tromaktiko: "Λευκά" διαζύγια ...για τα μάτια της εφορίας!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Λευκά" διαζύγια ...για τα μάτια της εφορίας!



Για «λευκούς γάμους» ξέραμε. Τώρα, στην Ελλάδα της κρίσης, ανδρόγυνα καταφεύγουν ακόμα και σε «λευκά» διαζύγια, ώστε να διαχωρίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις …για τα μάτια της Εφορίας. Στον αντίποδα, πραγματικά διαζύγια αναβάλλονται, επίσης λόγω κρίσης.

“Ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις”, λέει στην PRESSa η δικηγόρος κ. Λένα Μουτσοκάπα από τη Θεσσαλονίκη, στο γραφείο της οποίας ένα μεγάλο ποσοστό της δικηγορικής ύλης άπτεται υποθέσεων οικογενειακού δικαίου.
Και εξηγεί με παράδειγμα: “Οι δουλειές του συζύγου δεν πήγαιναν καλά λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα να σφραγιστούν επιταγές, να επιβληθεί κατάσχεση στα ακίνητά του και φυσικά να μπει στον Τειρεσία. Καθώς η φορολογική δήλωση του ζευγαριού είναι κοινή, η σύζυγος βρέθηκε ξαφνικά με «δεμένα τα χέρια». Δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Έτσι, με τη σύζυγό του, αποφάσισαν να χωρίσουν για «τα μάτια της… Εφορίας”.

Και αυτή φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση, αφού όπως σημειώνει η δικηγόρος, η ίδια είχε κι άλλα τέτοια περιστατικά, ενώ αρκετοί συνάδελφοί της, έχουν να διηγηθούν παρόμοιες υποθέσεις. Τα συγκεκριμένα ζευγάρια, ζούνε κανονικά ως παντρεμένα, δεν το έχουν πει ούτε καν στα παιδιά και τους κουμπάρους τους, φοράνε τις βέρες τους και συμπεριφέρονται ως παντρεμένα!

Οι επιπτώσεις της κρίσης για τα ελληνικά ζευγάρια, είναι πολλαπλές και αρκετές φορές αντιφατικές. Εκτός από τα «λευκά διαζύγια», υπάρχουν ανδρόγυνα που… σταματούν τις διαδικασίες διαζυγίου και συνεχίζουν την κοινή ζωή τους, καθώς εκτιμούν πως με την κρίση και την αβεβαιότητα που την συνοδεύει, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στον χωρισμό τους.
Από τη άλλη, υπάρχουν και τα ζευγάρια που χωρίζουν εξ` αιτίας της κρίσης, καθώς αυτή μεταφέρθηκε στο σπιτικό τους προκαλώντας ισχυρότατους κραδασμούς.

