tromaktiko: «Γήπεδο για ΠΑΟ και ΑΕΚ!»

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Γήπεδο για ΠΑΟ και ΑΕΚ!»



Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλάει στο gazzetta.gr για την σημαντικότερη δέσμευσή του απέναντι στον χώρο που τον ανέδειξε.

Η επιλογή του από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για την θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής, αποτέλεσε δίχως άλλο, “βόμβα μεγατόνων” στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο 35χρονος πρώην μπασκετμπολίστας και νυν γιατρός (ορθοπεδικός), όμως, δεν δείχνει να δειλιάζει και παρ’οτι αρκετά “άβγαλτος” και άπειρος για να βαδίσει στα “δύσβατα” πολιτικά μονοπάτια μία τόσο σημαντική εκλογικής μάχης, δηλώνει έτοιμος να αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία, αξιοποιώντας την 4ετή διαδρομή του στην τοπική αυτοδιοίκηση της Αθήνας.

- Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε «ναι» και να κατεβείτε υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής;

«Η επιλογή μου εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απαιτούν αλλαγές και ρήξεις με το χθες και κυρίως την αδικημένη γενιά μου, που καλείται να πληρώσει το μάρμαρο λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Έχω μάθει να αγωνίζομαι. Ειδικά οι φίλαθλοι του Πανιωνίου και της ΑΕΚ γνωρίζουν πως πάντα διακρινόμουν για το πείσμα που διέθετα, την καθαρότητα ψυχής και τη δύναμη της καρδιάς. Η πρόκληση της πρότασης μας είναι μεγάλη για όλους μας.»

- Ομολογουμένως, σε μια δύσκολη περίοδο, όπου κυριαρχεί η κρίση στην οικονομία, στις αξίες και την ηθική…

«Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πήρα μια τέτοια σημαντική απόφαση. Κοιτάξτε, ο κόσμος απαξιώνει τους πάντες και το θεωρώ λογικό. Η κοινωνική χρεοκοπία είναι ίσως πιο σημαντική από την οικονομική. Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής πολλαπλασιάζει τη κρίση αξιών, τη κρίση ηθικής. Εκεί ακριβώς έρχεται να πατήσει η δική μου υποψηφιότητα. Η πρότασή μας έχει το πλεονέκτημα του καινούργιου, του διεκδικητικού, του διψασμένου για δράσεις. Είχα ακούσει πριν από χρόνια μια φράση που μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου: «Για να ανέλθεις στην πολιτική χρειάζεσαι ικανότητες και γνώσεις, αλλά για να διατηρηθείς σε υψηλό σημείο πρέπει να έχεις χαρακτήρα».

- Αλήθεια, στη ζωή παίρνουμε ότι μας αξίζει;

«Στη ζωή πρέπει να αγωνιζόμαστε, γιατί χαμένος είναι ο αγώνας που δεν γίνεται. Η πολιτική τείνει να γίνει ταυτόσημη με τον καιροσκοπισμό, την ίντριγκα, την αλαζονεία, την αναξιοκρατία. Τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα έχω μάθει τους κανόνες που υπαγορεύει το «ευ αγωνίζεσθε», το λεγόμενο και ως “fair play”. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τα πράγματα. Πρόκληση λοιπόν είναι το γεφύρωμα αυτού του χάσματος και θεωρώ ότι η δική μας πρόταση αποτελεί την ιδανική επιλογή της επανασύνδεσης. Για να παίρνουμε ότι μας αξίζει. Για να έχουμε μια Αττική ισόρροπης ανάπτυξης, και όχι μια Αττική δύο, τριών ταχυτήτων.

- Στις προεκλογικές σας ομιλίες έχετε σταθεί ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Πιστεύετε πως οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και πως θα αποκτήσουν ξανά όραμα ;

«Αυτή η νέα γενιά είναι η πρώτη μεταπολεμικά που θα ζήσει χειρότερα από τη προηγούμενη. Και προφανώς χωρίς να έχει ευθύνη, για πράγματα που γίνονται για αυτήν, χωρίς αυτήν. Είναι ανάγκη λοιπόν σε αυτές τις εκλογές μαζί με τους νέους να επαναδιεκδικήσουμε το όραμά μας. Για να ανοίξουμε και πάλι τα φτερά μας ψηλά. Για να μη μας πει κανείς αργότερα πως δεν ήμασταν εκεί, όταν οι εξελίξεις έτρεχαν. Εμείς δίνουμε στους νέους και όσους αισθάνονται νέοι, το ίδιο μήνυμα που δώσαμε κατά τη διάρκεια των Street Events τη περασμένη Άνοιξη: Να ανακαταλάβουμε την Αττική!!

