Σχετικά αποτελέσματα προέκυψαν από μία νέα μελέτη από την Ισπανία, η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση μιας Μεσογειακού τύπου διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και όσπρια μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Οι ερευνητές, λαμβάνοντας δεδομένα από περισσότερους από 10.000 εθελοντές, παρατήρησαν πως όσοι ακολουθούσαν μια Μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν 30% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερα σκορ μεσογειακής διατροφής.
Παρότι δεν είναι ακόμη γνωστό το πώς προκύπτει το παραπάνω όφελος, είναι εύλογο ότι ο συνδυασμός της υψηλής πρόσληψης ω-3 λιπαρών και άλλων ωφέλιμων ακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών (από το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς), φλαβονοειδών και άλλων φυτοχημικών συστατικών (από τα φρούτα και τα λαχανικά) και η υψηλή ποσότητα βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) που χαρακτηρίζουν το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να ασκήσει έναν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας έναντι της κατάθλιψης.
http://www.markos.tv/mesogeiaki-diatrofi-oplo-kata-tis-katathlipsis