Ποια ειναι τα έσοδα για τα Συστήματα αυτά; α) Το τέλος ανακύκλωσης που πληρώνει ο κάθε κατασκευαστής ή κάθε ο εισαγωγέας ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ από την υποχρέωση να ανακυκλώσει το υλικό που έριξε στην αγορά και β) Τα έσοδα από πιθανή πώληση των υλικών που ανακτώνται πχ χαλκός, σίδηρος κλπ.
Ποια είναι τα έξοδα τώρα; α) Κόστος συλλογής και μεταφοράς στα ανακυκλωτήρια, που είναι τεράστιο εάν αναλογιστεί κανείς οτι συντηρείται δίκτυο με κάδους, απορριμματοφόρα, υπαλλήλους κλπ. β) Το κόστος ανακύκλωσης που επίσης ειναι τεράστιο. Ειδικά όταν μιλάμε για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ή μπαταριών, ένα μεγάλο μέρος στέλνεται υποχρεωτικά στο εξωτερικό. Τα κέρδη λοιπόν από τη λειτουργία των Συστημάτων Ανακύκλωσης μόλις που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα.
Ο Αναγνώστης λοιπόν που νομίζει οτι ανακάλυψε ξανά τον τροχό ας διαβάσει και ας ενημερωθεί λίγο. Και εαν θέλει να βγάλει και χρήματα, υπάρχει το Ανταποδοτικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, που για κάθε αλουμινένιο κουτάκι κόλας επιστρέφει ένα λεπτό του ευρώ!
Να σταματήσουμε επιτέλους την συνωμοσιολογία για το κακό κράτος, που καρπώνεται τα τεράστια κέρδη της ανακύκλωσης. ΕΛΕΟC πια!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