tromaktiko: Την Πέμπτη οι απολογίες για τα πακέτα-βόμβες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Την Πέμπτη οι απολογίες για τα πακέτα-βόμβες



Σε συναγερμό βρίσκονται ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές μετά το μπαράζ παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες και ευρωπαίους ηγέτες. Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες στο Παγκράτι.

Το πρωί της Πέμπτης ο 22χρονος και ο 24χρονος που συνελήφθησαν στο Παγκράτι για τα πακέτα-βόμβες θα οδηγηθούν ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθούν για τέσσερα κακουργήματα:των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού, της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή, της έκρηξης και ακόμη τέσσερα πλημμελήματα.
Ήδη πάντως ο 22χρονος οδηγήθηκε την Τετάρτη στον ανακριτή για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και αντιμετώπισε τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών και εκρήξεων στο πολιτικό γραφείο της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ο 22χρονος αρνήθηκε να απολογηθεί, όπως έπραξε και την περασμένη Τρίτη ενώπιον της 2η τακτικής ανακρίτριας, και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Πανευρωπαϊκή επιφυλακή για τα παγιδευμένα δέματα
Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές αρχές μετά την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε ευρωπαίους ηγέτες όπως η Άνγκελα, Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ήδη στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας (Bundeskriminalamt, BKA) έρχονται στην Αθήνα προκειμένου να επεξεργαστούν τα πακέτα-βόμβες που έχουν στη διάθεση τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές, καθώς θεωρούν ότι ήταν «ίδιας κατασκευής» και το πακέτο που έφτασε από την Ελλάδα στην καγκελαρία με αποδέκτη την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Το ταξίδι των Γερμανών στελεχών αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας, Γιόργκ Τσίρκε.

Παράλληλα, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας στον τομέα των αερομεταφορών προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων, από την Υεμένη και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αρμόδιας Επιτρόπου για Εσωτερικές υποθέσεις, Μικέλε Τσερκόνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε παγιδευμένο δέμα. Ωστόσο σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κομισιόν βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα δέματα που φτάνουν στην Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή ενημερωτικό σημείωμα για τα παγιδευμένα πακέτα στην Αθήνα εξέδωσε και το State Department, που αναφέρεται στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. “Όπως πάντα ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες να λειτουργούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με γνώμονα την κοινή λογική και εάν ανακαλύψουν ή είναι αποδέκτες ύποπτων πακέτων, να μην επιχειρήσουν να τα ανοίξουν, αλλά να καλέσουν τον αριθμό για τα επείγοντα περιστατικά της αστυνομίας” καταλήγει το σημείωμα. Νωρίτερα, με εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ. και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποφασίστηκε να ανασταλεί για 48 ώρες η μεταφορά αλληλογραφίας και δεμάτων στο εξωτερικό προκειμένου να ελεχθούν και πάλι δέματα και επιστολές.

Κ. Παπούλιας: Αυτονόητη η συναίνεση απέναντι στον παραλογισμό της τρομοκρατίας
Με παρέμβαση του στο θέμα των τελευταίων ημερών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές, όπως είναι η τρομοκρατία, θα πρέπει να είναι αυτονόητη και ισχυρή.
«Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι η ελληνική πολιτεία είναι σε θέση να υπερασπιστεί το δημοκρατικό κεκτημένο και να εμπεδώσει κανόνες ασφάλειας για τους πολίτες. Καλώ όλους να αναλογιστούν πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας ένας αστάθμητος παράγοντας να προκαλέσει δραματικές συνέπειες σε μία συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας μας» καταλήγει το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Το μπαράζ των εκρήξεων στην Αθήνα καταδίκασε με δηλώσεις και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και οι ανεύθυνες και άμυαλες πράξεις που στόχο είχαν και έχουν να πληγώσουν τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ορθοποδήσει η χώρα και η οικονομία και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, δεν θα πετύχουν» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο διεθνής τύπος και η προσπάθεια σύνδεσης με την Αλ Κάιντα
Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ προσπάθησαν να συνδέσουν τα παγιδευμένα πακέτα από την Υεμένη με προορισμό τις ΗΠΑ με το «κύμα» εκρήξεων στην Αθήνα.
Έτσι, με παρέμβαση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής που χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι τα παγιδευμένα πακέτα στην Αθήνα δεν συνδέονται με την Αλ Κάιντα. «Όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία. Και οι τωρινές έρευνες, αλλά και οι παλαιότερες, όσον αφορά σε τρομοκρατικές ενέργειες, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στις συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες με διεθνή τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!