Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω συμπληρωματικής ένδειξης στην επωνυμία πώλησης Α) «λικέρ (ηδύποτο)» ή Β) «αλκοολούχο ποτό» πρέπει:
Η αλκοόλη να προέρχεται αποκλειστικά από «τσίπουρο-τσικουδιά» όπως ορίζεται στο εδάφιο α΄ της παρ/ φου 3 του άρθρου 10 της υπ' αρ. 3010878/1396/0029/11-6-2003 (ΦΕΚ 832/Β΄/25-6-2003) όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αρ. 3018093/2377/0029/9-8-2007(ΦΕΚ 1634/ Β΄/17-8-2007) απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Η γλύκανση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μέλι όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 67 (παράρτημα Ι και ΙΙ) του Κώδικα Τροφίμων, Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης έτσι ώστε η ελάχιστη περιεκτικότητα του εν λόγω σε σάκχαρα να είναι 100 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος εκφρασμένη σε ιμβεροσάκχαρο για το λικέρ και 70 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος εκφρασμένη σε ιμβεροσάκχαρο για το αλκοολούχο ποτό.
Το εν λόγω ποτό «λικέρ-ρακόμελο» ή «αλκοολούχο ποτό-ρακόμελο» πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Εμφάνιση: Διαυγές με χρώμα ανοικτό έως σκούρο καφέ. Για το χρωματισμό αυτού μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσον προσαρμογής του χρώματος.
Άρωμα: Άρωμα μελιού το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται με αρτύματα κανέλλας, γαρύφαλου, γλυκάνισου κ.λ.π. ή φυσικά εκχυλίσματα αυτών. Για την εκχύλιση των αρτυμάτων, ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής του ποτού, δύνανται να χρησιμοποιούνται μόνο νερό ή τσίπουρο/τσικουδιά.
Αλκοολικό Τίτλο: Ο ελάχιστος κατ΄ όγκο αλκοολικός τίτλος του τελικού προϊόντος είναι 20,0% vol.
http://food-isimo.blogspot.