tromaktiko: Ρίχτερ αντιδράσεων σε Ιρλανδία

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ρίχτερ αντιδράσεων σε Ιρλανδία



Στο πολιτικό χάος παραδίδεται η Ιρλανδία µετά την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης.
Το τέλος του Κόουεν
Ο ιρλανδικός Τύπος, προαναγγέλλει το τέλος της πρωθυπουργίας του Μπρ. Κόουεν. "Ο Μπράιαν Κόουεν είναι τυφλός, γαντζώνεται στην εξουσία για το "εθνικό συµφέρον" ενώ...
 όσοι τον περιβάλλουν θέλουν να αποχωρήσει", έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφηµερίδα Irish Examiner.

"Ανοικτή εξέγερση" στους κόλπους της κυβέρνησης διαπίστωναν οι Irish Times επισηµαίνοντας ωστόσο ότι "το Κοινοβούλιο οφείλει να υιοθετήσει έναν προϋπολογισµό παρά την αναταραχή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει μία "ανοικτή εξέγερση" στους κόλπους του Φιάνα Φέιλ, το κόμματος του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Όμως το κοινοβούλιο "οφείλει να υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό, παρά την πολιτική αναταραχή", εκτιμά η εφημερίδα, αναφερόμενη στον προϋπολογισμό λιτότητας που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

"Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο", γράφει η Irish Daily Mail, αναφέροντας ότι ο Μπράιαν Κάουεν αναγκάσθηκε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έπειτα από παρακίνηση των Πρασίνων προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικών εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι ψήφοι των οποίων είναι κρίσιμες για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους.

Τετραετής λιτότητα

Δημοσιεύματα των Ιρλανδικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Κόουεν πρόκειται να ανακοινώσει σήµερα το τετραετές πρόγραµµα οικονοµικής λιτότητας. Η ανακοίνωση αναµένεται να προκαλέσει ένα νέο κύµα πολιτικών αντιδράσεων αλλά και λαϊκής δυσαρέσκειας.

Σύμφωνα με το BBC, στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή περικοπών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Οι Irish Times ανέφεραν χθες ότι το σχέδιο πιθανόν να περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και άλλα 5 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων.

Μεταξύ των σχεδίων, που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2014, φέρονται να είναι και περικοπές δαπανών 800 εκατ. ευρώ στην πρόνοια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Προς κρατικοποιήσεις των τραπεζών

Στην κρατικοποίηση και της Bank of Ireland αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Δουβλίνου στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης της Ιρλανδίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφώνησαν στη στήριξη της Ιρλανδίας, με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος και την εξασφάλιση πρόσβασης από αυτό σε φθηνότερη κρατική χρηματοδότηση.

Το δάνειο αναμένεται να ανέλθει στο ποσόν των 85 δισ.ευρώ και δισεκατομμύρια εξ'αυτού εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν αμέσως για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αν και το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία για τυχόν μελλοντικές τους ανάγκες αλλά και για τη χαλάρωση των όρων λειτουργίας της πιστωτικής αγοράς.

Ήδη, η "Anglo Irish Bank" έχει κρατικοποιηθεί μετά τη διάσωσή της αξίας δισεκατομμυρίων για την κάλυψη των ζημιών που υπέστη από επισφάλειες σε εμπορικά ακίνητα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερ, η εξασφάλιση σχέσης επάρκειας κεφαλαίων (Τier 1) στο επίπεδο του 12,5 θα σημάνει τη διοχέτευση κεφαλαίων ύψους σχεδόν 8 δισ.ευρώ στις "Bank of Ireland", "AIB" και στην "Anglo Irish Bank"

Ποσό περίπου 5,6 δισ,ευρώ θα απαιτηθούν από την "AIB", 1.6 δισ.ευρώ από την "Bank of Ireland" και 500 εκ ευρώ από την "Anglo Irish Bank".

Ναι Μέρκελ στη βοήθεια για Ιρλανδία

Τη συγκατάθεσή της στην οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας έδωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, "υπό όρους που θα επιτρέψουν στην Ιρλανδία να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της".

Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν το θάρρος να επιβάλουν όρια στις αγορές, συμπεριλαμβάνοντας στο μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι, όπως είπε, "κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια".

"Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους", τόνισε η Μέρκελ ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

"Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές."

Υποβάθμιση από Standard & Poor's

Ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε σήμερα, κατά δύο βαθμίδες, το μακροπρόθεσμο ιρλανδικό χρέος στο επίπεδο "Α" έναντι "ΑΑ-", επικαλούμενος τις μεγαλύτερες, του αναμενομένου, ανάγκες δανειοδότησης της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Η αλλαγή αυτή, η οποία εξακολουθεί να παρέχει τη δυνατότητα τοποθετήσεων επί του ιρλανδικού χρέους εκ μέρους επενδυτικών οίκων, ενδέχεται να μεταβληθεί, εξαρτωμένων των οικονομικών συνθηκών, καθώς συνοδεύεται από "αρνητικές προοπτικές".

Σε ότι αφορά στο βραχυπρόθεσμο χρέος, η υποβάθμιση ήταν μόνον κατά μια βαθμίδα, στο επίπεδο του "A-1" έναντι "A-1+", προηγουμένως

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!