tromaktiko: Ψήφος - βαρόμετρο για τον δανεισμό

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ψήφος - βαρόμετρο για τον δανεισμό



Βαρόμετρο για την αυριανή δημοπρασία των εξάμηνων έντοκων ομολόγων θα αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Η αγορά των ομολόγων, η οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες κλυδωνίζεται εξαιτίας της αβεβαιότητας, θα δώσει αύριο τη δική της απάντηση στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.
Το επιτόκιο των εντόκων αλλά και η παρουσία των επενδυτών θα αποτελέσουν τους «δείκτες» για το μετεκλογικό κλίμα.
Στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων είχε διαμορφωθεί στο 4,82%.

Στη συγκεκριμένη δημοπρασία «αθρόα» ήταν η προσέλευση των επενδυτών, οι οποίοι προσέφεραν στο Δημόσιο 4,084 δισ. ευρώ, ενώ το ζητούμενο ποσόν ήταν μόνο 900 εκατ. ευρώ. Στην αυριανή δημοπρασία το αρχικό ποσόν που ζητεί ν' αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών ορίστηκε στα 300 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της αυριανής δημοπρασίας θα δείξουν κατά πόσο εξομαλύνονται οι συνθήκες δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσει σταδιακά και σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων. Τις τελευταίες ημέρες ο στόχος αυτός απομακρύνθηκε καθώς τα περιθώρια (spread) των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν το 9% επιστρέφοντας στα προ του Μνημονίου επίπεδα.

Ανεξάρτητα όμως από τον αντίκτυπο στην αγορά, αυτό που σίγουρα φέρνει η αυριανή κάλπη είναι νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2010.

Στο δεκάμηνο η υστέρηση των εσόδων υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να λάβει εδώ και τώρα εισρακτικά μέτρα.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος γίνεται ακόμη δυσκολότερη μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat.

Η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε αναμένεται να ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία στις 22 Νοεμβρίου. Πρόκειται για χρέη δημόσιων οργανισμών, τα οποία θα διογκώσουν το δημόσιο χρέος, όπως αυτό του ΟΣΕ.

Πρόσθετη επιβάρυνση 2,5 δισ. ευρώ θα υπάρξει από το swap της Goldman Sachs, περίπου 6 δισ. από καταπτώσεις εγγυήσεων, άλλα 5 δισ. ευρώ από εγγυήσεις των γεωργικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει το 147% του ΑΕΠ.

Πρόσθετα μέτρα 3 δισ.
Από την αναδιάταξη επιμέρους στοιχείων το έλλειμμα για το 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικώς στο 15,5% με 15,7% του ΑΕΠ. Η εκτίναξη του ελλείμματος πέρυσι εκτινάσσει και το φετινό έλλειμμα στο επίπεδο 8,8% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα νούμερα θα φτάσει τα 20,3 δισ. ευρώ. Ετσι μεγαλώνει η απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί το 2011, οπότε το έλλειμμα θα πρέπει να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, το 2011 για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου θα χρειστούν πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ.
http://www.enet.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!