανή να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενούς.
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=368175&dt=19/11/2010#ixzz15m4MCd2B
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!