tromaktiko: ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ



Φίλε αναγνώστη, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ τι σημαίνει χρεοκοπία κράτους, το δε άρθρο σου «Μην φοβάστε τη χρεοκοπία γιατί έχουμε ήδη χρεοκοπήσει» βρίθει ανακριβειών και αντιφάσεων και παρουσιάζει μια εικόνα της χρεοκοπίας κράτους όπως εσύ θα ήθελες να είναι!

Πολύ πρόχειρα και εν τάχει σου απαντώ.
ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ:
- ότι οι φόροι επαρκούν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Κάνεις λάθος. Οι φόροι πρέπει να καλύψουν και ένα σωρό άλλες ανάγκες (προμήθειες νοσοκομείων κ.λ.π.) και σε κάθε περίπτωση αν η χώρα χρεοκοπήσει δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε οι φόροι που, κατά τα λεγόμενά σου, τροφοδοτούν τους μισθούς και τις συντάξεις.
- ότι αν αρνιόμασταν να πληρώσουμε αυτό θα ήταν επιζήμιο για τους πιστωτές της Ελλάδας, ότι θα έπρεπε να χαριστούν τα υπόλοιπα των δανείων των τραπεζών προς τους οφειλέτες τους και οι καταθέτες θα έχαναν τα χρήματά τους ή τουλάχιστον το ποσό που υπερβαίνει την εγγύηση του ελληνικού κράτους.

ΑΓΝΟΕΙΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ τα εξής:
Α. Η Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία πάλι θα χρειαζόταν δάνειο για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της. Οι πιστωτές πάλι θα ήταν από πάνω με επαχθέστερους όρους!
Β. Καμία Τράπεζα δεν χαρίζει τις οφειλές προς αυτήν, όπως λες ότι θα έπρεπε (έτσι λες εσύ!). Απλώς αναστέλλει την αποπληρωμή τους.
Γ. Το χρηματιστήριο κλείνει λόγω κατάρρευσης στο απόλυτο μηδέν. Οι μετοχές των μικροεπενδυτών είναι κουρελόχαρτα, οι δε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες χάνουν την κεφαλαιακή τους βάση και καταρρέουν, οδηγώντας εκατομμύρια κόσμο στην ανεργία και διαλύοντας την όποια μικρή παραγωγική δύναμη της χώρας.
Δ. Τα χρήματα των καταθετών στις Τράπεζες δεσμεύονται στο σύνολό τους (ενδεχομένως με την έκδοση ενός ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου) καθόσον καμία εγγύηση δεν έχει αξία σε κατάσταση χρεοκοπίας, ακολούθως δραχμοποιούνται και κατόπιν χάνουν την αξία τους λόγω της αναπόφευκτής υποτίμησης του νομίσματος της δραχμής. Δηλαδή, ο κόσμος δεν θα μπορούσε να ζήσει γιατί δεν θα είχε λεφτά ούτε από μισθούς-συντάξεις, ούτε από χρηματιστήριο, ούτε από καταθέσεις, με αποτέλεσμα αδιανόητες κοινωνικές (ανεργεία, έγκλημα, αναταραχές κ.α.) και πολιτικές συνέπειες.
Ε. Η όποια ισχνή κατανάλωση περιορίζεται στα εγχώρια προϊόντα, που είναι σε απαγορευτική τιμή για τους πολλούς, ενώ τα προϊόντα εισαγωγής (που είναι το 95% όσων χρησιμοποιείες, φοράς, τρως) απλά δεν είναι διαθέσιμα.
Ζ. Οι πλούσιοι, οι οποίοι φρόντισαν εξαρχής και μετέφεραν τα κεφάλαια και τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, γίνονται υπερβολικά πλουσιότεροι.

Η. Η Ελλάδα θα είχε ένα νόμισμα
i) φθηνό που θα ευνοούσε τις επενδύσεις (μέχρι την πραγματοποίηση των οποίων ο κόσμος θα στερούνταν τα προς το ζην - πολλοί, πάρα πολλοί τα στερούνται ήδη, απλά δεν τους ξέρεις γιατί ό,τι δεν δείχνει η TV είναι σαν να μην υπάρχει!) και οι οποίες θα γίνονταν με τους όρους (εργασιακούς και επενδυτικούς) της αρεσκείας των επενδυτών.

