η αποφυγή με κάθε τρόπο μιας νέας πτώσης, η οποία και θα οδηγήσει την αγορά προς τις 1.440 – 1.450 μονάδες, όπου και θα δοκιμαστεί για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες, ο σχηματισμός του τριπλού πάτου των 12 ετών. Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση διάσπασης αυτών (με επιβεβαίωση) υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μια μεγάλη πτώση (διαβάστε το σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης).
Επιστρέφοντα στα της οικονομίας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ενδεχομένως μια από τις πλέον κρίσιμες, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος, τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικας, καθώς και στην πιθανή ανακοίνωση των νέων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, με την προσοχή να στρέφεται στο αν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή όχι.
Επιπλέον, όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στις εξελίξεις των ευαίσθητων ευρωπαϊκών οικονομιών και ειδικά την Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, με τις πιθανότητες εισόδου, στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, της Ιρλανδίας κατά πρώτο και της Πορτογαλίας κατά δεύτερο να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Αναφέρουμε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (εισόδου των χωρών στο μηχανισμό στην ευρωζώνη) αναμένουμε να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην ευρωζώνη, τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό επίπεδο, με τη στάση της Γερμανικής πλευράς, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, να απειλεί ακόμη και τη μελλοντική βιωσιμότητα της ευρωζώνης. Επιπλέον, για ακόμη μια φορά θα αναφερθούμε αρνητικά για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας, κατά την άποψη μας, τη μεγάλη καθυστέρηση της ΕΚΤ “να ρίξει χρήμα στην αγορά”, στα πλαίσια της πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να φαίνεται να λαμβάνει υπόψη περισσότερο τη στρατηγική της Γερμανικής πλευράς παρά τις πραγματικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ανασκόπηση Αγορών…
Διορθωτική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ, αν και περιορίστηκαν ελαφρώς οι απώλειες προς το κλείσιμο, με τους επενδυτές να είναι προβληματισμένοι, τόσο από την πορεία της συνόδου του G20, από την οποία όπως και είχαμε αναφέρει (GFF) δεν περιμέναμε και “τίποτα ιδιαίτερο”, αφετέρου λόγω των προβλημάτων της Ιρλανδίας, με την πιθανότητα εισαγωγής αυτής στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης να είναι όλο και μεγαλύτερη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε και στη πολύ μεγάλη πτώση στη μετοχή της Cisco Systems (η μεγαλύτερη τα τελευταία 16 χρόνια), μετά την “προειδοποίηση” της εταιρίας για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, με την εταιρεία να εκτιμάει αύξηση των πωλήσεων κατά 3% - 5% έναντι του 12,5% που ήταν ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών.Αναφορικά με τους βασικούς δείκτες, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.213,57 μονάδες, -0,42%, ενώ με πτώση 0,65% ο Dow Jones Industrials στις 11.283,70 μονάδες. Με τη μεγαλύτερη πτώση ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.555,52 μονάδες, -0,90%.
Διορθωτικά κινούνται σήμερα και οι Ασιατικές αγορές, ακολουθώντας τη χθεσινή διόρθωση στη Wall Street και εν μέσω προβληματισμού για την πορεία των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή οικονομία και την Ιρλανδία, θέμα το οποίο συζητείτε ευρέως στη σύνοδο του G20, ενώ η είσοδος της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά. Επιπλέον, αρνητικό κλίμα διαμορφώνεται και από την προσδοκία ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση επιτοκίων, με σκοπό να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, γεγονός που συμβάλλει στη πολύ μεγάλη διόρθωση των βασικών δεικτών στην Κίνα.
Επιστρέφοντας στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific βρίσκεται (07:46) στις 132,68 μονάδες, με πτώση 1,20% (η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 2 εβδομάδων). Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση στην Ιαπωνία ο Nikkei στις 9.758,31 μονάδες, -1,05%, ενώ με απώλειες και ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 24.450,80 μονάδες, -1,01%. Στα της Κίνας, πολύ μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες, με το Shanghai Composite στις 3.026,64 μονάδες (-3,85%) και ο δείκτης CSI 300 στις 3.373,00 μονάδες με πτώση 3,90%. Στις υπόλοιπες αγορές, πτώση 1,50% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με απώλειες 0,76% ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.692,70 μονάδες. Αναφορικά με την αγορά της Νότιας Κορέας σημειώνονται κέρδη (+0,98%) κόντρα στο γενικό ρεύμα και τέλος, με πτώση ο βασικός δείκτης στην Ινδία (-0,66%).
Συνεχίστηκαν και χθες τα προβλήματα για το ευρώ, στη σκιά των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά την Ιρλανδία με τη συνέχιση των σεναρίων για πιθανή εισαγωγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, εξελίξεις οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου αυτή τη στιγμή (07:36) βρίσκεται στο 1,3611.
Αναφορικά με τις υποστηρίξεις, στις οποίες συνεχίζουμε να εστιάζουμε (επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι χωρίς κάποια θετική είδηση από την ευρωπαϊκή οικονομία η ταλαιπωρία για το ευρώ είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί), έχουμε τα επίπεδα 1,360 (αδύναμη προς μέτρια), 1,3559 (μέτρια υποστήριξη), ενώ χαμηλότερα θα μιλήσουμε πλέον για τα επίπεδα του 1,3464 (μακροπρόθεσμη ζώνη), επίπεδα τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν (θεωρούμε ως πολύ πιθανό να συνεχίσει η κίνηση μέχρι εκείνα τα επίπεδα).
Ολοκληρώνοντας με τις αντιστάσεις έχουμε το 1,3778 (αδύναμη αντίσταση), 1,3830 (αδύναμη αντίσταση), το 1,3916 (αδύναμη προς μέτρια αντίσταση), φυσικά τα επίπεδα του 1,3950 – 1,3970 (η γνωστή πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη ζώνη, ζητείται επειγόντως αντίδραση και επιστροφή του ευρώ σε αυτά τα επίπεδα), 1,4070 - 1,4080 (αδύναμη αντίσταση), 1,4123 (αδύναμη αντίσταση), 1,4230 (μέτρια), 1,428 – 1,4290 (μέτρια), 1,4404 (μέτρια αντίσταση) και τέλος το 1,4430 – 1,4450! (επόμενη μακροπρόθεσμη ζώνη μετά τα επίπεδα του 1,3950 – 1,3970).
Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία (09:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% (q-o-q) έναντι αύξησης 2,2% τo προηγούμενο τρίμηνο, αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση κατά 1,9% όπως και το προηγούμενο τρίμηνο - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση της βιομηχανική παραγωγής στην ευρωζώνη (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση κατά 0,3% έναντι αύξησης 1% την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
Η ανακοίνωση του δείκτη εμπιστοσύνης από το Πανεπιστήμιο Michigan στις ΗΠΑ (16:55 ώρα Ελλάδος - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/