Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης σε συγγενείς οδηγού που έχασε τη ζωή της εξαιτίας ενός... ακάλυπτου φρεατίου. Το αυτοκίνητο της άτυχης γυναίκας το 2000 έπεσε στο ακάλυπτο φρεάτιο, παρεξέκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτή να τραυματισθεί θανάσιμα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης, η 64χρονη οδηγούσε σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Ξάνθης. Από ένα φρεάτιο ομβρίων υδάτων διαστάσεων 1x1 και βάθους τριών μέτρων είχε αποκολληθεί και μετακινηθεί από τη θέση του το ένα από τα δύο μεταλλικά σκέπαστρα (σκάρα) που είχε το φρεάτιο. Την στιγμή που διερχόταν η άτυχη οδηγός, έπεσαν και οι δύο δεξιοί τροχοί του αυτοκινήτου της μέσα στο ανοικτό φρεάτιο, με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο και η γυναίκα να χάσει τον έλεγχο. Μετά από μια τρελή πορεία 31 μέτρων, το αμάξι προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ. Η οδηγός υπέστη υπαραχνοειδή αιμορραγία εγκεφάλου και ρήξη καρδιάς και αορτής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Όπως είχε κρίνει το Εφετείο Θράκης, το ατύχημα οφειλόταν σε υπαιτιότητα των υπευθύνων της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης καθώς παρέλειψαν να προβούν στη συντήρηση του φρεατίου αλλά δεν προέβησαν στον τακτικό έλεγχο των φρεατίων, όπως όφειλαν. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι 20 ημέρες πριν από το δυστύχημα, η σιδερένια σκάρα του φρεατίου είχε αποκολληθεί λόγω φθοράς και είχε μετατοπιστεί το ένα τμήμα του, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση – αποκατάσταση από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης.
Ο Αρειος Πάγος με την απόφαση ΑΠ 1396/2010 επικύρωσε την προηγηθείσα απόφαση του Εφετείου. Έτσι, επιδίκασε στον γιο, τα εγγόνια και τα αδέλφια της άτυχης οδηγού το ποσό των 100.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση τα νομικίστικα της εν λόγω απόφασης, το ποσό αυτό δεν επιδικάζεται μόνο λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν οι συγγενείς, αλλά και... για έξοδα κηδείας καθώς και για την καταστροφή του αυτοκινήτου....
star.gr