Για τιςΔΕΚΟ σηµείωσε ότι «υπάρχουν τεράστια ελλείµµατα που απορροφούν ένα πολύ µεγάλο µέρος των θυσιών των πολιτών – που δεν προσφέρουν καν τις σωστές υπηρεσίες». Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων Δηµ. Ρέππας που έχει την εποπτεία των περισσοτέρων ΔΕΚΟ ζήτησε «να σταµατήσει αµέσως κάθε συζήτηση για απολύσεις», θέση την οποία υποστήριξαν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργόςΠροστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής. Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ζήτησε να µην υπάρξει οριζόντια αντιµετώπιση στο θέµα της περιστολής τωνδαπανώνστις ΔΕΚΟ.
Είχε προηγηθεί «έκκληση» του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προςτους υπουργούς να προχωρήσουν άµεσα σε µέτρα περιστολής των δαπανών σε εποπτευόµενους οργανισµούς και φορείς των υπουργείων τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι την προσεχή εβδοµάδα ο ίδιος στο υπουργείο Οικονοµικών προχωρεί στη συγχώνευση περίπου 100 ΔΟΥ για λόγους οικονοµίας. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο περιορισµός του προσωπικού των ΔΕΚΟ θα γίνει σε τρεις φάσεις. Αρχικά θα δοθούν κίνητρα για έξοδο από την υπηρεσία όσων υπαλλήλων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Σε δεύτερη φάση θα γίνει υποχρεωτική µετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του Δηµοσίου και σε τρίτη φάση, αν δεν έχουν αποδώσει οι δύο προηγούµενες προσπάθειες, δεν θα ανανεωθούν συµβάσεις υπαλλήλων ορισµένου χρόνου.
Πάγωµα προσλήψεων
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόµενο, αντί των απολύσεων, να επιβάλει πλήρες πάγωµα προσλήψεων στο Δηµόσιο, αντί του σήµερα ισχύοντος, το οποίο προβλέπει για κάθε 5 συνταξιοδοτούµενους υπαλλήλους να προσλαµβάνεται ένας. Για το θέµα αυτό όµως υπάρχουν συγκεκριµένες ενστάσεις, όπως είναι για παράδειγµα οι ανάγκες για προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και αστυνοµικών. Πάντως, όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός στα «ΝΕΑ», µε τη συνταξιοδότηση όσων δηµοσίων υπαλλήλων βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης αλλά και τη µη ανανέωση χιλιάδων συµβάσεων εργασίας ορισµένου χρόνου έως το 2013 αναµένεται να έχουν εγκαταλείψει τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα περίπου 100.000 εργαζόµενοι (40.000 δηµόσιοι υπάλληλοι αναµένεται να βγουν στη σύνταξη έως το τέλος του 2010).
Ο Πρωθυπουργός στην οµιλία του έθεσε δεύτερο σε σειρά στόχο για την εξοικονόµηση κεφαλαίων τον τοµέα της υγείας, ειδικώς τις φαρµακευτικές δαπάνες. Οπως σηµείωσε, «έχουµε πολύ µεγάλες δυνατότητες να χτυπήσουµε τη σπατάλη, ακόµα και τη διαφθορά, και να κάνουµε µεγάλες εξοικονοµήσεις, αλλά αυτό σηµαίνει να κόψουµε µαχαίρι την κακοδιαχείριση στα δηµόσια νοσοκοµεία».
