Γράφει η Κουκίδα
Βλέπουν και ξαναβλέπουν στην κυβέρνηση τις οδηγίες που άφησε πίσω της
η Τρόικα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν - και συνεπώς να
ανακοινωθούν- μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα μας ξανάρθουν για νέα
ιερά εξέταση. Τα περισσότερα τα έχουν εξαγγείλει με τον έναν ή τον άλλο
τρόπο.«Αλλάζουμε το κράτος» σημαίνει νέα μείωση των μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο και αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
«Μεταρρυθμίζουμε τον δημόσιο τομέα» σημαίνει 300.000 απολύσεις μέχρι το 2013.
«Ενισχύουμε τα έσοδα» σημαίνει αρχίζει το παζάρι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
«θα εξαγγείλουμε τον αναπτυξιακό νόμο» σημαίνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για μεγαλοεπενδυτές και φυσικά το θρυλικό πλέον fast track που σημαίνει άρση των νόμων για τους ξένους επενδυτές (μπας και έρθουν)
Αυτό όμως που αποφεύγουν επιμελώς να μας πουν οι δύο Γιώργηδες και το οποίο ανέφερε μόνο πλαγίως η τρόικα στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, είναι τα μέτρα «που αναμένεται να διευκρινιστούν», και που θα είναι ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα αφορούν την επόμενη τριετία. Δηλαδή 2011-2013.
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, η ανακοίνωση τους πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο του 2011. Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς θα διαφανεί πλέον ξεκάθαρα ότι τα «δύσκολα δεν είναι πίσω μας», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός αλλά μπροστά μας και για πολλά χρόνια ακόμα. Επίσης, τα εν λόγω μέτρα πρέπει να περάσουν από την βουλή και να γίνουν νόμος τον Μάρτιο.
Το Μαξίμου φοβάται έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του έως και ανταρσία, κυρίως από τους βουλευτές της περιφέρειας. Χρονικά η ανακοίνωση του τριετούς πακέτου λιτότητας (αναφέρεται στο μνημόνιο ως medium term budget plan) μπορεί να συμπέσει και με το επιπλέον έκτακτο πακέτο μέτρων που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση, εάν τα τελικά νούμερα του 2010 είναι εκτός στόχων.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επίσημη εγκατάλειψη πλέον οποιασδήποτε προσπάθειας για ενίσχυση των νοικοκυριών ώστε να ανακάμψουν τουλάχιστον καταναλωτικά, έχουν φέρει στο τραπέζι του Μαξίμου την πρόταση για πρόωρες εκλογές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τις προκηρύξει το συντομότερο δυνατόν «τώρα που η Ντόρα έχει κάνει κόμμα και η ΝΔ βράζει από τις εσωτερικές αψιμαχίες».
Ακούγεται μάλιστα ότι ζήτησε και την άποψη του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το θέμα. Ο Δανός, Πολ Τόμσεν, που φαίνεται πως ήρθε στη χώρα μας για να μείνει (για προσωπικούς λόγους...), έχει ξεκινήσει εκστρατεία επιθετικής ενημέρωσης ώστε να μαλακώσει το προφίλ του Οργανισμού στον μέσο Έλληνα πολίτη. Βλέπει συχνά (πάντα μόνος του) πολλούς πολιτικούς, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών, δημοσιογράφους, βιομηχάνους και εφοπλιστές.
Δεν έχει πει ξεκάθαρα στον ΓΑΠ εάν είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών. Του μετέφερε όμως μήνυμα του Στρος-Καν ότι υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι του ΔΝΤ νέο δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ..