tromaktiko: Η φουτουριστική γέφυρα του ποταμού Han

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η φουτουριστική γέφυρα του ποταμού Han



Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί έβαλαν στο ράφι τον χάλυβα και το μπετόν και σχεδίασαν μια γέφυρα «ντυμένη» με ηλιακούς συλλέκτες!
Η πρωτοπορία ξεκινάει από τον ανάδοχό της και δεν εννοούμε την εταιρεία που θα την κατασκευάσει, αλλά τον νονό της. Γιατί η 31η γέφυρα στον ποταμό Han της Σεούλ θα ονομαστεί Paik Nam June Media Bridge, θα φέρει δηλαδή το όνομα του Κορεάτη video και media artist Nam June Paik. Και όπως όλα δείχνουν, η φουτουριστική γέφυρα του ποταμού Han θα είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, του design και της τεχνολογίας. Πάνω από όλα, όμως, θα είναι ένα εξαιρετικό δείγμα των νέων προτεραιοτήτων που πρέπει να έχει μια σύγχρονη μεγαλούπολη, αφού τη γέφυρα Paik Nam June Media θα μπορούν να διασχίσουν μόνο οι πεζοί και οι ποδηλάτες, αφού η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα είναι απαγορευμένη!

Η φιλοσοφία των αρχιτεκτόνων και των designers που υπογράφουν την πρόταση, δεν ήταν η δημιουργία μιας ακόμα γέφυρας που απλώς θα ξεχώριζε από τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά της στοιχεία ενώ θα διατηρούσε τη μία και μοναδική λειτουργία της, τη διάσχιση ενός ποταμού. Η πρότασή τους είναι η κατασκευή μιας γέφυρας που θα λειτουργεί ως ένας σύγχρονος πολυχώρος για τον πολιτισμό και τα new media. Η κατασκευή μιας γέφυρας που θα αποτελεί έναν νέο σταθερό πόλο έλξης στο κέντρο της Σεούλ και μια νέα πρόταση για την κίνηση και τη χρήση του ποταμού.

Η γέφυρα της βιώσιμης ανάπτυξης

Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου Planning Korea ήταν ο σχεδιασμός μιας γέφυρας που θα είναι ο ορισμός της βιώσιμης ανάπτυξης, μιας γέφυρας που δεν θα συνδέει απλώς δυο κομμάτια ξηράς, αλλά θα αποτελεί σημείο συνάντησης και δραστηριοτήτων. Μιας γέφυρας που θα είναι ενεργειακά αυτόνομη ενώ θα χρησιμοποιεί το νερό της βροχής για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών της. Μια γέφυρα η οποία θα φιλοξενεί ένα μουσείο, μια βιβλιοθήκη, ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο και που οι όροφοί της θα είναι κατασκευασμένοι ως οριζόντιοι κήποι, μέσα από τους οποίους θα κινούνται οι πεζοί ενώ θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι για τους ποδηλάτες. Μια γέφυρα που φιλοδοξεί να δώσει και πάλι δυνατότητες κίνησης μέσω του ποταμού αφού σε ειδικά κατασκευασμένα σημεία της θα χρησιμεύει ως αποβάθρα για τα θαλάσσια ταξί και τα κρουαζιερόπλοια.

Το μήκος της είναι 1.080 μέτρα, μεγαλύτερο από τη γέφυρα του Τάμεση, και θα συνδέει το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης της Σεούλ με τη μονάδα παραγωγής ενέργειας Dang-Li. Το βασικό χαρακτηριστικό της θα είναι οι πολυάριθμοι ηλιακοί συλλέκτες που θα εξυπηρετούν τις ενεργειακές ανάγκες του μουσείου, της βιβλιοθήκης και του εμπορικού κέντρου, ενώ επίσης με φυσικές μεθόδους και με τη χρήση τεχνικών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής θα γίνεται η θέρμανση και ο δροσισμός τους. Το νερό του ποταμού αλλά και το νερό της βροχής θα χρησιμοποιούνται για τους οριζόντιους κήπους που θα υπάρχουν σε κάθε όροφο.

Η γέφυρα θα αποτελεί όμως και μια τεράστια σκηνή για την έκφραση καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, αφού το «δέρμα» της, όπως λέει ο νονός της, ο Nam June Paik, εννοώντας το «περίγραμμά» της, θα αποτελεί την ιδανική «σκηνή», τον ιδανικό «καμβά» για την παρουσίαση του έργου video και media artists από όλο τον κόσμο.

http://www.topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!