Χτύπηµα της σπατάλης
Προειδοποίησε τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου ότι «τα επόµενα χρόνια, και το 2011 και το 2012, θα χρειαστεί να µειώσουµε τη σπατάλη, δηλαδή το µέγεθος του δηµόσιου τοµέα, αλλά ταυτόχρονα και να βελτιώσουµε αυτό που κάνει» και χαρακτήρισε πρόκληση για την κυβέρνηση να αλλάξει τον σκληρό πυρήνα της Δηµόσιας Διοίκησης, συνολικά, αλλά και σε κάθε υπουργείο.Κάλεσε µάλιστα τους υπουργούς να επεξεργαστούν και να ετοιµάσουν συγκεκριµένες, «µεγάλες προτεραιότητες» ανάυπουργείο γιανα χτυπηθεί ο σκληρός πυρήνας της Δηµόσιας Διοίκησης. «Θέλω ο καθένας από εσάς να ξαναδεί από την αρχή, στον τοµέα του, διαδικασίες, δοµές, και λειτουργίες, καθώς και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού», τόνισε ο Πρωθυπουργός και τους υπενθύµισε ότι πλέον έχουν ένα µεγάλο εργαλείο στα χέρια τους, που είναι η απογραφή των δηµοσίων υπαλλήλων. Και πρόσθεσε, «χτυπάµε τον σκληρό πυρήνα των προβληµάτων, τη σπατάλη, το κόστος, την αδιαφάνεια, τις δυσλειτουργίες, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
(...) Δεν ταυτιζόµαστε µε το υπουργείο µας, ταυτιζόµαστε µε τα προβλήµατα του πολίτη».
«Δυσβάσταχτη η κληρονοµιά που άφησε η Ν.Δ.»
Με βολές κατά της Νέας Δηµοκρατίας που ως κυβέρνηση άφησε «κληρονοµιά που αποδείχτηκε ακόµη πιο δυσβάσταχτη», και ως αξιωµατική αντιπολίτευση στις πρόσφατες εκλογές µεταβλήθηκε σε «σειρήνα της αποσταθεροποίησης», ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε και πάλι ότι «θα τα καταφέρουµε» κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες που έχουν δηµιουργηθεί.
«Ηδη», σηµείωσε, «έχουµε υπερβεί τον στόχο µείωσης του ελλείµµατος κατά 14 δισεκατοµµύρια ευρώ, που είναι η µεγαλύτερη µείωση που έχει πετύχει ποτέ η χώρα στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία».
Κατήγγειλε δε τις κυβερνήσεις Καραµανλή ότι εκτόξευσαν τα ελλείµµατα και το δηµόσιο χρέος. Σχεδόν τετραπλασιάστηκε το έλλειµµα, αυξήθηκε δηλαδή από 9,8 δισ.
ευρώ στα 36 δισ. Το δε χρέος αυξήθηκε από 168 δισ. ευρώ σε 298 δισ. στο τέλος του 2009, δηλαδή αύξηση κατά 130 δισ. – σχεδόν διπλάσια του χρέους – από το 2003 έως το 2009.
Παράλληλα έστειλε ένα ακόµη µήνυµα, τόσο προς τα µέσα όσο και προς το εξωτερικό, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. «Εχουµε», είπε, «µπροστά µας µια καθαρή τριετία», και άφησε ανοιχτό παράθυρο για εφεδρείες ακόµη και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς αναφέρθηκε και πάλι στις συµµαχίες που έγιναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις οποίες, «πετύχαµε να απελευθερώσουµε πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις και να συναντηθούν προοδευτικοί πολίτες. (...) Είναι µια νέα, δυνάµει συµµαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάµεων, δηµιουργίας και πολιτισµού, για την υλοποίηση βαθύτερων αλλαγών στην ελληνική κοινωνία».
Μπλέξαν τις... γραµµές τους οι υπουργοί µε τον ΦΠΑ
Εικόνα ασυνεννοησίας παρουσίασε χθες η κυβέρνηση όσον αφορά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για µετάταξη ΦΠΑ στα τροφίµων στο 13% από 11% που ισχύει σήµερα. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εµφανίστηκε αιφνιδιασµένος και είπε ότι δεν γνώριζε τις ανακοινώσεις που είχε κάνει λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων δήλωσε «µην προτρέχετε. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµη η επεξεργασία των µέτρων από το αρµόδιο υπουργείο Οικονοµικών». Σε επόµενη ερώτηση σχετικά µε τις µειώσεις στον ΦΠΑ σε φάρµακα και τουριστικές υπηρεσίες, παρέπεµψε ενοχληµένος στον υπουργό Οικονοµικών λέγοντας «γιατί δεν ρωτάτε τον κύριο Παπακωνσταντίνου;». Πάντως, άνθρωποι του περιβάλλοντός του σηµείωναν ότι δεν υπήρξε για το θέµα καµία σχετική ενηµέρωση στο Υπουργικό Συµβούλιο.
TA NEA On-line