tromaktiko: Σύριζαν μεν,χαλαρά δε

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σύριζαν μεν,χαλαρά δε



Στο λενινιστικό ερώτημα «Τί να κάνουμε;» καλείται να απαντήσει ο Α. Τσίπρας αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έχει δύο πλεονεκτήματα, τα οποία ενδεχομένως του λύνουν τα...
χέρια για άμεσους χειρισμούς. Το πρώτο, η εκλογική αποτυχία του Μετώπου Αλληλεγγύης. Το δεύτερο, ότι έχει καταστεί κοινή συνείδηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ πως ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως (υπό)λειτουργεί σήμερα δεν έχει ούτε μέλλον ούτε προοπτική.
Οσοι συνομιλούν μαζί του εκτιμούν ότι Α. Τσίπρας είναι μπροστά στο να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να δώσει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα «τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε;». Και η απάντηση φαίνεται να είναι μια χαλαρή συμμαχία με όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή χωρίς προαπαιτούμενα και οργανωτικές δεσμεύσεις. «Φαντασθείτε το σκηνικό στις εκλογές που μάλλον θα γίνουν σύντομα, να αρχίσουν να τίθενται veto για τη στελέχωση ψηφοδελτίων ή για το ποιος είναι επικεφαλής», λένε στελέχη του κόμματος. Με την άποψη αυτή φέρεται να συμφωνεί μια ομάδα νέων στελεχών όπως οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Π. Πάντος, Τ. Κορωνάκης, Ειρήνη Κατσινοπούλου, Εφη Καλαμαρά. Σύμμαχο στην άποψη αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΝ έχει βρει στελέχη της «Πλατφόρμα 2010» τους Γ. Μπαλάφα, Κ. Πουλάκη, Ρένα Δούρου, Αγγ. Μανταδάκη, Ν. Θεοτοκά, τα οποία όμως ζητούν ταχύτερους ρυθμούς ως προς τη λύση του ζητήματος ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε συζητήσεις δεν κρύβουν ότι «ο πρόεδρος έχει ήδη αργήσει, ας τελειώνουμε οριστικά με το συμμαχικό σχήμα, μη φοβηθούμε ότι θα χρεωθούμε μια νέα διάσπαση, αφού ουσιαστικά αυτή έχει ήδη συντελεσθεί». Στο κλίμα αυτό εντάσσονται και οι Δ. Παπαδημούλης, Γ. Δραγασάκης.
Στην πλευρά του Αριστερού Ρεύματος η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Στελέχη της μακροβιότερης και πλέον οργανωμένης τάσης βλέπουν μάλλον «διστακτικά» τη λύση του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί να παραμείνει μια χαλαρή πολιτική συμμαχία, να μη μετατραπεί σε κόμμα, αλλά να μην οδηγηθεί σε αυτοδιάλυση», λένε στελέχη της. Στον πυρήνα της άποψης αυτής οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κ. Ησυχος, Στ. Λεουτσάκος, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι «δεν μας ενδιαφέρει το Μέτωπο Αλληλεγγύης και όσοι το στήριξαν». Και απαντούν με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο σε όσους επιδιώκουν να τους χρεώσουν κινήσεις διασπαστικές εντός του ΣΥΝ πως «δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής μας από το κόμμα, ούτε διάσπασης του ΣΥΝ».
Η νέα πλειοψηφία που έχει συγκροτηθεί αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να «επικυρώσει» το άνοιγμα προς το σοσιαλιστικό χώρο, να επιμείνει στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Πού θα διαφωνήσει το Αριστερό Ρεύμα είτε καταθέτοντας κείμενο προβληματισμού, είτε ζητώντας να συμπεριληφθεί στην απόφαση παράγραφος με αστερίσκο; Μα φυσικά στο άνοιγμα προς το χώρο του ΚΚΕ, που για την πλειοψηφία είναι μάλλον τελειωμένη υπόθεση. «Δεν παρακαλάς να σε ακούσουν» λένε οι μεν, «στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν διεργασίες στο ΚΚΕ, καλό είναι να μην κλείνουμε πόρτες» λένε οι δε, ενώ οι πλέον ανεκτικοί υποστηρίζουν πως «η μανία του Παναγιώτη για τη μεγάλη αριστερά είναι μάλλον αθεράπευτη...». (Enet.gr)
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!