tromaktiko: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά και από την Κύπρο, ξεκαθαρίζει ο Δ.Χριστόφιας

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά και από την Κύπρο, ξεκαθαρίζει ο Δ.Χριστόφιας



Για έλλειψη βούλησης από πλευράς Τουρκίας για λύση του Κυπριακού έκανε λόγο ο Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του...

 ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Προϋπόθεση για τη λύση είναι η ανταπόκριση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει» συνέχισε και έκανε έκκληση στους εταίρους της ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις για να αλλάξει η τουρκική πολιτική, «αντί να στηρίζουν τις παράλογες θέσεις της τουρκικής πλευράς και να επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε καλός αγωγός πιέσεων, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης, με την υποβολή των τριών προτάσεων το καλοκαίρι, προκειμένου να δοθεί νέος δυναμισμός στις συνομιλίες, οι οποίες κινδύνευαν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Ντερβίς Έρογλου.

«Αλλά και αυτό το τρίπτυχο προτάσεων έτυχε αρνητικής υποδοχής».

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, στις 18 Νοεμβρίου, είπε «ότι και εκεί δείξαμε δημιουργική στάση και ζητήσαμε να συζητηθούν άμεσα το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, γιατί είναι στενά συνδεδεμένα».

Στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ούτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Ως προς την έκκληση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας για εντατικό διάλογο και νέα συνάντηση στο τέλος του Γενάρη στη Γενεύη, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ζήτησε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Κύπρο και την Ελλάδα, στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, περνάει και από την Κύπρο.

Αναφερόμενος στην κατοχή από την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας άσκησε σκληρή κριτική στην Αγκυρα, αλλά και αυτοκριτική.

«Ασήκωτες είναι οι ευθύνες της Τουρκίας και όσων συνωμότησαν κατά της Κύπρου για την τραγωδία του 1974.

» Αλλά και η μεγάλη ευθύνη της χούντας και των οργάνων της στην Κύπρο βρίσκεται στο γεγονός ότι με την προδοσία τους έδωσαν την αφορμή και την ευκαιρία να υλοποιηθούν, σε βάρος της Κύπρου, τα σχέδια των ξένων. Αυτή η αλήθεια είναι οδυνηρή. Όμως πρέπει να λέγεται. Χωρίς το πραξικόπημα σίγουρα η μοίρα της Κύπρου θα ήταν διαφορετική.»

Ο κ. Χριστόφιας άρχισε και τελείωσε την ομιλία του εξαίροντας τη σημασία της ενότητας για την επίτευξη του εθνικού στόχου.

Μίλησε για το άριστο επίπεδο των σχέσεων και συντονισμού ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ μια από τις τελευταίες φράσεις του ήταν «η ενότητα Κύπρου και Ελλάδας είναι γεγονός. Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι ζητούμενο. Είναι απαραίτητη για να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη χώρα μας.»

Ίσως η πιο ενδεικτική φράση για τον πραγματισμό του προέδρου -αλλά ταυτόχρονα και για την «κόκκινη γραμμή» μιας αποδεκτής λύσης- ήταν ότι «η λύση δεν μπορεί παρά να περιέχει το στοιχείο του συμβιβασμού. Συμβιβασμός με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όχι με την κατοχή»

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!