tromaktiko: Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στις δωρεές οργάνων

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στις δωρεές οργάνων



Η χώρα μας, βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αναφορά τις δωρεές οργάνων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδας και διοικητή του...


 νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γεώργιο Βέργουλα.
Επιπλέον το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις, υστερεί αρκετά σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε ο κ. Βεργούλας, στη συνάντηση των υπευθύνων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Τοπικών Συντονιστών, με θέμα την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, την αύξηση των δοτών και των περιορισμό της απώλειας μοσχευμάτων μέσα στις ΜΕΘ.

Ο κ. Βέργουλας, επισήμανε περαιτέρω ότι σε όλη την Ευρώπη, οποιοσδήποτε μπορεί να δωρίσει ένα όργανό του, σε όποιον το επιθυμεί και όχι κατ' ανάγκη σε κοντινό συγγενή του, ενώ στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται μεταμοσχεύσεις οργάνων, που προέρχονται από δωρεά ζωντανού δότη με βαθμό συγγένειας πέραν του 2ου βαθμού.

Αυτό οφείλεται στις ελλείψεις που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, ενώ η όλη κατάσταση ίσως και να έχει τις ρίζες της, στην έλλειψη ενημέρωσης που παρατηρείται στη χώρα μας, εξήγησε ο κ Βέργουλας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πολλά μοσχεύματα από νεκρούς δότες ''χάνονται'', καθώς οι συγγενείς του νεκρού, ανακαλούν τη δωρεά επειδή βιάζονται να τον κηδέψουν και δεν μπορούν να περιμένουν να έρθει το συνεργείο των γιατρών, που θα αφαιρέσουν το μόσχευμα.

Ο κ. Βέργουλας ανέφερε, τέλος, το πρόβλημα που υπάρχει στις ΜΕΘ όλης της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!