tromaktiko: HARRY POTTER ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. (Μέρος 1)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

HARRY POTTER ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. (Μέρος 1)



Τρεις ημέρες έμειναν πριν την προβολή της παγκόσμιας πρεμιέρας του φαινομένου που ακούει στο όνομα Χάρι Πότερ.
Ο μικρός μάγος-που μόνο μικρός δεν είναι πια- που όλοι αγαπήσαμε επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη σε ένα επικό κινηματογραφικό φιλμ που πρόκειται να καθηλώσει και να συναρπάσει.

Γράφει ο Καρανάσιος Παναγιώτης,

Ο Χάρι Πότερ δεν είναι πια το εντεκάχρονο αγόρι με τα γυαλιά και το σημάδι στο μέτωπο που γνωρίσαμε πριν μια δεκαετία περίπου. Σ αυτή την νέα ταινία ενηλικιώνεται και προσπαθεί με τους φίλους του να νικήσουν τον πιο σκοτεινό μάγο όλων των εποχών: τον Βόλντεμορτ.
Το έβδομο και τελευταίο μέρος της επικής σειράς βιβλίων με ήρωα τον Χάρι Πότερ ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε πωλήσεις όταν κυκλοφόρησε το 2007 πουλώντας στην Αμερική μόνο το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την διάθεση του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το αστρονομικό νούμερο των 8,4 εκατομμυρίων(!) αντιτύπων.
Η ταινία-που θα χωριστεί σε δύο μέρη, το δεύτερο μέρος αναμένεται για τις 18 Ιουλίου- αποτελεί την τελευταία πράξη του πιο επιτυχημένου francise όλων των εποχών και αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προβολή της προηγούμενης ταινίας που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2008 έχει ανάψει την φλόγα των φανατικών χαριποτεριστών που διψάνε για το επόμενο.
Το budget έφτασε τα 180 εκατομμύρια δολάρια, 30 δηλαδή εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο μέρος. Τα εφέ βασίζονται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας του κινηματογράφου και πρόκειται να καθηλώσουν. Αυτό όμως που πρόκειται πραγματικά να δώσει πνοή στην ταινία είναι η πλοκή της.
Ξεφεύγοντας απ το κλισέ μοτίβο της η συγγραφέας Τζόαν Κ. Ρόοουλινγκ δεν οδηγεί για ακόμη μια φορά τον Χάρι στα γνώριμα μονοπάτια του Χόγκουαρτς, του πασίγνωστου σχολείου για μάγους που φοίτησε στα προηγούμενα έξι μέρη της σειράς. Ο Χάρι ενηλικιώθηκε. Η δράση που επικρατεί από την αρχή του φιλμ επισκιάζει καθετί άλλο που θα μπορούσε να εκπλήξει τον θεατή. Ακόμη και το γεγονός ότι είναι η πρώτη ταινία της σειράς που θα είναι σε 3D.
Όσο για το story? Η ταινία ξεκινάει με τον Χάρι, τον Ρον και την Ερμιόνη να εξορμούν για την επικίνδυνη αποστολή της ανίχνευσης και καταστροφής του μυστικού της αθανασίας του Βόλντεμορτ-των πεπτουσιωτών. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος που τόσο πολύ φοβούνταν όλοι έχει ξεσπάσει και οι θανατοφάγοι του Βόλντεμορτ έχουν καταλάβει το υπουργείο μαγείας και το Χόγκουαρτς τρομοκρατώντας και συλλαμβάνοντας όποιον τολμήσει να προβάλει την οποιαδήποτε αντίδραση ή αντίσταση.
Σ αυτό το πια φιλμ-η είσοδος απαγορεύτηκε σε άτομα κάτω των 13 ετών- ο Χάρι έρχεται αντιμέτωπος πολλές φορές με τον ίδιο τον θάνατο φτάνοντας σε μια πρόωρη ωρίμανση. Η παιδικότητα των πρώτων ταινιών έχει εγκαταλειφτεί εδώ και χρόνια, αλλά τα δύο αυτά μέρη της έβδομης και τελευταίας ταινίας φτάνουν στα όρια της . Το ανηλεές κυνηγητό ξεκινάει και αναμένεται να σπάσει όλα τα ταμεία.
Την ταινία σκηνοθετεί ο David Yates ο οποίος είχε σκηνοθετήσει και το τάγμα του φοίνικα καθώς και το Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιψ. Στο καστ πρωταγωνιστούν εκτός απ τους τρεις βασικούς ήρωες Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, η Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, John Hurt, Miranda Rishardson, Alan Rickman, Maggie Smith και Timothy Spall.
Τα έσοδα της παγκόσμιας πρεμιέρας που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο θα δοθούν ως δωρεά στο φιλανθρωπικό οργανισμό CHLG. Σκοπός του οργανισμού είναι να κάνει καλύτερη την ζωή των ορφανών παιδιών στην Ευρώπη.
Η ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 18 Νοεμβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κόβοντας εκατομμύρια εισιτήρια. Παρόλα αυτά και αυτή η ταινία βασίζεται κυρίως στο αναγνωστικό κοινό των βιβλίων της Ρόουλινγκ και όχι τόσο στην ίδια την παραγωγή, με αποτέλεσμα το κοινό που θα προσέλθει στις αίθουσες και δεν θα έχει διαβάσει τα βιβλία να είναι ελάχιστο.
Όπως και να χει όμως ο Χάρι Πότερ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων. Δεν έχουμε παρά να βυθιστούμε στην μαγεία του δικού του κόσμου και να ταξιδέψουμε μαζί του αναπολώντας την χαμένη αθωότητα.
Υπομονή μέχρι 18 Νοέμβρη λοιπόν...



http://www.insterea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!