Τα λεφτά που έχουν... φαγωθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε 7 συγκεκριμένες διαχειριστικές απάτες αναζητά στη χώρα μας 12μελής ομάδα Eυρωπαίων κομάντος της «OLAF», της ειδικής υπηρεσίας για απάτες, που ελέγχει τη νομιμότητα στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Μια απ΄ τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ερευνούν στην Ελλάδα οι ξένοι κομάντος, είναι στο χώρο της πληροφορικής. Hδη υπάρχουν στοιχεία ότι μια εταιρεία «νονός» καταλήστευε στην κυριολεξία, με τη συνεργασία και κοινοτικών υπαλλήλων, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, απαιτώντας από άλλες εταιρείες, που ξεπερνούν τις 10, να της καταβάλλουν «μαύρα» το 70% (!) της χρηματοδότησής τους από την Ε.Ε.
Κι αυτό επειδή η εν λόγω εταιρεία ήταν αυτή που τους βοηθούσε να πάρουν τη δουλειά, έχοντας... καλή ενημέρωση από τους... δικούς της ανθρώπους στις υπηρεσίες της ΕΕ για ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς όμως η ίδια να αναμειγνύεται απευθείας.
Οι άλλες εταιρείες υλοποιούσαν το έργο, εισέπρατταν κανονικά την αμοιβή τους και στη συνέχεια κρατούσαν μόνο το 30%, αφού τα υπόλοιπα τα πλήρωναν με εικονικά φορολογικά παραστατικά, χωρίς φυσικά να αναφέρονται τα πραγματικά ποσά, στην εταιρεία που τους είχε «βοηθήσει» να πάρουν τη δουλειά! Ηδη έχουν ανοιχθεί λογαριασμοί τραπεζών, που δίνουν στοιχεία για τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και μια σειρά άλλες παρανομίες, απ΄αυτές τις δραστηριότητες.
Με την ίδια συνταγή και «ακτινωτή δράση» δραστηριοποιούνται, τα τελευταία χρόνια, εταιρείες πληροφορικής σε τουλάχιστον 5 ακόμα χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επίσης ελέγχονται αυτή την περίοδο από αντίστοιχες ομάδες της «OLAF». Μάλιστα οι έρευνες ξεκίνησαν και στη χώρα μας, όταν διαπιστώθηκε ότι στην παράνομη δραστηριότητα των υπαλλήλων της ΕΕ σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης εμπλέκονται και ελληνικές εταιρείες.
Οι Ευρωπαίοι «ράμπο» ερευνούν 3 ακόμη υποθέσεις στη χώρα μας, που σχετίζονται με εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου φαίνονται να έχουν πληρωθεί καθηγητές που δεν συμμετείχαν σε κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, έξοδα για μίσθωση αιθουσών για πάνω από ένα εξάμηνο, που πληρώθηκαν χωρίς να χρησιμοποιηθούν, και προσωπικό που εμφανίζεται στα παραστατικά να έχει πληρωθεί για έργο, που, όμως, δεν έγινε ποτέ!
Ο τρίτος τομέας στον οποίο επικεντρώνουν την έρευνά τους οι «ράμπο», είναι ο γεωργικός. Συγκεκριμένα ερευνούν 3 υποθέσεις απάτης που σχετίζονται με χρηματοδοτήσεις για εικονική απόσυρση αγροτικών προϊόντων και εμπλέκονται σ΄αυτή επιχειρηματίες, αγροτικοί συνεταιρισμοί και άτομα που υπέγραφαν ψευδή παραστατικά, για να εισπραχθούν χρήματα από την ΕΕ. Οι απάτες αυτές αναφέρονται στους τομείς των εσπεριδοειδών, της σταφίδας και της πατάτας.
Εκθεση της «OLAF»
Μεγαλύτεροι «απατεώνες» Βέλγιο και Λουξεμβούργο
Η χώρα μας δεν είναι από τις πρώτες σε απάτες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της «OLAF», καθώς αριθμητικά μας ξεπερνούν η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρουμανία. Τα πρωτεία, ανάλογα και με τον πληθυσμό, κατέχουν το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Από το σύνολο των 369 ερευνών της «OLAF» που ήταν σε εξέλιξη από τις αρχές του χρόνου, οι 354 γίνονται σε χώρες της ΕΕ και οι 15 σε υποψήφιες χώρες. Ειδικότερα, στις αρχές του 2010 οι έρευνες για απάτες που ήταν σε εξέλιξη δίνουν πρώτη τη Βουλγαρία με 68 υποθέσεις, το Βέλγιο με 48, την Ιταλία με 36, τη Γερμανία με 22, τη Γαλλία με 22, τη Ρουμανία με 18, την Ισπανία με 17, το Ην. Βασίλειο με 16, την Ολλανδία 15, την Ελλάδα με 14, την Πολωνία με 12, την Αυστρία με 11, το Λουξεμβούργο με 10, την Ουγγαρία με 5, την Ιρλανδία με 5.
Οι περισσότερες υποθέσεις απάτης αναφέρονται στον τομέα της γεωργίας με παράνομες επιδοτήσεις, στη λαθραία διακίνηση προϊόντων όπως τσιγάρων κλπ., τελωνειακές παραβάσεις σε σχέση με καταβολή δασμών κ.ά. Η «OLAF», σε συνεργασία με τους εθνικούς εταίρους της έχει την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά κυκλώματα και κυκλώματα απάτης, σε διεθνές επίπεδο.
Στους τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές κερδοσκοπικές πηγές παράνομου κέρδους, ομάδες εργασίας (task-groups) εξειδικευμένες σε ειδικά προϊόντα όπως τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ή το ελαιόλαδο, απέδειξαν ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας σε μεγάλη κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr