tromaktiko: «Μετανάστες» στη... Μεσόγειο οι λευκοί καρχαρίες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Μετανάστες» στη... Μεσόγειο οι λευκοί καρχαρίες



Ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, που υπάρχουν και στη Μεσόγειο, έφτασαν για πρώτη φορά εδώ πριν από περίπου 450.000 χρόνια, προερχόμενοι από την Αυστραλία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση του γενετικού υλικού δείχνει ότι πιθανότατα επρόκειτο για μια «λάθος στροφή» που πήραν μερικοί έγκυοι θηλυκοί καρχαρίες εκείνης της εποχής και, χωρίς να το θέλουν, βρέθηκαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το «Nature», εκτιμούν ότι μια κλιματική αλλαγή ανάμεσα σε δύο περιόδους παγετώνων ανάγκασε τους προγόνους των καρχαριών (του είδους Carcharodon carcharias) να αναζητήσουν άλλες θάλασσες. Κατά τη μετανάστευσή τους, κατά λάθος… έστριψαν και μπήκαν στη Μεσόγειο, όπου μάλλον παγιδεύτηκαν και όπου οι απόγονοί τους παραμένουν μέχρι σήμερα, επειδή ενστικτωδώς επιστρέφουν για να αναπαραχθούν εκεί όπου γεννήθηκαν, όπως κάνουν και οι σολομοί.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες της Μεσογείου έχουν στενότερη συγγένεια με τα πιο κοντινά «ξαδέλφια» τους του Ατλαντικού ή του δυτικού Ινδικού Ωκεανού. Όμως, η νέα γενετική ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA (γενετικού υλικού που περνά από γενιά σε γενιά μέσω των θηλυκών) αρκετών ομάδων καρχαριών έδειξε ότι οι μεσογειακοί καρχαρίες είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς του Ατλαντικού και πιο συγγενικοί με τους πιο μακρινούς λευκούς καρχαρίες της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι κατά τη μεσοπαγετωνική περίοδο προ 450.000 ετών, εν μέσω έντονων κλιματικών αλλαγών, τα ισχυρά νέα θερμά θαλάσσια ρεύματα έσπρωξαν τους καρχαρίες προς τα βόρεια στον Ατλαντικό, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής, αντί να μείνουν στη Νότιο Αφρική που συνήθως κατευθύνονταν. Κάποια στιγμή τα ρεύματα θα τους έβγαλαν εκτός πορείας προς τα ανατολικά, με συνέπεια μερικοί από αυτούς - ή μάλλον αυτές! - να διασχίσουν τα Στενά του Γιβραλτάρ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη κι ένας έγκυος θηλυκός λευκός καρχαρίας να βρέθηκε στη Μεσόγειο και να γέννησε εκεί, ήταν αρκετός για να αποτελέσει την αφετηρία της παρουσίας τους στα μέρη μας.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στους επιστήμονες για τους λευκούς καρχαρίες της Μεσογείου, οι οποίοι παραμένουν δυσθεώρητοι. Οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν δείγματα ιστών από τέσσερις λευκούς καρχαρίες που πιάστηκαν σε δίχτυα ψαράδων στην Τουρκία, ατην Τυνησία και τη Σικελία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το είδος αυτό στη Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από μικρή γενετική ποικιλία και πιθανώς απειλείται με μελλοντική εξαφάνιση. Οι θηλυκοί λευκοί καρχαρίες του Ατλαντικού δεν φαίνεται να μεταναστεύουν στη Μεσόγειο κι έτσι δεν ανανεώνουν το γενετικό υλικό των μεσογειακών «συγγενών» τους.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν τους λευκούς καρχαρίες παράκτιο είδος, όμως νεότερες έρευνες έδειξαν ότι μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις στους ανοιχτούς ωκεανούς, αν και οι βιολόγοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ακριβώς την αιτία.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=23911&catId=5
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!