χιλιάδων τουριστών.
Η λέξη Λόι σημαίνει επιπλέω και με τη λέξη Κρατόνγκ οι ντόπιοι εννοούν μια στρογγυλή φέτα από τον κορμό της μπανανιάς. Η παράδοση, λοιπόν, θέλει αυτές τις φέτες από τον κορμό της μπανανιάς να τις στολίζουν και να τις ρίχνουν στα ποτάμια σαν προσφορά στη θεά και μητέρα των νερών, τη Μάε Κόνγκα.
Το έθιμο
Στην προσευχή τους οι Ταϊλανδοί ζητούν συγχώρεση για τη μόλυνση που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον και επειδή το μήνα Νοέμβριο τελειώνει η περίοδος των βροχών στη χώρα, παρακαλούν να πέσουν και πάλι πολλές βροχές την επόμενη περίοδο, ώστε να ευλογηθεί η παραγωγή του ρυζιού τους. Το Λόι Κρατόνγκ με τη μορφή φεστιβάλ ξεκίνησε την εποχή του βασιλιά Ραμπκαμπαένκ στην παλιά πρωτεύουσα Σουκοτάι. Στα επόμενα χρόνια το έθιμο άρχισε να φθίνει. Το 1977 αναβίωσε και πάλι στο ναό του Μαχατάτ, μέσα στο ιστορικό πάρκο του Σουκοτάι. Από τότε, κάθε χρόνο, στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, ολόκληρη η Ταϊλάνδη γιορτάζει το Λόι Κρατόνγκ με λαμπρότητα.
Οι εκδηλώσεις διαρκούν πέντε ημέρες. Στην Μπανγκόκ διοργανώνεται μία φαντασμαγορική παρέλαση στον ποταμό Τσάο Πράγια. Παρελαύνουν παραδοσιακές χρυσοποίκιλτες βάρκες και πλοιάρια διακοσμημένα με χιλιάδες λαμπιόνια, τα οποία δημιουργούν φανταστικά σχέδια. Στο τέλος, βραβεύεται το πιο όμορφο πλοιάριο.
Στην πόλη του Τακ
Ωστόσο, οι πιο παραδοσιακές εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Βόρεια Ταϊλάνδη και κυρίως στην περιοχή του Τακ (όπου ανήκει και το Σουκοτάι). Εδώ τα κρατόνγκ φτιάχνονται με το περίβλημα της καρύδας. Αργά το απόγευμα οι κάτοικοι της πόλης αλλά και των γύρω οικισμών μαζεύονται στην όχθη του ποταμού Πινγκ. Καθένας βαστά τις προσφορές του: καλαθάκια από κέλυφος καρύδας στολισμένα με πολύχρωμες γιρλάντες, κλαδιά, αρωματικά φιτίλια, κεράκια και σημαίες. Πολλοί βάζουν μέσα και ένα νόμισμα, προσφορά στη θεά των νερών. Συγχρόνως, ανάβουν με αέριο φωτιά σε αυτοσχέδια μικρά αερόστατα, τα οποία αφήνουν κατά χιλιάδες στον ουρανό. Έτσι, την ώρα που τα κρατόνγκ ξεκινούν το ταξίδι τους στο ποτάμι, στον ουρανό ανάβουν χιλιάδες φωτεινά φαναράκια σαν αστέρια.
Μακριά, μέσα στη νύχτα, φαίνονται οι μικρές φωτιές να πλέουν. Είναι οι προσφορές που οι κάτοικοι των χωριών ήδη έχουν ρίξει στο ποτάμι. Το σκοτεινό ποτάμι γεμίζει φως. Οι Ταϊλανδοί προσεύχονται. Οι μουσικοί χτυπούν τα γκονγκ, παίζουν παραδοσιακά όργανα και τραγουδούν. Συγκροτήματα με όμορφες στολές παρουσιάζουν τοπικούς χορούς.
Διάφορες κοινωνικές ομάδες του τόπου κάνουν τη δική τους εμφάνιση. Προπορεύεται ένα μεγάλο Λόι Κρατόνγκ με πλούσια διακόσμηση και στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας πρέπει να ρίξουν στο ποτάμι χίλια μικρά Λόι Κρατόνγκ. Αγώνας δρόμου: ο ένας παίρνει τις καρύδες, άλλος ανάβει τα κεράκια και άλλος τις σπρώχνει απαλά στο νερό. Η διαδικασία κλείνει με ένα τελευταίο, επίσης μεγάλο και εντυπωσιακό Λόι Κρατόνγκ. Η σκυτάλη αμέσως περνά στην επόμενη ομάδα. Νικήτρια της βραδιάς είναι η ομάδα που θα παρουσιάσει τα αυτοσχέδια πλεούμενα με την πιο περίτεχνη διακόσμηση, τα οποία θα πλεύσουν ως την επόμενη στροφή του ποταμού χωρίς να σβήσουν τα κεράκια.