διακινδυνεύοντας μία εντυπωσιακή «προφητεία»: ότι το e-mail όπως το ξέρουμε πεθαίνει.
Με τέτοιες εφαρμογές, είπε το 26χρονο «φοβερό παιδί» της κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σύντομα θα συρρικνωθεί ακολουθώντας τον δρόμο της χάρτινης επιστολογραφίας, ο όγκος της οποίας έχει μειωθεί δραστικά παγκοσμίως.
Πρόκειται για μία σύγχρονη, άμεση και γρήγορη πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία θα δημιουργεί ένα είδος «προσωπικής επικοινωνιακής πύλης εισόδου» με τη μορφή μιας «γρήγορης μπάρας» (quick bar) στην οθόνη του υπολογιστή, της ταμπλέτας ή του κινητού τηλεφώνου.
Ενοποιεί το e-mail, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SΜS, Τwitter, εικονομηνύματα κ.λπ.) και τη ζωντανή συζήτηση (chat) σε μία κοινή λειτουργία. Μέσω της νέας υπηρεσίας, όλοι οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να αποκτήσουν μία διεύθυνση e-mail που δημιουργείται από τη σύνθεση του ονόματός τους και της κατάληξης @facebook.com. Η εν δυνάμει αγορά είναι τεράστια, αφού ήδη 500 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη διαθέτουν σελίδα στο Facebook.
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ανταλλαγής μηνυμάτων είναι το e-mail» δήλωσε ο 26χρονος «εγκέφαλος» του Facebook σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη κάποιοι ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας έσπευσαν να κάνουν λόγο για τον «δολοφόνο του Gmail», της δημοφιλέστατης υπηρεσίας ανταλλαγής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων της Google. Ο κ. Ζούκερμπεργκ ήταν πιο συγκρατημένος στους στόχους του.
«Εμείς θέλουμε ο κόσμος να επικοινωνεί με όποιον τρόπο επιλέξει: e-mail, SΜS ή άμεσο μήνυμα» είπε. Και τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι οι χρήστες θα διαθέτουν μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του Facebook αλλά η νέα υπηρεσία δεν είναι e-mail. Το email είναι απλά ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος θα χρησιμοποιεί την υπηρεσία αλλά δεν θα είναι ο βασικός. Βασικός στόχος του προϊόντος είναι να ενοποιήσει όλους τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας».
Το «Facebook Μessages» ενοποιεί τους ήδη υπάρχοντες τρόπους επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, απλοποιώντας τη λειτουργία τους. Ολα τα δεδομένα, όπως τα άμεσα μηνύματα, το chat, το e-mail και τα SΜS, θα συγκεντρώνονται σε ένα «quick bar», στο επάνω μέρος της προσωπικής σελίδας του κάθε χρήστη.
Το «γραμματοκιβώτιο» των εισερχόμενων μηνυμάτων θα διαθέτει δύο διαφορετικούς φακέλους, καθώς και έναν φάκελο για την ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Στον κυρίως φάκελο θα συγκεντρώνονται οι ειδοποιήσεις από επιλεγμένες επαφές, ενώ στον δεύτερο, μικρότερης σπουδαιότητας, θα συγκεντρώνονται ειδοποιήσεις από τις υπόλοιπες επαφές του χρήστη.
Με λίγα λόγια το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τα μηνύματα κάθε χρήστη ανάμεσα στα «χρήσιμα» και στα «σκουπίδια» με βάση τις επαφές που διατηρεί- δηλαδή το ποιοι είναι φίλοι του και με ποιους δεν επιθυμεί επικοινωνία.
Μαίνεται ο πόλεμος με την Google
Το «Facebook Μessages», το οποίο θα είναι σταδιακά διαθέσιμο σταδιακά στους χρήστες, ανοίγει ένα μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ της Facebook και της Google. Μάλιστα η τελευταία απαγορεύει πλέον στους χρήστες της την αυτόματη μεταφορά των επαφών τους στη δημοφιλέστατη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Κάθε ημέρα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 350 από τα 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στέλνουν μεταξύ τους τέσσερα δισεκατομμύρια μηνύματα, αριθμός που αυξάνεται σταθερά και γρήγορα, επισημαίνουν αναλυτές. Με τη νέα υπηρεσία ο αριθμός των χρηστών που θα χρησιμοποιούν μόνο το Facebook ως τρόπο επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου πιθανώς να αυξηθεί σημαντικά.
Ολόκληρη η επικοινωνία σε μια μπάρα
Το «Facebook Μessages» είναι απλό και άμεσο: συνδυάζει πολλά είδη επικοινωνίας σε ένα μόνιμο «quick bar» στο επάνω μέρος της προσωπικής σελίδας του χρήστη.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook, ανάλογες υπηρεσίες σε λίγα χρόνια θα οδηγήσουν σε μαρασμό τα e-mail όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Πρόκειται ταυτόχρονα για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, sms και άμεσα μηνύματα ενοποιημένα σε ένα πρόγραμμα. Οι χρήστες θα έχουν διευθύνσεις (@facebook.com) αλλά το προϊόν δεν θα είναι e-mail, μόνο θα το περιλαμβάνει.
Απευθύνεται σε 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και ανταγωνίζεται την επιτυχημένη υπηρεσία της Google, Gmail, την οποία χρησιμοποιούν 193 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=24059&catId=22