tromaktiko: Απάντηση στο "Περί Περαίωσης!"

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση στο "Περί Περαίωσης!"



Αγαπητέ φίλε,
Επειδή διακρίνω ότι η εν λόγω παρεξήγηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη θα ήθελα, ως επαγγελματίας λογιστής-φοροτεχνικός, να διευκρινήσω κάτι σχετικά με την περαίωση.
Είναι απολύτως δικαιολογημένη η οργή σου σχετικά με το ποσό των 500 ευρώ που κλήθηκες να καταβάλλεις...
Επειδή όμως -πολύ σωστά- υπερασπίζεσαι τη θέση σου και δηλώνεις ξεκάθαρα πως δεν απέκρυψες ούτε ένα ευρώ από την εφορία, δε σου φαίνεται περίεργο το πως υποστηρίζει η εφορία κάτι τέτοιο;
Η απάντηση είναι απλή και δυστυχώς συμβαίνει σε πολύ κόσμο λόγω των κακογραμμένων σημειωμάτων που αποστέλλει το Υπουργείο: ΔΕΝ απέκρυψες εισοδήματα και ΚΑΝΕΙΣ δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο!
Ας δούμε μαζί το σημείωμα της περαίωσης καλύτερα, ώστε να μην μπερδεύεται και ο κόσμος.
Το σημείωμα σου λοιπόν λογικά γράφει αριστερά "Οικονομικό έτος 2010" (αφορά εισοδήματα του 2009 που δηλώνονται το 2010) . Δεξιά διακρίνεις "Παραβάσεις ΚΒΣ" το οποίο φυσικά είναι κενό και πιο δεξιά "Αποκρυβείσα Ύλη" και το ποσό των 1.300 ευρώ όπως γράφεις. Όμως, τα 1.300 αυτά ευρώ ΔΕΝ είναι αποκρυβείσα ύλη, δηλαδή εισοδήματα που απέκρυψες, όπως όλοι σχεδόν όσοι λαμβάνουν το χαρτί νομίζουν! Κοίτα τη στήλη πάνω: γράφει "Ακαθάριστα Έσοδα" και από κάτω "Αποκρυφείσα Ύλη". Τα 1.300 ευρώ λοιπόν αφορούν όχι την αποκρυβείσα ύλη ΑΛΛΑ τα ακαθάριστα έσοδα!!!Χωρίς να γνωρίζω λοιπόν υποθέτω πως 1.300 ευρώ είναι τα ακαθάριστα έσοδα που έκανες το 2009. Με άλλα λόγια, εξαιτίας ενός κάκιστου σχεδιαστικά εγγράφου, ο κόσμος θεωρεί πως η εφορία τον πήρε χαμπάρι και σπεύδει να πληρώσει! Η απόδειξη για αυτό είναι το νούμερο κάτω από τα 1.300 ευρώ: 0,00. Αυτή είναι η αποκρυβείσα ύλη σου! Δηλαδή το έντυπο διαβάζεται από πάνω προς τα κάτω και με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζουμε και έχουμε συνηθίσει. Σχεδιαστικό σφάλμα ή έξυπνο κόλπο; Όπως νομίζει ο καθένας.
Θέλεις κι άλλη απόδειξη; Το ποσό που καλείσαι να καταβάλλεις για να περαιώσεις (500 ευρώ), είναι το ελάχιστο ποσό για επιχειρήσεις Β κατηγορίας! Σου λέει η εφορία, "δε με νοιάζει πόσα έβγαλες, αν θες να περαιώσεις και έχεις Β θα πληρώσεις από 500 και πάνω". Για ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό ανεβαίνει στα 700 ευρώ.
Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή ώστε το εν λόγω έντυπο να διαβαστεί σωστά, πριν αποφασίσουμε αν θα το πληρώσουμε ή όχι.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!