tromaktiko: Δελτίο Τύπου συμβασιούχων ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου συμβασιούχων ΥΠ.ΠΟ.Τ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.Τ. ΓΙΑ ΤΟ 24ΜΗΝΟ

Όμηροι των περιορισμών των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004 χιλιάδες συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ.Τ. βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Σύμφωνα με τα άρθρα αυτά ο αριθμός των διαδοχικών συμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι υποχρεωτική η τρίμηνη διακοπή, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος των τριών, ενώ η συνολική διάρκειά τους απαγορεύεται να υπερβαίνει τους 24 μήνες.
Η διάταξη αυτή αποτελεί τροχοπέδη για Αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων, τεχνίτες, σχεδιαστές και φυλακτικό προσωπικό που για πολλά έτη προσέφεραν ή ακόμα προσφέρουν τις υπηρ! εσίες τους, αποτελώντας πάντα για το Υπουργείο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Το ΥΠ.ΠΟ.Τ. αντί να καλύψει τις περίπου 3.000 κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό στηρίζεται, όπως πάντα, σε συμβασιούχους για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Τώρα όμως εφαρμόζεται η τακτική της συνεχούς εναλλαγής προσώπων, καθώς οι «παλιοί» αποκλείονται από την εργασία λόγω 24μηνου και προσλαμβάνονται «νέοι», όμως με ημερομηνία λήξης ! Προσωπικό με σπουδές 8 και 10 χρόνων ή και με πολυετή πολύτιμη εμπειρία βρίσκεται αντιμέτωπο με την ανεργία ή με την αναγκαστική αλλαγή επαγγέλματος, μιας και δεν μπορεί να εργαστεί στον ίδιο φορέα με την ίδια ειδικότητα πάνω από 24 μήνες.
Η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. μετά από συνεχείς προσπάθειες με εκπροσώπους των εκτάκτων υπαλλήλων είχε αρχικά δεχτεί την ψήφιση τροπολογίας με την οποία εξαιρούσε από το 24μηνο μερίδα εργαζομένων του υπουργείου. Στις 21-06-2010 μάλιστα, κατατέθηκε στη Βουλή σημείωμα του πολυνομοσχεδίου που περιελάμβανε σχετικό άρθρο. Και ενώ προσωρινά πιστέψαμε ότι τελειώνει ο εφιάλτης της ανεργίας και του αποκλεισμού, στις 24 Αυγούστου κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο χωρίς όμως το άρθρο που αφορούσε το 24μηνο. Το νομοσχέδιο με αριθμό ΦΕΚ 161Α και αριθμό νόμου 3878 ψηφίσθηκε στις 14-09-2010.
Μεγάλα έργα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκαν από συμβασιούχους, οι οποίοι, μολονότι βρίσκονταν υπό το καθεστώς της ευκαιριακής εργασίας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να συμβάλουν στην περάτωσή τους. Η προστασία, η έρευνα και η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όπως της Βούντενης, του Τείχους Δυμαίων, των Πορτών και της Χαλανδρίτσας στην Αχαΐα, αλλά και των Οινιάδων, της Πλευρώνας και της Παλαίρου στην Αιτωλοακαρνανία αποτελούν μοναδικά δείγματα της περατωθεί σας δουλειάς κατά κύριο λόγο από έκτακτο προσωπικό. Ακόμα και τώρα, έργα πνοής για το δημόσιο συμφέρον όπως το Νέο Μουσείο Πατρών, η Ολύμπια και η Ιόνια οδός, η Μικρή Περιμετρική, ο Πείρος παρά Πύρος, η ΕΡΓΟΣΕ, το λιμάνι του Αστακού αλλά και σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε οικόπεδα, τελούνται με τη συμβολή συμβασιούχων.
Η στάση του Υπουργείου προς τους εργαζομένους του αποτελεί εμπαιγμό προς άτομα με πολυετή προϋπηρεσία και σπουδές, απαραίτητα στοιχεία για τη παραγωγή πολιτιστικού αγαθού. Άτομα που αγαπούν τη δουλειά τους και ζουν από αυτή, πρέπει είτε να αλλάξουν επάγγελμα είτε χώρα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Μετά μάλιστα από τα τελευταία γεγονότα στην Ακρόπολη γίνεται απολύτως εμφανής η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης η οποία κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της.
Ως εκπρόσωποι των εκτάκτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. απαιτούμε την ψήφιση τροπολογίας με την οποία να εξαιρούμαστε από τον περιορισμό του 24μηνου για να έχουμε τη δυνατότητα στην εργασία και κατ’ επέκταση στη ζωή.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠ.ΠΟ.Τ. ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!