Ααρον Πόρτερ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών
Αυτό όμως που ξεκίνησε σαν μια ειρηνική διαδήλωση μετατράπηκε σε... ρινγκ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με σκηνές που θύμιζαν τις εξεγέρσεις του 1990, όταν η κυβέρνηση Θάτσερ είχε επιχειρήσει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη.
Εξοργισμένοι φοιτητές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία των Συντηρητικών, έσπασαν τζαμαρίες, έβαλαν φωτιές σε πλακάτ έξω από τα γραφεία και μερικοί σκαρφάλωσαν μέχρι την ταράτσα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Τόρις.
Οι ίδιοι οι φοιτητές αποκήρυξαν τη βία, δηλώνουν, ωστόσο, εξοργισμένοι για τις αλλαγές που προωθούνται. Γι’ αυτή την οργή, για τις μελλοντικές τους κινήσεις, αλλά και για τη δυσαρέσκεια που νιώθουν οι πολίτες μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κρις Ουάιτχεντ, γραμματέας Τύπου της Ενωσης Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, μέλος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών - NUS.
Πιστεύετε πως η αύξηση των διδάκτρων θα κάνει απαγορευτική την ανώτατη εκπαίδευση σε μερίδα της νεολαίας;
Με το ισχύον καθεστώς, τα δίδακτρα ανέρχονται σε περίπου 3.800 ευρώ ετησίως, ποσό που θα φτάσει τα 7.000 ή και 10.000 ευρώ, αν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι για να σπουδάσει κανείς το κυριότερο κριτήριο θα είναι ο τραπεζικός λογαριασμός των γονιών του.
Κι όποιος το τολμήσει θα υπερχρεωθεί, αφού τα χρέη από τα φοιτητικά δάνεια θα διαμορφωθούν πάνω από τα 31.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Την ίδια ώρα, η ανεργία μεταξύ των αποφοίτων των πανεπιστημίων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό κατεβήκαμε στον δρόμο, είμαστε θυμωμένοι και φοβόμαστε για το μέλλον μας.
Πιστεύετε πως θα υπάρξουν διαδηλώσεις και από άλλες κοινωνικές ομάδες, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση;
Το... τσεκούρι της κυβέρνησης πέφτει βαρύ πάνω σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής στο όνομα της εξυγίανσης και της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος. Ομως ο κόσμος είναι θυμωμένος και αρνείται να πληρώσει τα λάθη των πολιτικών.
Με το κόστος διαβίωσης να ανεβαίνει καθημερινά και την ανεργία να καλπάζει, είναι φανερό πως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας.
Αν κι ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των περικοπών και στεκόμαστε μουδιασμένοι μπροστά στο εύρος τους, νομίζω πως η δικιά μας διαδήλωση θα είναι η αρχή για άλλες.
Αναμένονται και ταραχές;
Ενδεχομένως ναι. Είναι νωρίς ακόμα για να ξέρω πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντως, επαναλαμβάνω πως πολλοί είναι θυμωμένοι και κυρίως οι νέοι άνθρωποι που αισθάνονται πως τους κλέβουν το μέλλον.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις;
Σχεδιάζουμε κι άλλες διαδηλώσεις για το επόμενο διάστημα με κορύφωση την 24η Νοεμβρίου, οπότε και ετοιμάζουμε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Επίσης, πολλές Ενώσεις Πανεπιστημίων -μεταξύ των οποίων και η δικιά μας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ- σκοπεύουν να «βομβαρδίσουν» με e-mails τους βουλευτές, ώστε να τους πιέσουν να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες αυξήσεις διδάκτρων και τις περικοπές.
Ααρον Πόρτερ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών
«Ο αγώνας μας μόλις άρχισε»
Ο Ααρον Πόρτερ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών, με σχόλιό του στο «Εθνος της Κυριακής», συμφωνεί ότι ο «αγώνας μόλις άρχισε». Θεωρεί πως όλοι οι φοιτητές πρέπει να ενωθούν ώστε να εμποδίσουν τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. «Ενωμένη αυτή η γενιά φοιτητών είναι αποφασισμένη να ξεσηκωθεί. Ηρθε η ώρα να φωνάξουμε ?αρκετά ως εδώ, μη μας κλέβετε το μέλλον?. Αρωγούς σε αυτή την προσπάθειά μας θα βρούμε όλους τους εργαζόμενους που θα πληγούν από τις περικοπές της κυβέρνησης». Ο Ααρον Πόρτερ εκλέχθηκε πρόεδρος της NUS τον Ιούνιο του 2010 και για έναν χρόνο με ποσοστό 65%. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λέσεστερ, στη Φοιτητική Ενωση του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος.
Δυναμικά
Ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη και τα συνδικάτα
Εναν δύσκολο χειμώνα ετοιμάζονται να ζήσουν οι Βρετανοί, καθώς οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις επιδράσεις των μαζικών περικοπών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού.
Ηδη οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα την τρίτη τους 24ωρη απεργία από τον Σεπτέμβριο, με αφορμή τις σχεδιαζόμενες περικοπές θέσεων εργασίας.
Σαρανταοκτάωρη απεργία έκαναν επίσης οι δημοσιογράφοι του BBC, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο συνταξιοδοτικό που προωθεί η διοίκηση του οργανισμού και το οποίο προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 60ό στο 65ο έτος της ηλικίας και αύξηση κατά 1% των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ των ταμείων των συντάξεων. Είχαν προγραμματίσει και νέα διήμερη απεργία που θα ξεκινούσε αύριο, συμφώνησαν όμως να αναστείλουν -προσωρινά- τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση.
Αλλά και τα συνδικάτα ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στον αγώνα με απεργίες και κινητοποιήσεις, διαμηνύοντας μέσω των εκπροσώπων τους ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις».
Πάντως, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, προέβλεψε πως η κυβέρνηση θα γίνει γρήγορα αντιδημοφιλής εξαιτίας των τεράστιων περικοπών.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=41566948