ii) ευάλωτο, που θα είχε ανάγκη, αλλά όχι δυνατότητα άμεσης ανατίμησης, για να γίνουν προσιτά, και που θα εξυπηρετούσε τις εξαγωγές της αγροτικής της παραγωγής, που όμως είναι κυριολεκτικά αστεία σε μέγεθος.
ΞΕΧΝΑΣ ότι η Ελλάδα, με τόσα ανοιχτά εθνικά μέτωπα, έχει αυτή τη στιγμή απέναντί της την Τουρκία έτοιμη να αξιοποιήσει και την παραμικρή αδυναμία της χώρας, σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο. Κάνεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ που αναφέρεις την ΚΙΝΑ ως παράδειγμα προς μίμηση κράτους ανταγωνιστικού που έχει φθηνό νόμισμα. Η ΚΙΝΑ είναι μια χώρα με πληθυσμό 1,4 ΔΙΣ (!!!!) όπου

Οι απεργίες είναι παράνομες, οι διαφωνούντες συλλαμβάνονται και πολλές φορές δολοφονούνται.
Απαγορεύεται η δημιουργία συνδικάτων και οποιασδήποτε μορφή συνδικαλιστικής ή πολιτικής οργάνωσης. Απαγορεύεται κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς και γιγαντώνεται. Το 20% των κορυφαίων οικογενειών κερδίζει το 42% του συνολικού κρατικού εισοδήματος, οι εργαζόμενοι/ες συχνά εργάζονται 60 ή 70 ώρες την εβδομάδα και κερδίζουν λιγότερα από 70 δολάρια (περίπου το 1/10 του μέσου Ασιατικού μισθού!!!!!).

Η μεγέθυνση των ανισοτήτων είναι ανάμεσα στις γρηγορότερες του κόσμου. Υπάρχουν 700.000.000 φτωχοί -το 47% του πληθυσμού- που ζουν με λιγότερα από δύο ευρώ την ημέρα (!!!) και 300.000.000 πολύ φτωχοί που ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα!!!!

Το κράτος-πρόνοιας έχει καταργηθεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε κρατική δαπάνη για την υγεία στην Κίνα έχει κοπεί τα τελευταία 20 χρόνια!!!!!!

Περισσότεροι από 15.000 εργάτες, κάθε χρόνο, χάνονται σε εργατικά ατυχήματα, λόγω των χείριστων συνθηκών εργασίας. Το επίσημο πρακτορείο Xinhua ανέφερε 5.986 θανάτους στα ορυχεία μόνο για το 2005!!!!

ΑΓΝΟΕΙΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ότι, όπως για τις τράπεζες καλός πελάτης δεν είναι αυτός που πληρώνει το χρέος του αλλά αυτός που πληρώνει τους τόκους του, ΕΤΣΙ και για τα Κράτη αυτό που έχει σημασία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΣ (πράγμα αδύνατον, καθώς όλα τα κράτη έχουν χρέη) ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ (δηλαδή να πληρώνουν τους τόκους των δανείων)!!!! Για να το κάνεις όμως αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, δηλαδή να ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΤΟ Α.Ε.Π. ΣΟΥ! Γι' αυτό άλλωστε το χρέος υπολογίζεται και σε ποσοστό του Α.Ε.Π.
Κορυφαίο παράδειγμα: Το χρέος της ΙΑΠΩΝΙΑΣ ανέρχεται σε 5,1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ, περίπου το 200% του Α.Ε.Π. της...Αντίθετα, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 340 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, περίπου το 115% του Α.Ε.Π. της.

Κι όμως η Ιαπωνία δανείζεται πολύ εύκολα από τις αγορές! ΓΙΑΤΙ?
Γιατί η Ιαπωνία έχει μεγάλη παραγωγή, που της επιτρέπει ΑΦΕΝΟΣ να διαθέτει το 95% των κρατικών ομολόγων της στην ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ και να δανείζεται το υπόλοιπο με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο από τις εξωτερικές αγορές, και ΑΦΕΤΕΡΟΥ να εξυπηρετεί το χρέος της (= να πληρώνει τους τόκους της) και γι' αυτό να ανταγωνίζονται όλοι να τη δανείσουν!
Αυτός πρέπει να είναι και ο δικός μας στόχος: να είμαστε φειδωλοί στις δαπάνες και γαλαντόμοι στην ανάπτυξη ούτως ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε το χρέος μας για να θέλουν όλοι να μας δανείζουν και να περισσεύει και κάτι για την αποπληρωμή μέρους του χρέους μας.
Κανείς δεν διαφωνεί ότι θετικά στοιχεία υπάρχουν ακόμα και στα χειρότερα! Εξ ου και το θέσφατο «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Αλλά αυτό δεν αρκεί για να πούμε ότι η καταστροφή είναι επωφελής επειδή θα έχει και κάποια θετικά στοιχεία! Αν είναι δυνατόν...!
Συνεπώς, ΟΣΟΙ θεωρείτε ότι η χρεοκοπία ενός κράτους (ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΑΤΕ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!