Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, η νόσος είναι "κλινικά" παρούσα στην πρωτεύουσα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 544 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία της χολέρας που ξέσπασε τον Οκτώβριο στην Αϊτή και περίπου 8 χιλιάδες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Η επιδημία έχει ήδη εξαπλωθεί στις μισές από τις δέκα επαρχίες της Αϊτής και ο αριθμός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 100 σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί έπειτα και από το πέρασμα του τυφώνα Τόμας που προκάλεσε πολλές πλημμύρες και επιδείνωσε το ήδη επιβαρυμένο, έως και ανύπαρκτο σύστημα αποχέτευσης.
Ο τυφώνας σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, ενώ 36 τραυματίσθηκαν και ακόμη 11 αγνοούνται.
Οργανώσεις αρωγής δηλώνουν ότι ο προβληματισμός τους είναι ότι οι πλημμύρες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση της επιδημίας, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να τηρήσουν τις βασικές αρχές υγιεινής, ενώ πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και θα αναγκαστούν να πιουν μολυσμένο.
Αν επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις των υπηρεσιών υγείας η επιδημία θα μπορούσε να απειλήσει 2,5 με 3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πόρτ - ο - Πρενς.
Η χολέρα προκαλεί διάρροια και εμετό, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε οξεία αφυδάτωση, μπορεί δε, να επιφέρει γρήγορα το θάνατο, ωστόσο εξίσου εύκολη είναι και η αντιμετώπιση της τηρώντας του κανόνες υγιεινής, τη χορήγηση ηλεκτρολυτών και σε μερικές περιπτώσεις αντιβιοτικών.
http://www.enet.gr/