tromaktiko: Βουλγαρία: Καύσωνας εν μέσω Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους: Πάνω από τριακόσιες πυρκαγιές στα βόρεια της χώρας

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Βουλγαρία: Καύσωνας εν μέσω Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους: Πάνω από τριακόσιες πυρκαγιές στα βόρεια της χώρας



Περισσότερες από τριακόσιες πυρκαγιές σε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές στο βόρειο, κυρίως, μέρος της χώρας... αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας στο περασμένο εικοσιτετράωρο.
Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο περισσότερα από χίλια εκατό άτομα παίρνουν μέρος στην κατάσβεση των πενήντα, περίπου, πυρκαγιών, που συνεχίζουν να καίνε χιλιάδες στρέμματα δασών στο Αίμο και σε άλλα βουνά της Βουλγαρίας.
Ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων και θερινών θερμοκρασιών στη Βουλγαρία στις αρχές του… χειμώνα είναι ο κύριος παράγοντας που "άναψε φωτιές" σήμερα, όταν σε δώδεκα σημεία της χώρας οι θερμοκρασίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, στους είκοσι τέσσερις έως και είκοσι πέντε βαθμούς Κελσίου.
Μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται, ωστόσο, στην "παράδοση" των Βούλγαρων αγροτών να βάζουν φωτιά στα χωράφια τους μετά τον θερισμό και να καίνε τα ξερόχορτα παρά την απόλυτη απαγόρευση της πρακτικής αυτής από τη νομοθεσία, αναφέρει, ο καθηγητής πυροσβεστικής Προστασίας στο Δασονομικό Ινστιτούτο της Σόφιας Κίριλ Λιούμπενοφ, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Φόκους".
"Πήγα χθες ταξίδι τριακόσια χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας και είδα όλη η χώρα τυλιγμένη σε καπνούς και φλόγες. Χωράφια και ξερόχορτα καίγονται από άκρη σε άκρη" ανέφερε χαακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Βούλγαρος ειδικός. Σύμφωνα δε, με ίδιο παρά την απαγόρευση, κανένας στη Βουλγαρία δεν έχει καταδικαστεί ή φυλακιστεί για εμπρησμό δασικής πυρκαγιάς, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αλλοι εμπειρογνώμονες, αναφέρουν ότι η δραστική άνοδος της τιμής των λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια αναγκάζει πολλούς αγρότες παραγωγούς να βασίζονται στη στάχτη ως το βασικό "λίπασμα' των χωραφιών τους.
www.e-typos.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!