Η κρίση μαζί με την υψηλή φορολογία σφίγγουν το ζωνάρι σε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να μη βλέπουν καμία διέξοδο στη χώρα μας.
Έτσι αποφασίζουν να τα παίξουν όλα για όλα και, προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, μεταναστεύουν. Το δέλεαρ για τέτοιου είδους κινήσεις είναι τα χαμηλότερα ημερομίσθια των Βαλκάνιων εργαζομένων, τα χαμηλότερα ασφάλιστρα και η κατά πολύ χαμηλότερη, σε σχέση με τη χώρα μας, φορολόγηση των εισοδημάτων, στοιχεία τα οποία λειτουργούν σαν σανίδα σωτηρίας.
Βάζουν λουκέτα
Τον τελευταίο χρόνο, μόνο στον Νομό Θεσσαλονίκης περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο», κυρίως στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Οι περισσότερες από αυτές μετακόμισαν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ντάιμον, όπου απολύθηκαν 400 άτομα και η επιχείρηση μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία, της ΒΟΛΙΝΟΣ, όπου απολύθηκαν 110 άτομα και η εταιρεία μετακόμισε στα Σκόπια. Τον δρόμο προς τα Βαλκάνια πήρε και η κλωστοϋφαντουργία Λαναράς, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους, πολλούς ένα βήμα πριν από τη σύνταξη.
Συνολικά πάντως 1.500 ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη «μετοικήσει» στη Βουλγαρία, το 27% των συνολικών επενδύσεων στην Αλβανία είναι ελληνικών συμφερόντων, οι επενδύσεις της χώρας μας στην Ουκρανία αγγίζουν τα 19,4 εκατ. δολάρια, ενώ 450 εκατ. δολάρια επενδύθηκαν από Έλληνες σε Αρμενία και Γεωργία.
Κατά την ερχόμενη διετία 2011-2012, όταν η κρίση θα είναι πολύ εμφανέστερη στη χώρα μας, σύμφωνα με αναλυτές, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30.000 Έλληνες ίσως μεταναστεύσουν προς την κοντινή Βουλγαρία! Πολλοί από αυτούς θα είναι άνθρωποι υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι θα επιλέξουν τη Βουλγαρία με την προοπτική να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή της και στις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Σήμερα στη Βουλγαρία εργάζονται 3.500 περίπου...
Την ίδια ώρα, δεκάδες αιτήσεις άνεργων Ελλήνων φτάνουν τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης με στόχο την εύρεση εργασίας.
Το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο έντονο, δηλώνουν οι αρμόδιοι, σημειώνοντας ότι στην Τουρκία με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτήν την εποχή δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Μετά την Αμερική και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η Κύπρος φαίνεται να είναι ο νέος μεταναστευτικός προορισμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Βλέπουν χρεοκοπία
Μπορεί η Ιρλανδία να βρίσκεται – τώρα – στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ωστόσο οι επενδυτές θεωρούν και πάλι ότι η Ελλάδα είναι πιο πιθανό να χρεοκοπήσει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Νέο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο βασίζεται σε παγκόσμια δημοσκόπηση μεταξύ 1.030 επενδυτών και αναλυτών, αναφέρει ότι το 71% των επενδυτών πιστεύει ότι η χώρα μας θα χρεοκοπήσει. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2010 ήταν 67%! Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το χρονικό διάστημα στο οποίο είναι αυξημένες οι πιθανότητες να κηρύξει χρεοκοπία η Ελλάδα προσδιορίζεται μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες!
Από τη δημοσκόπηση προέκυψε πως η πλειονότητα των επενδυτών παγκοσμίως προβλέπει ότι η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει, αποδεικνύοντας ότι εβδομάδες προσπαθειών από την κυβέρνηση του κάποτε «κέλτικου τίγρη» δεν έχουν καθησυχάσει τις ανησυχίες για την αξιοπιστία τους. Καθώς η ιρλανδική κυβέρνηση τοποθετεί την τελευταία πινελιά σε ένα σχέδιο εξοικονόμησης 15 δισ. ευρώ, το 51% των ερωτηθέντων από την τελευταία παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg θεωρεί ότι μια χρεοκοπία είναι πιθανή, σε σχέση με το 42% που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο.
topontiki.gr