Έως και 12 ακόμα ασθενείς θα συμμετάσχουν τον επόμενο χρόνο στη φάση Ι της κλινικής μελέτης, η οποία εξετάζει κυρίως την ασφάλεια της μεθόδου -τα βλαστικά κύτταρα που εγχέονται στον εγκέφαλο δεν αποκλείεται να σχηματίσουν όγκους.
Η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReNeuron που ανέπτυξε την τεχνολογία ελπίζει ότι τα βλαστοκύτταρα θα μετατραπούν σε λειτουργικούς νευρώνες και θα αποκαταστήσουν -τουλάχιστον εν μέρει- τις σωματικές και νοητικές αναπηρίες των ασθενών.
Σε αντίθεση με άλλες κλινικές μελέτες που χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα από πρώιμα έμβρυα, η βρετανική μέθοδος βασίζεται σε βλαστικά κύτταρα του νευρικού συστήματος, τα οποία προέρχονται από έμβρυα μετά την 11η εβδομάδα κύησης.
«Η τρέχουσα δοκιμή απαιτεί εκτεταμένα τεστ όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα» σχολίασε στο Reuters ο Ντάρεν Γκρίφιν, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ο οποίος δεν συμμετέχει στο εγχείρημα.
«Παρόλα αυτά, υπάρχει περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία» εκτίμησε.
Ανάλογη στάση κρατά ο Άντονι Χολάντερ, καθηγητής Ρευματολογίας και Μηχανικής Ιστών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν η θεραπεία θα είναι επιτυχής, το γεγονός όμως ότι η δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί ορόσημο για τις έρευνες με βλαστικά κύτταρα στη Βρετανία» δήλωσε.
Αρχικά η ReNeuron σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, άλλαξε όμως γνώμη το 2008 λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία έγκρισης από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Στο πείραμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με νοσοκομείο της Γλασκώβης, συμμετέχουν ασθενείς που υπέστησαν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, στα οποία ένας θρόμβος εμποδίζει την αιμάτωση τμημάτων του εγκεφάλου (σε αντιδιαστολή με το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει 6 έως 24 μήνες μετά το εγκεφαλικό.
http://www.tovima.gr