Κρίνοντας εκ των υστέρων και με ψυχραιμία, και το κυριώτερο μακριά από τις «αδέσμευτες» και «αντικειμενικές» ενημερώσεις που μας σέρβιραν, γαρνιρισμένες με κουτόχορτο, τα Μ.Μ.Ε. προκύπτουν αβίαστα ορισμένα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήντλησε όλες τις εφεδρείες ανοησίας και όλα τα αποθέματα λάσπης για να πλήξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αυτό που οι ευφυείς επικοινωνιολόγοι της είχαν ως αιχμή του δόρατος στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Το Βατοπέδιο
Πέρασε ένα χρόνος με λεονταρισμούς (το μαχαίρι στο κόκκαλο) και ψευδολογίες (όλα στο φώς), για να καταλήξει η υπόθεση από την εξεταστική επιτροπή, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία υποτίθεται θα αποφάσιζε για την παραπομπή ἤ όχι των εμπλεκομένων υπουργών της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός απεχώρησαν από την ΜΥΣΤΙΚΗ, ψηφοφορία για τους λόγους που είναι σε όλους γνωστοί και παρέμειναν στην αίθουσα της Ολομελείας το ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι από τους ανήκοντες στις λοιπές «προοδευτικές δυνάμεις» του τόπου. (Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι απουσίαζαν 116 βουλευτές : 88 της Ν.Δ. και 15 του ΛΑΟΣ, που αποχώρησαν, 11 του ΚΚΕ, ο κ. Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κ. Κιλτίδης από τους ανεξαρτήτους). Απέμειναν λοιπόν στην «αρένα» 184 βουλευτές έτοιμοι, κατά την Πασοκική προπαγάνδα να κατασπαράξουν, συγγνώμη να απονείμουν δικαιοσύνη ήθελα να πώ, για τους φερομένους ως υπευθύνους στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Φαίνεται όμως ότι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αρκετοί που δεν είχαν πεισθεί από τον κ. Παπανδρέου και με δεδομένο ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική, βρήκαν την ευκαιρία να στείλουν στον αρχηγό τους, τα δικά τους μηνύματα. Κάνοντας έναν απλό υπολογισμό κατέληξα στην διαπίστωση ότι από το σύνολο των ψηφισάντων βουλευτών, ένας στους τρείς καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βγήκαν από την κομματική γραμμή, είτε για λόγους συνειδησιακούς, είτε για να καταστήσουν σαφές, πως άλλαι αι βουλαί Παπανδρέου και άλλα βουλευταί πρεσβεύουσι ….γενικώς.
Το ναρκοπέδιο
Η κρίση της υποθέσεως του Βατοπεδίου, κατόπιν της εξελίξεως της ψηφοφορίας στην Βουλή, ανατίθεται στην Δικαιοσύνη και εδώ τελειώνει, μέχρι νεωτέρας, η συζήτηση. Όμως υπάρχει και το πολιτικό συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από το Βατοπέδιο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν είναι δεδομένη αλλά είναι και επισφαλής. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αν ήταν ονομαστική, αλλά το προνόμιο της μυστικής ψήφου έδωσε σε αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές την ευκαιρία να πουν ηχηρό ΟΧΙ στην υπόθεση του Βατοπεδίου και έχω την αίσθηση ότι δεν ήταν μόνο γι’ αυτό. Ο καιρός θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση μπορώ να υποθέσω ότι το Βατοπέδιο της Νέας Δημοκρατίας, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε ναρκοπέδιο, και αυτό σημαίνει ότι όλα τα επόμενα βήματα του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά για να μην τιναχτεί στον αέρα και μαζί με αυτόν και όλοι οι Έλληνες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