- Συνεπώς, είσαστε δίπλα στη νεολαία, αφουγκράζεστε τις σκέψεις της, τις ανησυχίες τους; Αφουγκράζεστε την απαίτησή της για συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων;

«Οι νέοι και οι νέες έχουν το δικαίωμα και πρέπει να τολμούν, να ονειρεύονται το μέλλον τους, να έχουν άποψη και λόγο στα δρώμενα. Δεν δεχόμαστε να μας στερούν το δικαίωμα στο όνειρο. Ούτε πάλι, προσυπογράφουμε νοοτροπίες μιζέριας. Τασσόμαστε υπέρ των δημιουργικών επαναστάσεων, των επαναστάσεων των ιδεών, του οράματος και επιζητούμε την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με υπομονή, μεθοδικότητα, πίστη στις αρχές μας και δυνάμωμα της φωνής μας θα καταφέρουμε ένα καλύτερο αύριο. Ο δράσεις στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια κινήθηκαν σε αυτήν τη κατεύθυνση».

- Σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι ο χώρος του Αθλητισμού χρίζει άμεσης …χειρουργικής επέμβασης;

«Το ντόπινγκ και η βία είναι οι μάστιγες του Αθλητισμού. Χρειάζονται άμεση παρέμβαση, προκειμένου τα νέα παιδιά, οι νέοι αθλητές να αποστρέψουν το βλέμμα τους. Τα προβλήματα του ντόπινγκ αλλά και της βίας δεν αφορούν μόνο τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Τουναντίον, ξεκινάνε από τις μικρές ηλικίες, όπου εισάγεται στη συνείδηση του παιδιού - αθλητή η ιδέα της προσφυγής σε εξωγενείς παράγοντες ώστε να φθάσει στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Να γίνει «υπεράνθρωπος», να «σπάσει τα κοντέρ». Εν τέλει, πρέπει να καταλάβουμε ότι η αθλητική επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός και δεν στηρίζεται στη ψευδαίσθηση της νίκης. Αποτελεί βασικό μέσο για την απόλαυση και την εκγύμναση του νέου, προκειμένου να έχει τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα να πρωτοστατεί αργότερα και στους κοινωνικούς αγώνες».

- Φορέσατε την φανέλα του Πανιωνίου και της ΑΕΚ και κερδίσατε το πρωτάθλημα Ελλάδας (2002), το Κύπελλο Ελλάδας (2001) και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σαπόρτα (2000). Θεωρείτε ότι φτάσετε στην κορυφή;

«Τόσο ο Πανιώνιος στα πιο νεανικά μου χρόνια όσο και η ΑΕΚ στην πιο ώριμη περίοδο της καριέρας μου, ήταν ένα ευχάριστο μακρύ ταξίδι γεμάτο λύπες, χαρές, τραυματισμούς, νίκες και μεγάλες συγκινήσεις. Θα σταθώ όμως, στην κορύφωση της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Εκεί κάποιος καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι φτάνεις στην κορυφή. Ο αθλητισμός, όπως και η ζωή, είναι μια συνεχής πάλη και το ζητούμενο είναι να διατηρηθείς σε υψηλό επίπεδο. Όχι, να αποτελείς μια «φωτοβολίδα» που θα σκάσει στη νύχτα και το πρωί κανείς δεν θα την θυμάται. Ο αθλητισμός μαθαίνει στα παιδιά μας να συνεργάζονται μεταξύ τους, τους μαθαίνει τι σημαίνει ευγενής άμιλλα».

