«Κοκκινίστε» το πιάτο σας με… πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες αποτελούν συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα στα τρόφιμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρώντας της καλή υγείας των αγγείων, ενώ προστατεύουν την «κακή» χοληστερόλη από την οξείδωση. Βρίσκονται: στο κόκκινο κρασί, στα κόκκινα και μωβ φρούτα, σε χυμούς από κόκκινο σταφύλι και βατόμουρο (που είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά) και σε ξηρούς καρπούς.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και οι 100% φυσικοί χυμοί τους είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδίας, του αγγειακού συστήματος και στον έλεγχο βάρους. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C (όπως για παράδειγμα οι καπνιστές), επιλέξτε χυμό πορτοκάλι εμπλουτισμένο με έξτρα βιταμίνη C.
Πυρογιάννη Βίκυ, MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://olagiatingunaika.blogspot.com/2010/11/c.html