''Εχουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι σε κάποιο βαθμό παίρνουν οικονομική βοήθεια και από την Αρχιεπισκοπή για τη δράση τους'', υποστήριξε ο κ. Πολυκάρπου, μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης του Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία με τίτλο ''Το ρατσιστικό έγκλημα στην Κύπρο''. Όπως είπε, ''πρέπει η Εκκλησία μας να τοποθετηθεί και να διαψεύσει εάν δεν ευσταθούν, διότι η συμμετοχή κομμάτων στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής που είναι στενά συνδεδεμένα με την Εκκλησία μας ανησυχεί ότι τέτοιες πληροφορίες ενισχύονται ιδιαίτερα''.
Επικαλούμενος οπτικογραφημένο υλικό που η ΚΙΣΑ έδωσε στην Αστυνομία, για τα επεισόδια της Παρασκευής στη Λάρνακα, ο κ. Πολυκάρπου υποστήριξε πως στα άτομα που έδωσαν τον έναυσμα για τη βία ήταν ''άτομα τα οποία κανένας από εμάς δεν μπορεί να υποψιαστεί''. Υποστήριξε ότι στα άτομα αυτά περιλαμβάνονταν δημόσιοι υπάλληλοι από το Υπουργείο Γεωργίας, ένας φιλόλογος, καθηγητής σε λύκειο της Λευκωσίας, δικαστής που ασκεί το επάγγελμά του στην Ελλάδα και πρόσωπο που έχει καθοδηγητικό ρόλο στο σώμα προσκόπων στη Λάρνακα.
Στο μεταξύ η έκθεση του παρατηρητηρίου διαπιστώνει επιδείνωση του ρατσιστικού κλίματος.
Παρουσιάζοντας την έκθεση του Παρατηρητηρίου με τίτλο ''Το ρατσιστικό έγκλημα στην Κύπρο'', ο Νίκος Τριμικλινιώτης αναφέρθηκε στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής λέγοντας πως αυτά ''δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία''.
Είπε ότι το όλο κλίμα αναπτύχθηκε γύρω από τη συζήτηση για το σχέδιο Ανάν, οξύνθηκε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, προσθέτοντας ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ''στοχευμένη επίθεση κατά της μεταναστατευτικής πολιτικής'' της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με περιληπτικό σημείωμα της έκθεσης, παρά το ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταγραφής ρατσιστικών εγκλημάτων στην Κύπρο είναι ελλιπείς, τα ανεπίσημα στοιχεία και πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν αυξητική τάση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Κύπρο.
Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι έχουμε κλιμάκωση της ρατσιστικής εγκληματικότητας η οποία ''βασίζεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά γιατί δεν εφαρμόζονται οι σχετικές πρόνοιες των νόμων''. Η έκθεση, όπως αναφέρεται, αποτελείται από στοιχεία που συλλέχθηκαν για σκοπούς έρευνας που υποβλήθηκε στον Οργανισμό για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της ΕΕ. Προστίθεται ότι η καταγραφή του ρατσιστικού εγκλήματος ξεκίνησε μόλις το 2005 με την καταγραφή του ρατσιστικού εγκλήματος ή εγκλήματος με ρατσιστική χροιά, ένα τμήμα της Αστυνομίας που είναι υποστελεχωμένο.
''Δυστυχώς παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουμε μετά την ένταξη στην ΕΕ, η χώρα μας δεν διαθέτει παραδόσεις αποτελεσματικής καταγραφής και παρακολούθησης των ρατσιστικών ή άλλων εγκλημάτων μίσους'', αναφέρεται.
Χαιρετίζοντας την παρουσίαση της έκθεσης, η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου είπε πως ''τόσο από τα ευρήματα της έρευνας όσο και από άλλες έρευνες ή δημοσιεύσεις που προηγήθηκαν νομίζω ότι θα συμφωνείτε ότι υπάρχει προκατάληψη υπάρχει ξενοφοβία, υπάρχει και ρατσισμός''. Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο για ενημέρωση όσον αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία, η κ. Μαύρου είπε ότι ''έχω την εντύπωση ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας και τα μίση τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια κατά καιρούς νομίζω αποδεικνύουν το πόση δουλειά πρέπει να γίνει είτε από την Πολιτεία, είτε από την κοινωνία την ίδια, οργανωμένη ή μη''.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι ''η έκθεση για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία έρχεται για να μας πληροφορήσει, αλλά και για να επισημάνει πραγματικότητες της κοινωνίας μας που πρέπει να μας ανησυχούν''. Ο κ. Χατζηδημητρίου συνέδεσε τα φαινόμενα ρατσισμού με το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αλλά και την οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά Τ/κ, τους οποίους, όπως πρόσθεσε, ''κάποιοι θεωρούν ως απειλή για την εθνική τους φυσιογνωμία και υπόσταση''.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ''εκείνο που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι οι Ελληνες της Κύπρου θα επιβιώσουν μόνο στο βαθμό που θα μπορέσουν να συμβιώσουν με τους άλλους κατοίκους του νησιού σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία μέσα σε ένα κοινό κράτος''. Από την πλευρά του, ο Αριστος Τσιάρτας, Επικεφαλής της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρθηκε στα επεισόδια της Λάρνακας σημειώνοντας ότι ''οι συμβολισμοί της ωμής αυτής βίας πείθουν ότι η έκρηξη και η διάχυση της εγκληματικής βίας κερδίζει δυστυχώς συνεχώς έδαφος και παίρνει σήμερα ανησυχητικές διαστάσεις''.
''Χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθίσταται και στην Κύπρο επικίνδυνα επίκαιρο'', είπε, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τέτοιες βίαιες εκδηλώσεις ρατσισμού εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ότι αυτοί που φέρονται ως δράστες είναι νεαρά άτομα, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων''.
Πηγή: ΚΥΠΕ