tromaktiko: Ιρλανδία: επιφυλακτικές οι αγορές παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: επιφυλακτικές οι αγορές παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας



Τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Κόουεν στην Ιρλανδία, με στόχο την εξασφάλιση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές.
Την ίδια ώρα, στη Βρετανία και στην Ιταλία χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωναν κατά της μείωσης των κονδυλίων για την Παιδεία, ενώ στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε γενική απεργία κατά των περικοπών στους μισθούς που προωθεί η Κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος. Στο μεταξύ ο πρόεδρός του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Ταμείου Διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι το Ταμείο «είναι αρκετά μεγάλο γι' όλο τον κόσμο», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Bild και ενώ υπάρχει ήδη έντονη φημολογία στις αγορές για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει σ' αυτό μετά την Ιρλανδία.

Ο Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ταμείου που δημιουργήθηκε την άνοιξη, μετά την κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, είναι «μηδενικός» ο κίνδυνος διάρρηξης της ζώνης του ευρώ. «Είναι αδιανόητο να αποτύχει το ευρώ», τόνισε. Ο Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε επίσης ότι θα είναι «λάθος» να δει κανείς τη Γερμανία, τη χώρα που θα συμβάλει περισσότερο στο ταμείο αυτό, ως «ταμία» όλης της ζώνης ευρώ.

«Πρόκειται για εγγυήσεις και όχι στην πραγματικότητα για ρευστό. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από το Γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατομμύρια ευρώ, γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

«Γεγονός είναι ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια. Όμως τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Όμως το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο", τόνισε.

Ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ωστόσο ότι "σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι απειλούνται η Γαλλία και η Ιταλία". Ενώ η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, στις αγορές καλλιεργούνται ήδη φήμες για την τύχη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες αυτές.
Ο ιρλανδικός Τύπος για το πρόγραμμα λιτότητας

Το πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας που ανακοινώθηκε χθες από την ιρλανδική κυβέρνηση είναι «άδικο αλλά αναπόφευκτο», σύμφωνα με τον σημερινό ιρλανδικό Τύπο, όπου διατυπώνονται επίσης φόβοι μήπως το εύρος των μέτρων θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Ο λογαριασμός στα 4.600 ευρώ», είναι ο τίτλος της Irish Independent, που συνοδεύεται από ένα σκίτσο που αναπαριστά τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν και τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν να λένε: «Είστε χαμένοι».

«Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά πρέπει να ληφθούν. Το σχέδιο είναι άδικο, αλλά μερικές φορές η αποτελεσματικότητα είναι σημαντικότερη από τη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε επιλογή», γράφει η εφημερίδα.

«Οι αγορές έχουν δίκιο να αναρωτιούνται εάν το πρόγραμμα θα λειτουργήσει... αναμφίβολα, οι προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη είναι αισιόδοξες», αναφέρει η εφημερίδα.

«Οι απλοί άνδρες και οι γυναίκες θα υποφέρουν, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος, οι τραπεζίτες, οι μεσάζοντες και οι πολιτικοί, παραμένουν σχετικά προστατευμένοι», καταγγέλλει η Irish Daily Mail. «Αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα σχέδιο. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά έχουμε τον χάρτη», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Όλοι θα πληγούν. Αλλά ο κ. Κόουεν θα συνεχίσει να παίρνει όσα και ο Μπαράκ Ομπάμα. Κόουεν και Σια θα κάνουν ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Οι φτωχοί, όχι», γράφει η Irish Sun.

«Πλήγματα για όλους εκτός από τους πολιτικούς», γράφει η Irish Examiner, σύμφωνα με την οποία «οι απλοί άνθρωποι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος».

Το σχέδιο είναι 'αυστηρό, αλλά αναπόφευκτο», σχολιάζει η Irish Times. Όμως οι αριθμοί που παρουσίασε η Κυβέρνηση αποτελούν «στοίχημα». "Είναι απολύτως αμφίβολο αν το σχέδιο θα φέρει την επιθυμούμενη ανάπτυξη...είναι βέβαιο ότι η αφαίμαξη τόσων χρημάτων θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!