της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Και; Εντάξει
μπράβο μας.
Αλλά χρειαζόμαστε την UNESCO να μας πει ότι η διατροφή μας και οι
διατροφικές μας παραδόσεις έχουν αξία; Δεν το έχουμε καταλάβει από μόνοι μας;
Μάλλον όχι αν κρίνουμε από το πως τρώμε σήμερα. Ποιος εφαρμόζει έστω και κάποια
πράγματα της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής σήμερα; Όχι πολλοί. Είναι γνωστό
πια ότι τρώμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις 2 προηγούμενες γενιές, και
αυτό είναι αναμενόμενο ως ένα σημείο. Εντυπωσιαζόμαστε από τις ξένες κουζίνες
και σνομπάρουμε τη δική μας; Κάπως έτσι φαίνεται αν κρίνουμε από όλες τις
εκπομπές της τηλεόρασης, τα εστιατόρια που λαμβάνουν καλές κριτικές αλλά και το
τι προτιμούν να σερβίρουν πολλοί Έλληνες στο σπίτι τους. Ξεχάσαμε τα ταπεινά
λαδερά και προτιμάμε τα σουφλέ; Δεν ξέρω....Από την άλλη συνεχίζουμε να έχουμε
την υψηλότερη κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και μέλι στην Ευρωπαϊκή
Ένωση αλλά μην ξεχνάμε ότι καταναλώνουμε και το περισσότερο κρέας και έχουμε και
τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας. Θα ξεχαστούν έθιμα, παραδόσεις, συνταγές αν
δεν κάνουμε εμείς κάτι για αυτό. Όχι μόνο κάνουμε κακό στην υγεία μας αλλά
χάνουμε και την ταυτότητα μας.
natofao.blogspot.com