tromaktiko: Eπίσκεψη Ερντογάν στο Κόσοβο

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Eπίσκεψη Ερντογάν στο Κόσοβο



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Κόσοβο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Η επίσημη τελετή...



 υποδοχής έγινε έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα, όπου τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Μετά την συνάντηση με το Θάτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον εκτελών χρέη προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι. Το απόγευμα ο κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την πόλη Πρίζρεν και θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ σε ειδική τελετή στο δημαρχείο θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Στην περιοχή του Πρίζρεν υπάρχει μεγάλη Τουρκική μειονότητα και ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της, ενώ θα επισκεφτεί και το χωριό Μαμούσι όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τουρκικής εθνότητας.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα, μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Άγκυρα επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Οι άριστες σχέσεις που έχει η Τουρκία με το Κόσοβο και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία, καθιστούν την Άγκυρα παράγοντα επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών προσεγγίσεων στο θέμα του Κοσόβου. Στις 21 Μάιου ο Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον Χασίμ Θάτσι στην Άγκυρα ανέλαβε να προωθήσει διεθνώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ, της Συρίας της Λιβύης και της Ελλάδας ζητώντας να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Δύο μήνες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στη Σερβία δήλωνε, μετά τη συνάντηση με τον Τάντιτς, ότι «το Βελιγράδι είναι ο καλύτερος φίλος της Άγκυρας». Ειδικά στο ζήτημα του Κοσόβου προσφέρθηκε τότε να αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο, κατά την εκτίμηση Σέρβων πολιτικών αναλυτών, δηλώνει, ακριβώς, την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να καταστεί σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη



nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!