tromaktiko: Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το νέο μέλος!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το νέο μέλος!



Μπορεί τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα να συμβαίνουν στο σπίτι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί, όμως το... θετικό της υπόθεσης είναι ότι το σπίτι μας είναι ο χώρος τον οποίον μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα από κάθε άλλον προκειμένου ο μικρός συγκάτοικος να αποφύγει τις πιο «ύπουλες» γωνιές του.

Συσκευές και μικροαντικείμενα που υπόσχονται να «ασφαλίσουν» το σπίτι μας για το παιδί υπάρχουν αμέτρητα και θα τα βρείτε σε διάφορα καταστήματα με παιδικά είδη, είδη σπιτιού, ακόμα και φαρμακεία. Προκειμένου να φανούν χρήσιμα, όμως, πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά.

Στο δωμάτιο του μωρού

Κούνια μωρού: Προτιμήστε μία καινούργια κούνια για το μωρό σας, αντί μιας χρησιμοποιημένης, από την οποία μπορεί να λείπουν μέρη. Βεβαιωθείτε ότι η κούνια είναι σωστά τοποθετημένη, ότι τα ξύλα έχουν στερεωθεί καλά, οι βίδες είναι πολύ σφιχτά βιδωμένες και ότι γενικώς είναι απίθανο να διαλυθεί με το πρώτο ταρακούνημα. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να την φτιάξετε μόνοι σας, τα δοκάρια της κούνιας δεν θα πρέπει να απέχουν περισσότερο από 6,30 εκατοστά μεταξύ τους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σφηνώσει το παιδί ανάμεσά τους.

Αποφύγετε να τοποθετήσετε την κούνια κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, κι αν το κάνετε βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι δεν μπορεί να φτάσει το παιδί την κουρτίνα ή τα στόρια. Ακόμα, απομακρύνετε την κούνια από λάμπες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές και δέστε τα καλώδιά τους για να μην μπορεί να τα φτάσει το παιδί, να τα τραβήξει και να τα βάλει στο στόμα του.

Άλλα έπιπλα: Μην τοποθετείτε έπιπλα κάτω από παράθυρα, γιατί τα παιδιά λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε αυτά και να τα χρησιμοποιούν σαν σκάλες για το παράθυρο. Ακόμα, ασφαλίστε ασταθή έπιπλα (π.χ. βιβλιοθήκες ή ράφια) με περισσότερα υποστηρίγματα, ώστε να αποφευχθεί η πτώση τους πάνω στο παιδί. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να κρεμάτε κάδρα ή καθρέφτες στον τοίχο πάνω από την κούνια του μωρού, αν γίνει σεισμός μπορεί να πέσουν στο κεφάλι του.

Η αλλαξιέρα του μωρού θα πρέπει να έχει προστατευτικά τειχάκια στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές, ώστε όταν αλλάζει το μωρό να μην υπάρχει κίνδυνος να κυλήσει και να πέσει. Επιπλέον πάνω στην αλλαξιέρα ή σε διπλανά συρτάρια δεν θα πρέπει να υπάρχουν μικρά ή και αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και καλλυντικά, λοσιόν, ή βρώμικα αντικείμενα, τα οποία να μπορεί να βάλει το μωρό στο στόμα του. Προτιμήστε ένα ειδικό "πανό" με θήκες για τα καλλυντικά, το οποίο θα κρεμάσετε πάνω από την αλλαξιέρα. Θα το βρείτε σε καταστήματα με παιδικά είδη, όπως το Λητώ. Αγοράστε το από εδώ, σε τιμές που κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ.

Όλες οι πρίζες του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι καλυμμένες με ειδικά προστατευτικά. Καλύμματα πρίζας θα βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρονικών αλλά και σε αυτά των παιδικών ειδών.

Καθιστικό

Αν κάποιο μικροέπιπλο σας φαίνεται ασταθές, θα πρέπει να τοποθετηθεί καλά σε κάποιον τοίχο ή να απομακρυνθεί, καθώς το μικρό σας μπορεί είτε να σκαρφαλώσει σε αυτό είτε να το κουνήσει και να το ρίξει πάνω του. Κάθε τραπέζι, το οποίο δεν είναι στρογγυλό, θα πρέπει να έχει καλύμματα ασφαλείας στις αιχμηρές γωνίες του.

