κυρίως εξαιτίας διχογνωμιών και διαφορετικών εκτιμήσεων στους χειρισμούς του Κυπριακού. Οι θέσεις όλων των πλευρών είναι γνωστές όπως και οι σταθερές τους όσον αφορά τις στοχεύσεις και τα προσδοκούμενα αποτελέσματα. Κι όμως δεν είναι το Κυπριακό που δοκιμάζει σε μεγάλο βαθμό αυτό τον «πολιτικό γάμο», αλλά η οικονομία. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, εκτιμήσεις, προτάσεις για τη διαχείριση των επακόλουθων της διεθνούς οικονομικής κρίσης προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις δημόσιες, όπως και ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει την πολυτέλεια να απολακτίσει σε αυτή τη φάση τον εταίρο του, γιατί χωρίς τις ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ δεν μπορεί να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011. Η αυριανή συνάντηση του Προεδρικού στην παρουσία του Προέδρου, του υπουργού Οικονομικών, των Αντρου Κυπριανού, Νίκου Κατσουρίδη και Σταύρου Ευαγόρου από πλευράς ΑΚΕΛ, Μάριου Καρογιάν, Νικόλα Παπαδόπουλου και Φώτη Φωτίου από πλευράς ΔΗΚΟ, καλείται να αντιμετωπίσει:
- Πρώτον, εάν μπορεί και πώς θα επιτευχθούν συγκλίσεις ώστε να δοθεί θετική ψήφος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ στον κρατικό προϋπολογισμό ως σύνολο, έστω και εάν διατηρούνται οι δηκοϊκές ενστάσεις για επιμέρους κονδύλια.
- Δεύτερο, εάν μπορούν τα μέρη να καταλήξουν σε κοινή πολιτική που να αντιμετωπίσει μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.
Βέτο του ΔΗΚΟ σε νέες φορολογίες
Η ηγεσία του ΔΗΚΟ έχει ξεκαθαρίσει με διάφορους τρόπους προς το Προεδρικό ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε επιβολή νέων φορολογιών προκειμένου να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό. Η θέση αυτή την φέρνει σε μετωπική σύγκρουση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών.
Δεύτερο must για το ΔΗΚΟ είναι ο περιορισμός του κρατικού μισθολογίου που επιβαρύνει, όπως εκτιμούν, σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό. Οι δηκοϊκοί αξιωματούχοι θεωρούν μονόδρομο τον περιορισμό των δαπανών για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αναγνωρίζουν βεβαίως ότι είναι ένα ζήτημα που «καίει» και διόλου δημοφιλές για τα κόμματα εξού και ευνοούν το άνοιγμα διαλόγου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις που κρίνουν ως άκρως απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας.
Στο ΔΗΚΟ υποστηρίζουν ότι ο διάλογος μπορεί να κινηθεί στα πρότυπα του διαλόγου που έγινε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και οδήγησε χωρίς προβλήματα στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΟΝΕ. Ζωτικής σημασίας για το ΔΗΚΟ είναι και η αντιμετώπιση της εξεύρεσης των 150 εκ. ευρώ, με βάση τις εντολές των Βρυξελλών.
Πάντως, η δηκοïκή ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλος το δικαίωμά της να «σταυρώσει» κονδύλια, διαφοροποιούμενη από την κυβερνητική πολιτική. Το ΔΗΚΟ θα προσέλθει στο Προεδρικό χωρίς αποκλίσεις αφού τα ηγετικά του στελέχη παρουσιάζονται να έχουν κοινές έγνοιες, κοινές θέσεις και απαιτήσεις από τον Πρόεδρο. Βεβαίως, δεν έχει εκλείψει η μεταξύ τους καχυποψία που υποχρεώνει τον πρόεδρο του κόμματος, Μάριο Καρογιάν, να αποδεικνύει σε κάθε βήμα ή κίνησή του ότι υπεραμύνεται περισσότερο των κομματικών θέσεων παρά της συνεργασίας.
Φορολόγηση των τραπεζών θέλει το ΑΚΕΛ
Στην αντίπερα όχθη το ΑΚΕΛ έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει πλέον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα της οικονομίας.
Η πρόσκληση για διάλογο προς όλες τις ηγεσίας που έστειλε ο Άντρος Κυπριανού με την ολοκλήρωση του δεκαημέρου για την οικονομία, ενόψει του κομματικού συνεδρίου στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αυτό το στόχο είχε να υπηρετήσει.
Οι προτάσεις του για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση δεν φαίνεται να μπορούν να συναντήσουν την αντίδραση του ΔΗΚΟ. Ούτε και η πρότασή του για περιορισμό του κόστους της κρατικής μηχανής. Η επιμονή του όμως για επιβολή φορολογιών στις τράπεζες όπως και άλλα θεσμικά μέτρα θα βρουν απέναντί τους το ΔΗΚΟ που σταθερά υποστηρίζει ότι εν μέσω κρίσης δεν επιβάλλονται φόροι. Μέση οδός σε αυτό το ζήτημα δεν φαίνεται να υπάρχει.
Δ.Χριστόφιας: Επενδύει στην ανοχή του ΑΚΕΛ
Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας μάλλον θα υποχρεωθεί να «βάλει νερό στο κρασί του» υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι πολύ πιο εύκολο να εξασφαλίσει την ανοχή του ΑΚΕΛ παρά του ΔΗΚΟ, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές που εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα του εταίρου, υπηρετώντας έτσι και το βασικό ζητούμενο να συνεχιστεί η στήριξή του έστω και με τις γνωστές αντιδράσεις, προς το πρόσωπο του Προέδρου. Η ρήξη με το ΔΗΚΟ δεν θα είναι επιλογή του συνεργαζόμενου κόμματος αλλά του Προέδρου, εάν σπάσει η μεταξύ τους σχέση, τόνιζαν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες.
Ριγμένη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η ηγεσία του ΑΚΕΛ που θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα τη δυσφορία της κομματικής της βάσης -στο Παγκύπριο Συνέδριο- για το πολιτικό κόστος που φορτώνεται συνεχώς ως κυβερνών κόμμα και το μόνο που υπεραμύνεται των προεδρικών και κυβερνητικών επιλογών, σε αντίθεση με τον εταίρο που έχει την πολυτέλεια να ενεργεί και ως συνιστώσα της κυβέρνησης και ως αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει το χατίρι στο κόμμα του, εκτιμώντας ότι θα βρει και κατανόηση και στήριξη παρά το γεγονός ότι διαφορετική είναι η αποτίμηση που γίνεται στην Εζεκία Παπαϊωάννου.
Η στρατηγική των συνεργασιών είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο του ΑΚΕΛ, κι όπως επισημαίνουν όσοι ξέρουν καλά πώς λειτουργεί το κόμμα της Αριστεράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνουν ότι δεν θα θελήσουν με τίποτε να «φορτωθούν» μια ρήξη για την οικονομία. Για τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ η διατήρηση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ είναι μονόδρομος τον οποίο θα διαβούν υπό τις όποιες περιστάσεις, επεσήμαναν οι ίδιοι παράγοντες.
Από το χθεσινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»