tromaktiko: Η κρίσιμη μάχη του Ομπάμα

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Η κρίσιμη μάχη του Ομπάμα



Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε ότι μπορούσε. Ολοκλήρωσε την προεκλογική περιοδεία του σε τέσσερις πολιτείες που στόχευε στην...
προώθηση των υποψηφιοτήτων του Δημοκρατικού κόμματος και την μείωση των εδρών που αναμένεται ότι θα κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές αύριο στις ΗΠΑ.

Ας δούμε ενδελεχώς ποιες είναι οι πολιτείες κλειδιά.

Νεβάδα: ένας σύμμαχος του Μπαράκ Ομπάμα σε δύσκολη θέση.

Σε δυσχερή θέση στις δημοσκοπήσεις ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ αντιμετωπίζει την ρεπουμπλικανή υποψήφια του κινήματος "Tea Party" Σάρον Ανγκλ. Ο βετεράνος της πολιτικής ηγήθηκε των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Ομπάμα. Η επανεκλογή του εμφανίζεται, κατά συνέπεια, ως δημοψήφισμα επί της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στην τάση που πρεσβεύει το κίνημα "Tea Party", που συνοψίζεται στο τρίπτυχο "αποδέσμευση του κράτους, λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι".

Καλιφόρνια: ο δημοκρατικός υποψήφιος φαβορί για να αποσπάσει την έδρα από τους Ρεπουμπλικανούς

Ο πρώην σουπερστάρ του Χόλιγουντ Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ , ο κυβερνήτης της πολιτείας, αποχωρεί έπειτα από διπλή θητεία. Ο Δημοκρατικός Τζέρι Μπράουν, υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας και κυβερνήτης από το 1975 μέχρι το 1983, έχει μεγάλες πιθανότητες να αποσπάσει την έδρα από τους Ρεπουμπλικανούς αυτή τη δύσκολη για το κόμμα του αμερικανού προέδρου χρονιά. Ο Τζέρι Μπράουν προηγείται στις δημοσκοπήσεις της ρεπουμπλικανής υποψήφιας Μεγκ Ουίτμαν, ιδιοκτήτριας του e-Bay.

Ιλινόι: αναμέτρηση για την έδρα του Μπαράκ Ομπάμα

Την έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία, υψηλής συμβολικής αξίας για τους Δημοκρατικούς, διεκδικούν ο Ρεπουμπλικανός Μάρκ Κέρκ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο νεαρός Αλέξι Γιαννούλιας από την πλευρά του δημοκρατικού στρατοπέδου σε μία στήθος με στήθος αναμέτρηση.

Αλάσκα: τριπλή αναμέτρηση

Μία από τις δύο έδρες στη Γερουσία της Αλάσκας διεκδικούν ο υποψήφιος του "Tea Party" Τζο Μίλερ και ο σχετικά άγνωστος δημοκρατικός Σκοτ ΜακΑνταμς, ο οποίος δεν έχει καταγράψει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. Ομως η απερχόμενη ρεπουμπλικανή Λίσα Μουρκόφσκι, η οποία δεν έλαβε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κάνει προεκλογική εκστρατεία ως ανεξάρτητη και εννοεί να διατηρήσει την έδρα της.

Δυτική Βιρτζίνια: ένας Δημοκρατικός που παίρνει τις αποστάσεις του από τον Ομπάμα

Τη μία από τις δύο έδρες στη Γερουσία αυτής της πολιτείας, την οποία κρατούσε επί 50 χρόνια ο δημοκρατικός Ρόμπερτ Μπερντ, που πέθανε τον Ιούνιο, διεκδικεί ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζον Ρέισι. Ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, κυβερνήτης της πολιτείας, ο οποίος έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στο κέντρο, παίρνοντας αποστάσεις από την πολιτική Ομπάμα και των Δημοκρατικών του Κονγκρέσου.

Πενσιλβάνια: αναμέτρηση σε μια πολιτεία-κλειδί για το 2012

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για τη Γερουσία Τζο Σέστακ έχει μειώσει τη διαφορά με τον αντίπαλό του Πατ Τούμι, προσκείμενο στους υπερ-συντηρητικούς του "Tea Party" στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες όπου η αναμέτρηση είναι σημαντική εξαιτίας του ρόλου της στις εκλογές του 2012, βάσει τους αριθμού των μεγάλων εκλεκτόρων στην εκλογή προέδρου. Ο Τζο Σέστακ προσεγγίζει το 48% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 52% για τον αντίπαλό του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FiveThirtyEight.

Βιρτζίνια: η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας σε δημοψήφισμα

Ο Δημοκρατικός Τομ Περιέλο, ο οποίος εξελέγη το 2008 στη Βουλή των Αντιπροσώπων χάρη στο δημοκρατικό κύμα που έφερε τον Ομπάμα στην εξουσία, κινδυνεύει στην πέμπτη περιφέρεια της Βιρτζίνια εξαιτίας της ψήφου του υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας. Η οικογένειά του δέχθηκε απειλές μετά την ψήφο του. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ρόμπερτ Χαρτ θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στην πολιτική Ομπάμα-Κονγκρέσου



news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!