Τοποθετείτε πάντα στο τζάκι το ειδικό κάλυμμα και απομακρύνετε τα είδη κιγκελαρίας, τα σπίρτα, ή απολλείματα από ξύλα και στάχτη, τα οποία μπορεί να βάλει το παιδί στο στόμα του. Απομακρύνετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε σημεία που να μη μπορεί να προσεγγίσει το παιδί, καθώς είναι πιθανό αν τα φτάνει να κόψει και να καταπιεί κάποιο φύλλο τους. Τέλος, και στο καθιστικό, φροντίστε να είναι καλά μαζεμένα τα καλώδια των ηλεκτρονικών συσκευών και των λαμπατέρ.

Κουζίνα

Από τα πλέον σημαντικά «εργαλεία» για την ασφάλεια του μωρού στην κουζίνα είναι τα «μάνταλα», τα οποία είναι πλαστικά και τοποθετούνται σε ντουλάπια, συρτάρια αλλά και σε ηλεκτρικές συσκευές, τα οποία το παιδί μπορεί να ανοίξει.

Μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας, όσο είναι δυνατόν, τα πίσω «μάτια» της κουζίνας, έχοντας τα χερούλια των κατσαρολικών γυρισμένα προς τα μέσα. Ακόμα, απομακρύνετε από εύκολα προσεγγίσιμα σημεία απορρυπαντικά, σφουγγάρια, αλλά και τα πιατάκια με τις τροφές του σκύλου ή της γάτας και, εν ανάγκη, τον κάδο των σκουπιδιών. Έχετε πάντα υπ'όψιν ότι το μωρό σας μπορεί να βάλει στο στόμα του και να καταπιεί τα πάντα! Ακόμα και τα μικρά, αναμνηστικά μαγνητάκια του ψυγείου σας.

Μπάνιο

Μην αφήνετε νερό να λιμνάζει μέσα στην μπανιέρα, έχοντας κλείσει την τάπα της, για να αποφύγετε κίνδυνο πνιγμού. Γενικότερα, μην αφήνετε το παιδί μόνο του στο μπάνιο για να μην γλιστρήσει ή βάλει στο στόμα του απορρυπαντικά κ.λ.π. Αν πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο, τυλίξτε το με μία πετσέτα και πάρτε το μαζί σας. Ακόμα, είναι αυτονόητο ότι όταν το μωρό αρχίσει να κάνει μπάνιο, θα χρειαστείτε ένα πλαστικό μπανάκι μέσα στο οποίο θα το πλένετε και καθώς θα μεγαλώνει θα σας διευκολύνει πολύ μία βάση μπάνιου.

Τέλος, ελέγχετε πάντα την θερμοκρασία του νερού είτε με θερμόμετρο μπάνιου είτε με τον αγκώνα ή το εσωτερικό του καρπού, καθώς το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και το νερό που σε εμάς μπορεί να μοιάζει ζεστό, για εκείνο μπορεί να είναι καυτό. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί μπορεί να πειράξει την βρύση και να αλλάξει την θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα βρύσης, το οποίο λειτουργεί και ως μαξιλαράκι, για να αποφευχθούν τα χτυπήματα στο κεφάλι του μωρού.

Ακόμα.

-Τοποθετήστε κάγκελα και πορτάκια στις σκάλες του σπιτιού για να μη μπορεί το παιδί να πέσει από αυτές. Βρήκαμε τέτοια κάγκελα στο ebaby.gr, με κόστος 48,90 ευρώ. Μπορείτε να τα αγοράσετε online από εδώ.
-Έχετε μαζεμένα τα παιχνίδια του παιδιού σε ένα μεγάλο κουτί στο δωμάτιό του, για να μην πεδικλώνεται και πέφτει πάνω τους.
-Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας είναι απαραίτητο όταν το παιδί βρίσκεται μόνο του σε ένα δωμάτιο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν διαθέτει μόνιτορ, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε τι κάνει.

Πηγή: in2life.gr /p.p
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!