Απλοί "συγκάτοικοι" λόγω κρίσης.
Μέσα σε μικρό διάστημα, η κ. Μουτσοκάπα, η οποία ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου για 24 χρόνια, δέχθηκε εντολή να σταματήσει τη διαδικασία του διαζυγίου από τρία ζευγάρια.
"Και τα τρία ανδρόγυνα μου εξήγησαν πως δεν ξανάσμιξαν, απλά αποφάσισαν να γίνουν απλοί συγκάτοικοι καθώς αυτή η λύση… συμφέρει οικονομικά!", είπε χαρακτηριστικά.
Το πρώτο «περιστατικό» ήταν ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων, με ένα 13χρονο παιδί. Επισκέφτηκε το γραφείο της κ. Μουτσοκάπα και της ζήτησε να ξεκινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου. “Τους εξήγησα πως βγαίνει ένα διαζύγιο και επέλεξαν το συναινετικό. Κατέβαλαν μία μικρή προκαταβολή και άρχισαν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ξαφνικά, τη παραμονή της πρώτης συζήτησης στο δικαστήριο, μου ζήτησαν να την ακυρώσουμε για προσωπικούς τους λόγους. Έτσι κι έγινε. Μετά το καλοκαίρι, επικοινώνησα μαζί τους ζητώντας να μάθω αν τελικά θα προχωρήσουμε στο διαζύγιο. Με έκπληξη, άκουσα τον σύζυγο να μου λέει: «το σταματάμε γιατί δεν μπορώ οικονομικά να ζήσω μόνος μου»”, είπε χαρακτηριστικά.
Επρόκειτο για ένα ζευγάρι, το οποίο ζούσε σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της πεθεράς του συζύγου. Το αντρόγυνο είχε συνολικό εισόδημα 1.900 ευρώ το μήνα. Ο σύζυγος υπολόγισε πως με τα 950 ευρώ του μισθού του, μόλις και θα κάλυπτε τις ανάγκες του, καθώς μετά το διαζύγιο έπρεπε να νοικιάσει σπίτι, να αγοράσει οικοσκευές, να πληρώνει το φαγητό και τους λογαριασμούς του. Έτσι, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στη διατροφή του 13χρονου παιδιού τους. «Θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί. Δεν έχουμε σχέσεις. Είμαστε απλοί συγκάτοικοι. Προσπαθούμε να μην έχουμε καβγάδες και προστριβές και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τη ζωή του», είπαν στην δικηγόρο, η οποία δεν πίστευε στα αυτιά της!
Λίγους μήνες αργότερα, τις ίδιες εξηγήσεις άκουσε και από ακόμη δύο ζευγάρια. “Συζήτησα το θέμα με συναδέλφους και μου είπαν πως κι αυτοί αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση”, τόνισε η κ. Μουτσοκάπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου της τα διαζύγια που έχουν εκδοθεί μετά την εκδήλωση της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 30% και το ποσοστό διαρκώς ανεβαίνει.
“Ωστόσο, ο αριθμός των ζευγαριών που έρχεται στο γραφείο δηλώνοντας πως επιθυμεί διαζύγιο παραμένει αμετάβλητος τα τελευταία πέντε χρόνια”, υποστήριξε.
Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση οδηγεί στον χωρισμό, ζευγάρια που έχουν την δυνατότητα να σταθούν οικονομικά μόνα τους στην κοινωνία κι έτσι παίρνουν την «μεγάλη απόφαση».
Για παράδειγμα, 35χρονη γυναίκα, η οποία μετά από δέκα χρόνια γάμου χώρισε τον 40χρονο άντρα της, γιατί έμεινε άνεργος! Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 40χρονος έχασε τη δουλειά του καθώς η κρίση είχε «χτυπήσει» την εταιρία που εργάζονταν, η διοίκηση της οποίας αποφάσισε να κάνει δραστικές περικοπές. Για τρεις μήνες έμενε στο σπίτι, καθώς όποια προσπάθεια κι αν έκανε για να βρει δουλειά έπεφτε στο κενό. Η γκρίνια και οι καβγάδες δεν άργησαν να γίνουν οι μόνιμοι σύντροφοι του ζευγαριού, το οποίο είχε από κοινού πάρει καταναλωτικό δάνειο 10.000 ευρώ και δυσκολεύονταν να καταβάλει τις δόσεις καθώς στο σπίτι έμπαινε ένας μόνο μισθός.
Αγανακτισμένη η 35χρονη, ζήτησε διαζύγιο πληρώνοντας μόνη της τα έξοδα και διώχνοντας από το σπίτι τον πρώην αγαπημένο της. Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, έμπορος, που τον χώρισε η γυναίκα του, όταν οι δουλειές σταμάτησαν να πηγαίνουν καλά! “Όπως ισχυρίστηκε ο σύζυγος, μάλωναν συνέχεια και η γυναίκα του τον μείωνε συνεχώς και του μιλούσε απαξιωτικά. Τελικά, το ζευγάρι χώρισε και πλέον ο έμπορος φιλοξενείται στο υπόγειο του σπιτιού του αδελφού του”, είπε η δικηγόρος.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις δραματικές ιστορίες που γεννά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα...
http://www.pressanews.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!