Μετα-Βυζαντινων Μνημειων για να διερευνησουν το προβλημα της σταθεροτητας του κτιριου αφου το βαρος των δεντρων ειναι πολυ μεγαλο και υπηρχε προβλημα για το μνημειο.
Οι μεθοδοι που χρησιμοποιηθηκαν(και ηταν η πρωτη φορα που γεωφυσικες μεθοδοι εφαρμοστηκαν με επιτυχια σε κτιριο στην Ελλαδα) ηταν τομογραφια γεωρανταρ και ηλεκτρικη τομογραφια.
Τα αποτελεσματα εδειξαν οτι το ριζικο συστημα των δενδρων εχει διεισδυσει στην πετρινη κατασκευη των τοιχων, δημιουργωντας κενα. Μεσω αυτων φτανει στο εδαφος, δημιουργωντας στην πραγματικοτητα ενα πλεγμα που κραταει το κτιριο ορθιο.
Οι εργασιες αποκαταστασης εγιναν μεταξυ 1998-1999. Ο καθαρισμος και η αρμολογηση της τοιχοποιιας εγιναν χωρις τσιμεντενεσεις , ωστε να μην ξεραθουν οι ριζες των δενδρων.
Γι α την προστασια των τοιχογραφιων αφου δωθηκε κανονικο σχημα στην οροφη και καθαριστικε απο το μικρο στρωμα χωματος και φυλλων που υπηρχε , τοποθετηθηκε ασφαλτοπανο για την υγρασια .
Τα δεντρα δεν πειραχθηκαν καθολου. Το ασφαλτοπανο δεθηκε γυρω απο καθε δεντρο με κολαρο ωστε να περιοριζεται στο ελαχιστο η υγρασια που περναει κατω απο αυτο. Στη συνεχεια τοποθετηθηκε σκεπη απο σχιστοπλακες (η οποια χρειαστηκε να κατασκευαστει δυο φορες αφου τη πρωτη την εσπασαν οι ¨πιστοι¨).
Παρολα αυτα οσο και αν ψαξετε στο ιντερνετ για την σχετικη ερευνα και τις εργασιες που εγιναν δε θα βρειτε πολλα. Στη wikipedia στο αρθρο για το χωριο Βαστα της Αρκαδιας αναφερει ενα κομματι για την σχετικη ερευνα του πανεπιστημιου Πατρων αλλα μονο στην Αγγλικη μεταφραση
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