η οποία ανέρχεται στο 84%, να είναι άντρες, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «ενημέρωση για τις παγκόσμιες 16ήμερες δραστηριότητες εναντίον της βίας κατά των γυναικών», στη Λευκωσία.
«Η βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, στερώντας από το άτομο κάθε διάθεση για ελεύθερη ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο», είπε.
Πρόσθεσε ότι «πρόκειται, δυστυχώς, για φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου, ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής ή άλλης κατάστασης».
Παράλληλα ανέφερε ότι «η βία πλήττει τόσο τη σωματική» όσο και «την ψυχική υγεία των θυμάτων», ενώ ταυτόχρονα «επηρεάζει δυσμενώς ολόκληρη την οικογένεια και κατ’ επέκταση την κοινωνία ευρύτερα».
Συνέχισε λέγοντας ότι «τα αίτια της βίας κατά των γυναικών συνδέονται άμεσα με τις ιεραρχημένες και εξουσιαστικές σχέσεις αντρών και γυναικών», δηλαδή, «με την ανισότητα των δύο φύλων και τα στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας γύρω από τους ρόλους των δύο φύλων».
«Δυστυχώς», είπε, «οι πλείστες προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής προσκρούουν σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και παρωχημένες αντιλήψεις που κρατούν κλειστά τα στόματα των θυμάτων και των οικογενειών τους».
Εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί κατ’ ουδέναν τρόπο ιδιωτική υπόθεση», αλλά, «υπόθεση κάθε κοινωνικά ενεργού πολίτη», γι’ αυτό και «χρειάζεται συντονισμένα και από κοινού η οικογένεια και η κοινωνία να αντιδράσουν, να εξωτερικεύσουν το πρόβλημα, να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν τον θύτη και να στηρίξουν το θύμα με όλα τα δυνατά μέσα».
«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός», ανέφερε, ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Κύπρο μια αυξητική τάση των καταγγελιών που αφορούν βία στην οικογένεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, που φτάνει το 80%, να είναι γυναίκες» και «τη συντριπτική πλειοψηφία των θυτών, η οποία ανέρχεται στο 84%, να είναι άντρες».
Παράλληλα αναφέρθηκε στη θέσπιση εξειδικευμένης νομοθεσίας στον τομέα της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία, «έχει συμβάλει σημαντικά στον αποτελεσματικότερο χειρισμό των υποθέσεων βίας» και «έχει δικαίως χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πρότυπος νομοθεσία».
Συνέχισε παραθέτοντας και άλλα «πολύ ουσιαστικά βήματα» που έχουν γίνει στην Κύπρο όπως είναι η σύσταση και λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, ο διορισμός των οικογενειακών συμβούλων στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η σύσταση στην Αστυνομία ειδικού Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια, η ενδυνάμωση μη κυβερνητικών οργανισμών που ασχολούνται με το θέμα, η δημιουργία καταφυγίων θυμάτων, η ανάπτυξη της διατμηματικής συνεργασίας και η ετοιμασία του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βία στην οικογένεια.
Αναφερόμενος στο Σχέδιο είπε ότι ετοιμάστηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βία στην Οικογένεια, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (3/12/2009) και καλύπτει τη χρονική περίοδο 2010-2013.
«Πρόκειται σαφώς για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ενάντια στη βία», είπε, το οποίο «έχει θέσει, μεταξύ άλλων, ως στόχο του την παρακολούθηση και πρόληψη του προβλήματος της βίας, την προστασία των θυμάτων, την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των επαγγελματιών και του κοινού και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».
Πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει «καίρια και ουσιαστικά» και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2007-2013, ενώ, αναφέρθηκε σε μέτρα που εμπεριέχονται σ’ αυτό που μεταξύ άλλων είναι διαφωτιστικές εκστρατείες και κίνητρα ενθάρρυνσης των γυναικών να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και η εκπαίδευση/ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών που χειρίζονται περιστατικά βίας.
Αναφέρθηκε επίσης σε περσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που «αποφάσισε την ένταξη του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια στο Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού», ενώ «ως άμεσο αποτέλεσμα προέκυψε η δημιουργία της Υποεπιτροπής για τη Βία στην Οικογένεια» η οποία «ευελπιστεί να δώσει το δικό της στίγμα στον αγώνα ενάντια στη βία».
Πηγή: ΚΥΠΕ