tromaktiko: Οι ΗΠΑ βρίσκεται πλέον στο Αφγανιστάν όσο και οι πρώην Σοβιετικοί.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Οι ΗΠΑ βρίσκεται πλέον στο Αφγανιστάν όσο και οι πρώην Σοβιετικοί.



Τα τελευταία κόκκινα στρατεύματα έφυγαν το 1989.Εκδιωχτηκαν μετά από εννέα χρόνια και 50 ημέρες από τους Μujahedin οι οποίοι υποστηρίζονταν τότε απο τις ΗΠΑ...Τώρα παρά τις αντιθέσεις, οι ΗΠΑ και οι Σοβιετικοί έχουν τα κοινά αφηγηματικά στοιχεία.
Πολλοί από τους 100.000 Αμερικάνους στρατιώτες που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε ολόκληρο το Αφγανιστάν δεν είχαν γεννήθει καν όταν οι Σοβιετικοί πολεμούσαν στο Αφγανιστάν ή ήταν πάρα πολύ νέοι για να γνωρίζουν εκείνο τον απόμακρο σάλο που είχε δημιουργηθεί , με την βοήθεια των Αμερικανών διεθνώς.Τι και αν και ο ηγέτης των Ταλιμπάν ο μουλάς Mohammed Omar έχασε ένα μάτι πολεμόντας τους Σοβιετικούς, πολλοί από τους στρατιώτες πεζικού του Αμερικάνικου στρατού δεν έχουν καμία πραγματική ανάμνηση εκείνου του χρόνου.
Έτσι για τους σημερινούς αντιπάλους, ο σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι μια αρχαία ιστορία. Στο Αφγανιστάν βρίσκονται ακόμα και σήμερα τα υπολοίματα του Κόκκινου Στρατου είναι διεσπαρτα παρατημένα στο Αφγανικό τοπίο.Οξυδώμενα κουφάρια των σοβιετικών αεροσκαφών και τεθωρακισμένων βρίσκονται κυριολεκτικά τσαλακωμένα στις κοιλάδες και στους λόφους . Οι σοβιετικές νάρκες ξηράς εξακολουθούν να βρίσκονται θαμένες στο χώμα, ακόμα και μετά από τα έτη και πολλών προσπαθειών «καθαρισμού». Τα εμπορικά αεροπλάνα προσγειώνονται ακόμα σε αεροδρόμια που δημιουργησε η πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση τότε. Οι μεγαλύτερη οργανωμένη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, στο Bagram, βόρεια της πρωτεύουσας , ήταν μιά φορά ένα βασικό σοβιετικό στρατηγείο.
Οι καιροί άλλαξαν η Ρωσία συνεργάζεται όλο και περισσότερο με την North Atlantic Treaty Organization. Η Μόσχα συμφώνησε αυτό το μήνα να αφήσει τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να περάσει τα τεθωρακισμένα οχήματα της μέσω του εδάφους της. Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικοί πράκτορες αρμόδιοι για τα ναρκωτικά ενώθηκαν με άλλους πράκτορες κρατών σε μια κοινή ΝΑΤΟ-Αφγανική επιδρομή για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Για τους Σοβιετικούς, το πεδίο της μάχης στον Αφγανικό πόλεμό τους άφησε τεράστιες απώλειες , με 13.833 νεκρούς στρατειώτες και δεκάδες άλλων χιλιάδων που ακρωτηριάστηκαν. Οι απώλειες των Αμερικάνων συμπληρώνουν συνολικά μέχρι σήμερα περίπου το ένα δέκατο αφού μέχρι και την περασμένη Παρασκευή έχασαν την ζωή τους 1.403 σταρτιώτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αφγανοί πολίτες πέθαναν στην διάρκεια των δύο πολέμων ενω το δόγμα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ αντιεξέγερσης, θεωρητικά τουλάχιστον, βάζει την προστασία των πολιτών στην πρώτη γραμμή ακόμα κι έτσι όμως , οι θάνατοι πολιτών αυτό το έτος είναι περίπου έξι ημερησίως.
Το μόνο που άλλαξε για τους Αφγανούς είναι οτι πλέον πολεμουν τους πρώην συμμάχους και αυτούς που τους έπεισαν να πολεμήσουν τους «προηγούμενους».
http://www.7news.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!