Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη νομοθεσία που έβαζε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης να έχει ολοκληρωθεί η υιοθεσία τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του γονέα.
Το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει ότι η σχετική ρύθμιση παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος που προστατεύουν την οικογένεια, ενώ αντίκειται στη διεθνή σύμβαση για την υιοθεσία ανηλίκων αλλά και στις διατάξεις που επιβάλλουν την εξομοίωση των θετών προς τα φυσικά ανήλικα τέκνα, καθώς και την εξίσωση των θετών παιδιών μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο υιοθεσίας τους.
Ρύθμιση
Το ΙΚΑ προσπάθησε να στηρίξει την επίμαχη ρύθμιση που θεσπίστηκε πρώτη φορά με τον ν. 1846/51, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, αλλά και των ασφαλισμένων του, από τυχόν καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας, για να αποκλειστεί ο κίνδυνος να γίνονται υιοθεσίες με σκοπό να διατηρούνται οι παροχές του ιδρύματος και να μεταβιβάζονται στα θετά παιδιά.
Το ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο, απέκρουσε τους ισχυρισμούς του ιδρύματος κρίνοντας (3649/10) ομόφωνα ότι οι χρονικοί περιορισμοί για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της νομοθεσίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη δυσμενή μεταχείριση των θετών ανήλικων τέκνων.
www.ethnos.gr