tromaktiko: Μια άλλη άποψη για την μονιμότητα στο Δημόσιο

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μια άλλη άποψη για την μονιμότητα στο Δημόσιο



Η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων την οποία όλοι κατηγορούν σήμερα, θεσπίσθηκε από τον Συνταγματικό νομοθέτη, προκειμένου να πρσοτατέψει τον υπάλληλο από την αυθαιρεσία του πολιτικού του Προϊσταμένου - Δημάρχου, Νομάρχη, Yπουργού κλπ... Φανταστείτε δηλαδή τι θα γινόταν με τους πολιτικούς που έχουμε σήμερα, αν ένας υπάλληλος αρνούνταν να εκτελέσει παράνομη εντολή του πολιτικού του προϊσταμένου. Θα τον έδιωχνε την άλλη μέρα! η μονιμότητα δηλ. είναι ένα όπλο της Δημόσιας Διοίκησης να αντιστέκεται σε τέτοιες είδους αυθαιρεσίες-παρανομίες της πολιτικής εξουσίας.
Μην ξεχνάμε άλλωστε τι γινόταν παλιά πριν καθιερωθεί η μονιμότητα -κάθε που άλλαζε η κυβέρνηση άλλαζαν όλοι οι υπάλληλοι προκειμένου να προσλάβουν νέους της αρεσκείας τους (και οι απολυμένοι μαζευόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κλαίγανε για την δυστυχία τους).
Επιπλέον η μονιμότητα δεν υφίσταται (σύμφωνα με τον Δημόσιο υπαλληλικό κωδικα) όταν υπάλληλος καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα όπως δωροδοκία,απιστία κλπ.Αν τώρα επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας αυτό είναι και πάλι πολιτική απόφαση, γιατί τα υπηρεσιακά συμβούλια (αρμόδια για πειθαρχικά αδικήματα υπαλλήλωναφού η πκ) είναι πλήεως ελεγχόμενα από τους πολιτικούς Προϊσταμένους αφού η πλειοψηφία των μελών τους είναι διορισμένα και όχι αιρετά μέλη, σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα.

Όσον αφορά την παραγωγικότητα το πρόβλημα δεν είναι η μονιμότητα αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύνδεση παραγωγικότητας-αμοιβής, όλοι θα πάρουν τα ίδια άσχετα αν δουλέψουν λίγο ή πολύ. Το αν δεν δουλεύουν καθόλου όπως θα πουν μερικοί συνδέεται πάλι με την παραγωγικότητα-αμοιβή γιατί αν οι υπάλληλοι μιας υπηρεσία δεν δουλεύουν ο Διευθυντής θα πάρει τα ίδια με τον Διευθυντή μιας υπηρεσίας που δουλεύει.
΄Αρα το πρόβλημα δεν είναι η μονιμότητα, αλλά η καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης-αξιοκρατείας και σύνδεσης της παραγωγικότητας με την αμοιβή.
Το να καταργήσεις την μονιμότητα στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε χειρότερα την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, με δεδομένους τους πολιτικούς που έχουμε.
Γιατί ποιους νομίζετε ότι θα απολύσουν πρώτους? Τους άχρηστους υπαλλήλους που λένε όμως σε όλα ναι ή τους ικανούς που θα πουν όχι σε μια παράνομη εντολή τους?
Ας καθιερώσουν λοιπόν πρώτα ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, και μετά ας προχωρήσουν σε κατάργηση της μονιμότητας!
Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι και αυτό θα γυρίσει ενάντια στον Έλληνα πολίτη, καθώς πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερο επίπεδο Δημόσιων Υπηρεσιών.

Άρα η μονιμότητα δεν είναι εμπόδιο στο να δημιουργήσεις αξιόλογη και παραγωγική δημόσια διοίκηση αν θεσπίσεις νόμους που να καθιερώνουν αξιοκρατία και αξιολόγηση στη λειτουργία της. Όμως μια αξιόλογη δημόσια διοίκηση θα ήταν τροχοπέδι στα κάθε είδους σκάνδαλα και μίζες και ρεμούλες των πολιτικών γιατι θα τους έλεγχε αποτελεσματικά.
Αντίθετα μια μίζερη και ανίκανη δημόσια διοίκηση είναι του χεριού τους, κάνουν ότι θέλουν και της φορτώνουν και την κακοδαιμονία όλων μας.

Αν τώρα το επιχείρημα είναι το ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τους μισθούς τόσων δημοσίων υπαλλήλων και άρα πρέπει να γίνουν απολύσεις με κατάργηση της μονιμότητας, θα θυμίσω ότι οι μισθοί και συντάξεις σαν δαπάνη βαραίνει μόνο κατά 15% στο έλλειμα - τα υπόλοιπα αφορούν τόκους δανείων, εξοπλισμούς και δεν ξέρω και γω τι άλλο.
Και τέλος πάντων πόσους θα απολύσουν? 150.000 που θέλει τρόϊκα? εδώ 300 υπαλλήλους απολύει μια επιχείρηση και γίνεται χαμός. Και που θα βρεθούν τα λεφτά για τις αποζημιώσεις αυτών των υπαλλήλων? Ή μήπως επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι να τους διώξουν χωρίς αποζημίωση? Και δεν θα δημιουργήει αυτό ντόμινο άλλων απούσεων στον ιδιωτικό τομέα? αφού αμέσως θα έχεις και άλλο μείωση της κατανάλωσης κλπ. φαύλο κύκλο δηλαδή.
Μήπως καλύτερη λύση είναι όντως η καθιέρωση εννιαίου μισθολογίου για όλους τους υπαλλήλους και περικοπή των υπερβολικών αποδοχών όπου υπάρχουν? ήδη για την πλειοψηφία των δημσίων υπαλλήλων - πλην ΔΕΚΟ- οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 18% το 2010 και άλλα τόσα θα μειωθούν το 2011.
Μια άλλη λύση βέβαια θα ήταν να ιδιωτικοποίησουμε πλήρως όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες - ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και σύνταξη , Αστυνομία , Στρατό, ΔΕΚΟ, Συγκοινωνίες κλπ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι η λύση? τι έγινε όταν δώσανε τα διόδια σε ιδιώτες? θυμάστε? τι θα γίνει αν δώσουν την εκπαίδευση σε ιδιώτες?
τι θα γίνει αν δώσουν το ΙΚΑ σε ιδιώτες? ή το Στρατό που είναι αντιπαραγωγικός που λέει και ο Πάγκαλος ...
Το πρόβλημα δεν είναι μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά η μονιμότητα των πολιτικών που μας κυβερνούν τα τελευταία 60 χρόνια. (βλέπε οικογένεια Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη κλπ)
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!