tromaktiko: Λευκωσία:

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Λευκωσία:



Θλίψη αλλά και προβληματισμό προκαλούν στην κοινή γνώμη τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ Κυπρίων πολιτών και αλλοδαπών μεταναστών που έλαβαν χώρα την Παρασκευή το βράδυ στις Φοινικούδες, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης τη παραλιακή περιοχή της Λάρνακας. Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα καταδικάζουν μετά βδελυγμίας τα έκτροπα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο τραυματισμός 13 συνολικά ατόμων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, χαρακτήρισε παράνομη την εκδήλωση κατά των μεταναστών, διότι όπως είπε προβάλλονταν συνθήματα μίσους και ρατσισμού. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αυτό είναι το τρίτο ρατσιστικό επεισόδιο που συμβαίνει φέτος, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία. Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καταδικάζοντας τα επεισόδια, ανέφερε ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε ως κοινωνία εάν αυτού του είδους τα μηνύματα που προσπαθούν να στρέψουν μια μερίδα της κοινωνίας ενάντια σε μια άλλη μερίδα της κοινωνίας είναι μηνύματα τα οποία πρέπει να αποδεχτούμε ως κυπριακή κοινωνία».
Ξεκαθάρισε ότι «οι νόμιμοι μετανάστες είναι εδώ μέσα από κάποιες διαδικασίες» και πως σε ό,τι αφορά δε τους αιτητές πολιτικού ασύλου, η πολιτική που ακολουθείται είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας πολιτικής». Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους χαρακτήρισε «λανθασμένη και επικίνδυνη αντίληψη» κάποιων που θεωρούν τους αλλοδαπούς ως υπεύθυνους για διάφορα κοινωνικά προβλήματα στον τόπο μας, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα για την κυπριακή κοινωνία να ταυτοποιηθούν τα προβλήματα της εναντίον μιας μερίδας ανθρώπων οι οποίοι στο κάτω-κάτω βρίσκονται εδώ μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία και συνεισφέρουν στην κυπριακή κοινωνία όπως συνεισφέρει ο κάθε πολίτης».

Τα κόμματα καταδικάζουν
Καταδικάζοντας τις στην παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε ότι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις είναι ξένες στην κυπριακή κοινωνία και θα πρέπει να παταχθούν στη ρίζα τους.
Κάλεσε παράλληλα την Αστυνομία και τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενεργούν ακόμα πιο αποφασιστικά, για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Το ΑΚΕΛ, είπε, καταδικάζει με αποτροπιασμό τα επεισόδια τα οποία δημιούργησαν ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις με στόχο μετανάστες.
Πρόσθεσε ότι «αυτές οι οργανώσεις προκάλεσαν οργανωμένα επεισόδια με ενέργειες που δεν περιποιούν τιμή σε μια χώρα-μέλος της Ευρώπης της πολυπολιτισμικότητας και σε μια κοινωνία που θέλει να αποκαλείται σύγχρονη». Εξέφρασε παράλληλα λύπη «γιατί συγκεκριμένοι πολιτικοί με τις ενέργειες τους ενθαρρύνουν την εκδήλωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών εκδηλώσεων συμμετέχοντας μάλιστα σ’ αυτές».
«Ο καλλιεργούμενος ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι φαινόμενα ξένα προς τη φιλόξενη κυπριακή κοινωνία και σαν τέτοια θα πρέπει να παταχθούν στη ρίζα τους», είπε ο κ. Ευαγόρου. Προειδοποίησε ακόμα ότι «αν αυτά τα φαινόμενα και οι δήθεν πατριωτικές οργανώσεις που τα εκκολάπτουν αφεθούν ανεξέλεγκτα τότε η κοινωνία μας θα γίνει μάρτυρας πολύ χειρότερων επεισοδίων όπως αυτά που έζησε η Γαλλία».
Καταδικάζουμε, είπε, «απερίφραστα τις ακροδεξιές οργανώσεις οι οποίες, στο όνομα της πατριδοκαπηλίας και εθνοκαπηλίας με ενέργειες, ρητορική και συνθήματα προωθούν το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και μισάνθρωπες νοοτροπίες μέσα στην κυπριακή κοινωνία». Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο ανεκτική, για μια κοινωνία η οποία θα κατοχυρώνει τα’ ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων διαμένουν στη χώρα μας κυπρίων και ξένων.
«Μόνο μέσα από την αφομοίωση, την κατοχύρωση και την εξίσωση των μεταναστών με τους Κύπριους εργαζόμενους εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και των κυπρίων εργαζομένων αλλά και τα συμφέροντα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας», κατέληξε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης.

«Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα θέματα μεταναστών», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, έτσι ώστε, «να μην επιτρέπουμε τη δημιουργία γκέτο ή να προσπαθούμε μέσα από την πολιτική να κοινωνικοποιήσουμε μια σημαντική μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν εργασία σε ξένες χώρες».
«Όσο αφήνονται είτε να οργανώνονται κατά τον τρόπο που οργανώνονται ή ακόμη με καθοδήγηση να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους, δημιουργείται μια κατάσταση η οποία εύκολα αποδέχεται ένα κλίμα ανασφάλειας ή φοβίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το ρατσιστικό κλίμα για αυτό και χρειάζεται τρομερή προσοχή από όλους αλλά και ψυχραιμίας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε, τέλος, ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και καλύτερο προγραμματισμό και μια ορθή πολιτική από πλευράς κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια στη Λάρνακα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι «καταδικάζονται με τον πιο έντονο τρόπο».
«Από κει και πέρα θέλω να πω το εξής - εμείς ζητούμε από την Αστυνομία να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνηση αυτών των επεισοδίων τα οποία είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και πρωτόγνωρα για την κυπριακή κοινωνία». Βεβαίως συνέχισε «σταθερά και μόνιμα καταδικάζουμε φαινόμενα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας, καλλιέργειας φυλετικού μίσους και πάθους. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Από’ κει και πέρα καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά βίας οποθενδήποτε και αν προέρχεται», κατέληξε.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «τα επεισόδια δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και η άμεση παρέμβαση του κράτους είναι απολύτως αναγκαία για την αποτροπή νέων παρόμοιων θλιβερών γεγονότων. Η ΕΔΕΚ καταδικάζει ανεπιφύλακτα συμπεριφορές και εκδηλώσεις ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που προάγουν το φυλετικό μίσος και την απέχθεια προς τους αλλοδαπούς».
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!