- To ελληνικό μπάσκετ χρόνο με τον χρόνο πέφτει σε ανυποληψία με μεγάλα προβλήματα. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

«Ο αθλητισμός, το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο, είναι ένα παρακλάδι της ζωής μας. Όπως διαπιστώνετε, δεν είναι μόνο το μπάσκετ που διέρχεται κρίση. Επιβάλλεται να εμπνεύσουμε όρους συλλογικότητας σε μια αντικειμενικά δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ένα προϊόν για να είναι ελκυστικό χρειάζεται καλό περιτύλιγμα. Χρειάζεται όμως καλό και ποιοτικό περιεχόμενο, για να μπορέσει ο κόσμος να το εμπιστευτεί ξανά Έτσι, χρειάζεται σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή, αλλά και πάθος για να επιστρέψει το μπάσκετ στη θέση που του ταιριάζει. Όπως και στη περίπτωση της δικής μου υποψηφιότητας η πρόκληση είναι η ανανέωση, η υπέρβαση».

- Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ είναι 7 χρόνια άστεγοι… Θεωρείτε πως χειρίστηκαν λάθος το θέμα του γηπέδου με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος;

«Η μεμψιμοιρία μακριά από μένα. Σημασία δεν έχουν τα λάθη που έγιναν, αλλά τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ώστε να κερδίσουμε το «χαμένο έδαφος». Σίγουρα, η εμπλοκή της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιβόητη διπλή ανάπλαση περιέπλεξε τα πράγματα και η κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» «γκρέμισε» και τα όνειρα όλων, άφησε άστεγα τα ερασιτεχνικά τμήματα και κατέστρεψε έναν πυρήνα αθλητισμού και πόλου έλξης για την νεολαία».

- Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια από τις δύο μεγάλες αθηναϊκές ομάδες για την απόκτηση νέων σύγχρονων γηπέδων. Τι μπορούν και πρέπει να περιμένουν από την Πολιτεία;

«Οτιδήποτε γίνεται προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και του Αθλητισμού τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ. Γνωρίζω ότι οι φίλαθλοι και των δύο συλλόγων, «ζουν και αναπνέουν», για τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι του στο νέο γήπεδο της ομάδας τους. Προκειμένου, λοιπόν, να χτιστεί ένα όνειρο ελπίδας και αισιοδοξίας επιβάλλεται οι φίλαθλοι, οι ιθύνοντες των τμημάτων, καλαθοσφαιριστές και προπονητές να συσπειρωθούν, να βρουν την οικονομική και ψυχική δύναμη να δημιουργήσουν ένα νέο αθλητικό κέντρο. Αυτονόητο είναι ότι θα είμαι αρωγός των προσπαθειών που θα γίνουν».

- Η κοινή γνώμη έχει την αίσθηση πως οι πολιτικοί και γενικά οι τοπικοί φορείς θυμούνται την ομάδα κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές...

«Αυτή είναι η διαφορά μου με τους άλλους πολιτικούς, ιδιαίτερα σε θέματα αθλητισμού. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι σύλλογοι που κάνουν πρωταθλητισμό, χωρίς γήπεδο, είναι αετοί χωρίς φτερά. Μη ξεχνάτε ότι δε σας τα λέει ένας που θέλει να κάνει τον πολιτικό... Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις σε δικό σου γήπεδο και κυρίως γνωρίζω από μυρωδιά αποδυτηρίων»

Who is who

Ο Βασίλης Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στην κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και κατέληξε στο μπάσκετ. Ήταν μέλος όλων των μικρών Εθνικών ομάδων και το 1991 αναδείχτηκε υπεραθλητής Ευρώπης με την Εθνική παίδων. Αγωνίστηκε με τις φανέλες του Πανιωνίου, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Πάτρας και έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας του κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδας (2002), το Κύπελλο Ελλάδας (2001) και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σαπόρτα (2000).

Παράλληλα με τον αθλητισμό, ο Βασίλης Κικίλιας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε, και τώρα κάνει την ειδικότητά του ως ορθοπεδικός χειρουργός. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Νοσοκομείων και σήμερα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπηρέτησε ως σύμβουλος του Νικήτα Κακλαμάνη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2004-2006. Στις δημοτικές εκλογές 2006, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη. Διετέλεσε Προέδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Ν.Α.), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της Γραμματείας Αθλητισμού της ΝΔ και Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων για θέματα αθλητισμού.
http://gazzetta.atoll.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!