tromaktiko: Ερχονται και τα ηλιοθερμικά .

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται και τα ηλιοθερμικά .



Από σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αρχίζει να αξιολογεί τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ηλιοθερμικές μονάδες ισχύος 75 ΜW....
Τα ηλιοθερμικά είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με χρήση ηλιακών κατόπτρων που παρακολουθούν όλη την ημέρα την πορεία του ήλιου με ειδική κλίση. Το μεγάλο πλεονέκτημα των ηλιοθερμικών μονάδων είναι η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας. Για μεγάλα ηλιοθερμικά απαιτείται μεγάλη ηλιοφάνεια και μεγάλες εκτάσεις, κάτι που σημαίνει ότι τέτοιες μονάδες μπορούν να εγκατασταθούν μόνο στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Τα ηλιοθερμικά έχουν επιδοτούμενη τιμή 264,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα με προσαύξηση επιπλέον 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν υπάρχει αποθήκη ενέργειας που εξασφαλίζει τη λειτουργία της μονάδας τουλάχιστον για δύο ώρες στην ονομαστική της ισχύ. Οι στρόβιλοι στα ηλιοθερμικά μπορούν να λειτουργούν και ως υβριδικοί με 15% ενέργεια από φυσικό αέριο ή ντίζελ.
Η αίτηση για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στην Ελλάδα έχει γίνει από την ΕGL Ηellas, θυγατρική της ομώνυμης ελβετικής εταιρείας που προτίθεται να κατασκευάσει πάρκο 75 ΜW στην Ηλεία. Επίσης, η εξειδικευμένη ισπανική Αbengoa έχει καταθέσει αίτηση για μονάδα 25 ΜW στο Λασίθι της Κρήτης, ενώ η Ελλάκτωρ αίτηση για 2 ΜW στην Αργολίδα. Μάλιστα οι Ισπανοί κατασκευάζουν στην Αριζόνα των ΗΠΑ το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στον κόσμο με ισχύ 280 ΜW.
Οι ηλιοθερμικές μονάδες εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας, ενώ στα φωτοβολταϊκά η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για να παραχθεί απευθείας ηλεκτρική ενέργεια. Στα ηλιοθερμικά η ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμότητας, που σε χαμηλή ή μέση θερμοκρασία χρησιμοποιείται για τη θέρμανση μιας πισίνας ή για την παραγωγή ζεστού νερού, ενώ σε υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ηλιοθερμικό πάρκο απαιτεί μεγάλη επίπεδη έκταση, στην οποία εγκαθίστανται ειδικά παραβολικά κάτοπτρα τα οποία για να έχουν ικανή απόδοση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παρακολουθούν την πορεία του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλάζοντας κλίση.
Τέλος, η ΡΑΕ με επιστολή της προς την υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη ζητεί διευκρινίσεις για άδειες παραγωγής από αιολικούς σταθμούς που θα κατατεθούν από 1ης Ιανουαρίου 2011, αφού υπάρχουν άλυτα χωροθετικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά προβλήματα από τη συνένωση παλαιών δήμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε έναν νέο καλλικρατικό δήμο.
Παραπολιτικά Αργολίδα
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!