tromaktiko: Να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο καλεί την Τουρκία η ΕΕ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο καλεί την Τουρκία η ΕΕ



Η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ ότι κωλυσιεργεί στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία...
 ζητά από την Άγκυρα ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, την επομένη της δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Κομισιόν. Απέναντι στις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία τείνει να βαρεθεί να περιμένει στις πύλες της ΕΕ, ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Κύπρου θα επιταχύνει την ενταξιακή διαπραγμάτευση.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Στέφαν Φούλε έθεσε θέμα εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου ΕΕ-Τουρκίας για τη δημιουργία «νέου κλίματος» και την απαιτούμενη επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια περιμένει την ένταξή της στην ΕΕ και ότι τείνει να βαρεθεί, ο Στέφαν Φούλε είπε ότι «μετά την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου θα υπάρχουν πρόσθετα οκτώ κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν».

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το ρυθμό της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και απαιτείται επιτάχυνση. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ένα νέο κλίμα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιταχύνει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ο Στέφαν Φούλε αναφέρθηκε και στα παράπονα που προβάλλει η Τουρκία στο θέμα των θεωρήσεων, ζητώντας διευκολύνσεις και είπε ότι οι διευκολύνσεις θα γίνουν όταν γίνει δεκτή και υπογραφεί από πλευράς Τουρκίας η συμφωνία επανεισδοχής.

Οργισμένη η Τουρκία για την έκθεση προόδου

Στην έκθεση προόδου της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη υπογραμμίζεται η ανάγκη
επιτάχυνσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, αλλά και επίτευξης προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η Άγκυρα έριξε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στη Λευκωσία αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σχολιάζοντας την έκκληση της Κομισιόν προς την Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για συνολική λύση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν οφείλεται ούτε στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε στην Τουρκία».

Μιλώντας την ίδια στιγμή στο Reuters ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κωλυσιεργεί στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αναφέροντας ότι οι Τούρκοι έχουν βαρεθεί «να περιμένουν στις πύλες» της Ένωσης.

«Περιμένουμε στις πύλες της ΕΕ εδώ και 50 χρόνια. Περιμένουμε και περιμένουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία. Αφότου άρχισε το παιχνίδι, μπήκαν νέοι κανόνες» δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι «νοιώθουν προσβεβλημένοι από την κατάσταση».

Ο Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη και στο δίκτυο France 24, λέγοντας ότι χωρίς την Τουρκία η ΕΕ δεν θα καταστεί «παγκόσμιος παίκτης».

«Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ένωσης και του 1,5 δισ. μουσουλμάνων. Η ΕΕ φαίνεται ότι περιφρονεί μία τέτοια ευκαιρία» σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εισερχόμενη στην ΕΕ «δεν θα είναι βάρος, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει την ΕΕ να απαλλαγεί από ορισμένα βάρη».

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!